OIE

Petrol namenio 35% investicionog plana do 2025. za energetsku tranziciju

Petrol 35 investicionog plana 2025 energetsku tranziciju

Slika: Petrol

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Distributer goriva Petrol, sa sedištem u Ljubljani, nastavlja da širi portfelj ka integrisanim uslugama u energetici i proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. Više od jedne trećine kapitalne potrošnje predviđene za sledećih pet godina biće usmereno u energetsku tranziciju.

Energetska efikasnost, električna energija iz obnovljivih izvora, električna mobilnost i usluge u sektoru mobilnosti dobili su značajnu ulogu u planu za period od 2021. do 2025, otkriva Petrol. Slovenačka kompanija je saopštila da će 35 odsto budžeta za ulaganja upotrebiti na polju energetske tranzicije i tako smanjiti ugljenični otisak.

Vlada Slovenije kontroliše manjinski udeo u preduzeću sa sedištem u Ljubljani. Srž njegovog poslovanja je u distribuciji i trgovini naftnim proizvodima, ali uprava je prepoznala potrebu za širenjem ponude integrisanih energetskih usluga na domaćem tržištu i u inostranstvu i navela da je to prilika za ostvarivanje visoke dodate vrednosti.

Petrol je lansirao petogodišnji investicioni plan vredan 698 miliona evra. Kompanija je saopštila da će bazirati svoj portfelj električne i mobilnosti uopšte na infrastrukturu za punjenje, operativni lizing, elektrifikaciju voznog parka i njegovo upravljanje. Ciljani broj punionica za 2025. postavljen je na 1.575, uz podizanje kapaciteta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora za 78 odsto na 160 megavata.

Petrol 2025 energetsku tranziciju

Širenje u poslovima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora, mobilnosti

Projekti energetske obnove doneće godišnju uštedu od 73 gigavat-sata na kraju perioda, u poređenju sa 51 gigavat-satom iz prošle godine, kažu u Petrolu, koji se bavi i snabdevanjem i trgovanjem strujom kao i grejanjem.

Petrol je posvećen transformaciji u niskougljeničnu kompaniju, partnerstvu sa zaposlenima i cirkularnoj privredi

„Energetska tranzicija u niskougljenično društvo i razvoj novih tehnologija transformišu ustaljene načine proizvodnje, prodaje i korišćenja energenata. Petrol je posvećen tranziciji ka zelenoj energiji i znatno ulaže u ostvarivanje tog cilja. Uz saradnju u stvaranju prilika za energetsku tranziciju, takođe nastavljamo da održavamo snabdevanje na tržištu ugljovodonika“, stoji u izjavi.

Firma je saopštila da će unaprediti operativnu efikasnost da bi obezbedila sredstva i dopunila osnovne aktivnosti naporima u oblasti energetske tranzicije. „Petrol grupa prepoznaje važnost održivog razvoja. Tranzicija u niskougljeničnu kompaniju, partnerstvo sa zaposlenima i društvenim okruženjem kao i cirkularna privreda čine poslovnu orijentaciju Petrol grupe u ovom strateškom periodu“, navodi se u dokumentu.

Projekti zelene električne energije u Hrvatskoj, Srbiji

Slovenačka energetska kompanija se obavezala da smanji emisije i ugljenični otisak tako što će razvijati svoja goriva i sprovoditi održivu politiku. U sektoru energije iz obnovljivih izvora, naglasila je ambicije za Hrvatsku, gde je za početak aprila najavila početak proizvodnje struje u vetroparku Ljubač kod Knina.

Kompanija učestvuje u projektu vetrofarme od 103,2 megavata u Srbiji

Petrol je vlasnik vetroelektrane Glunča od 20,7 megavata u istoj oblasti, a u projektu Dazlina od 30 megavata nedaleko odatle ima udeo od pedeset procenata. Grupa kontroliše 25 odsto ćerke austrijske kopanije Ivicom Energy u Srbiji, koja planira da na istoku te zemlje sagradi vetropark Krivača snage 103,2 megavata.

Slovenačka firma je ranije objavila da ima portfelj od 200 megavata sa završenim i projektima vetroelektrana i solarnih parkova u razvoju kao i da ulaže u male hidroelektrane.

Kompanija iz Ljubljane je naglasila da namerava da 2025. ostvari zaradu pre obračuna kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 336 miliona evra i projektovala svoj neto profit za tu godinu na 180 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

3. februar 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

3. februar 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

3. februar 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

3. februar 2021. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.