OIE

Petrol namenio 35% investicionog plana do 2025. za energetsku tranziciju

Petrol 35 investicionog plana 2025 energetsku tranziciju

Slika: Petrol

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Distributer goriva Petrol, sa sedištem u Ljubljani, nastavlja da širi portfelj ka integrisanim uslugama u energetici i proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. Više od jedne trećine kapitalne potrošnje predviđene za sledećih pet godina biće usmereno u energetsku tranziciju.

Energetska efikasnost, električna energija iz obnovljivih izvora, električna mobilnost i usluge u sektoru mobilnosti dobili su značajnu ulogu u planu za period od 2021. do 2025, otkriva Petrol. Slovenačka kompanija je saopštila da će 35 odsto budžeta za ulaganja upotrebiti na polju energetske tranzicije i tako smanjiti ugljenični otisak.

Vlada Slovenije kontroliše manjinski udeo u preduzeću sa sedištem u Ljubljani. Srž njegovog poslovanja je u distribuciji i trgovini naftnim proizvodima, ali uprava je prepoznala potrebu za širenjem ponude integrisanih energetskih usluga na domaćem tržištu i u inostranstvu i navela da je to prilika za ostvarivanje visoke dodate vrednosti.

Petrol je lansirao petogodišnji investicioni plan vredan 698 miliona evra. Kompanija je saopštila da će bazirati svoj portfelj električne i mobilnosti uopšte na infrastrukturu za punjenje, operativni lizing, elektrifikaciju voznog parka i njegovo upravljanje. Ciljani broj punionica za 2025. postavljen je na 1.575, uz podizanje kapaciteta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora za 78 odsto na 160 megavata.

Petrol 2025 energetsku tranziciju

Širenje u poslovima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora, mobilnosti

Projekti energetske obnove doneće godišnju uštedu od 73 gigavat-sata na kraju perioda, u poređenju sa 51 gigavat-satom iz prošle godine, kažu u Petrolu, koji se bavi i snabdevanjem i trgovanjem strujom kao i grejanjem.

Petrol je posvećen transformaciji u niskougljeničnu kompaniju, partnerstvu sa zaposlenima i cirkularnoj privredi

„Energetska tranzicija u niskougljenično društvo i razvoj novih tehnologija transformišu ustaljene načine proizvodnje, prodaje i korišćenja energenata. Petrol je posvećen tranziciji ka zelenoj energiji i znatno ulaže u ostvarivanje tog cilja. Uz saradnju u stvaranju prilika za energetsku tranziciju, takođe nastavljamo da održavamo snabdevanje na tržištu ugljovodonika“, stoji u izjavi.

Firma je saopštila da će unaprediti operativnu efikasnost da bi obezbedila sredstva i dopunila osnovne aktivnosti naporima u oblasti energetske tranzicije. „Petrol grupa prepoznaje važnost održivog razvoja. Tranzicija u niskougljeničnu kompaniju, partnerstvo sa zaposlenima i društvenim okruženjem kao i cirkularna privreda čine poslovnu orijentaciju Petrol grupe u ovom strateškom periodu“, navodi se u dokumentu.

Projekti zelene električne energije u Hrvatskoj, Srbiji

Slovenačka energetska kompanija se obavezala da smanji emisije i ugljenični otisak tako što će razvijati svoja goriva i sprovoditi održivu politiku. U sektoru energije iz obnovljivih izvora, naglasila je ambicije za Hrvatsku, gde je za početak aprila najavila početak proizvodnje struje u vetroparku Ljubač kod Knina.

Kompanija učestvuje u projektu vetrofarme od 103,2 megavata u Srbiji

Petrol je vlasnik vetroelektrane Glunča od 20,7 megavata u istoj oblasti, a u projektu Dazlina od 30 megavata nedaleko odatle ima udeo od pedeset procenata. Grupa kontroliše 25 odsto ćerke austrijske kopanije Ivicom Energy u Srbiji, koja planira da na istoku te zemlje sagradi vetropark Krivača snage 103,2 megavata.

Slovenačka firma je ranije objavila da ima portfelj od 200 megavata sa završenim i projektima vetroelektrana i solarnih parkova u razvoju kao i da ulaže u male hidroelektrane.

Kompanija iz Ljubljane je naglasila da namerava da 2025. ostvari zaradu pre obračuna kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 336 miliona evra i projektovala svoj neto profit za tu godinu na 180 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

3. februar 2021. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

3. februar 2021. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

3. februar 2021. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

3. februar 2021. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.