OIE

Slovenija olakšala proceduru za osnivanje energetskih zajednica

Slovenija proceduru energetskih zajednica

Slika: Petrol

Objavljeno

31.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon što se ispostavilo da je postojeći okvir manjkav, Vlada Slovenije je izmenila uredbu o zajednicama koje instaliraju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, da bi podstakla takav model. Prva zadruga ove vrste osnovana je u opštini Luče.

Uredba o samosnabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije promenjena je u cilju otklanjanja administrativnih prepreka za samoodrživost zajednica i da bi se pojednostavio postupak za povezivanje uređaja na strujnu mrežu, saopštila je Vlada Slovenije.

Energetske zajednice ili zadruge organizuju potrošači koji nameravaju da grade pogone za proizvodnju zelene struje ili skladištenje energije i drugu infrastrukturu, da bi tako postigli delimičnu ili potpunu energetsku nezavisnost, uz mogućnost prodavanja viškova. U tom slučaju postaju prozjumeri. Ipak, oni u Sloveniji i još nekim zemljama samo predaju u mrežu struju što ne potroše. Tu količinu mogu da bez nadoknade iskoriste do kraja obračunskog perioda, u Sloveniji konkretno kalendarske godine.

U najavi stoji da je dekret izmenjen radi doprinosa postizanju nacionalnih ciljeva u domenu obnovljivih izvora. On daje odredbe za pojedinačnu, samoopskrbu zgrada sa više stanova i zajednice za energiju iz obnovljivih izvora. Poslednja od tri kategorije je za grupe povezane na istu podstanicu.

Uklonjen limit za kapacitet uređaja

Ministarstvo za infrastrukturu je navelo da je namera bila da se prenebregnu barijere što su se pojavile otkad je, u martu 2019, uredba izdata, i to posebno na polju proizvodnje struje za vlastitu potrošnju. Procedura mora da se ujednači i uprosti, stoji u objavi.

Petrol je montirao solarne pogone, baterije i punjač za električna vozila za prvu potpuno nezavisnu energetsku zajednicu u Sloveniji

Slovenija je sada ukinula ograničenje kapaciteta uređaja u vlasništvu energetskih zajednica i on sad zavisi samo od tehničkih mogućnosti. Jedan od najvećih izazova pri njihovom instaliranju je integracija u mrežu. Članovi zadruga će sada moći slobodno da ih napuštaju i da im se pridružuju, dok naslednicima neće biti potrebni novi ugovori.

Model energetskih zadruga se širi po Balkanu

Lokalne samouprave takođe mogu da učestvuju u osnivanju energetskih zajednica. U području kojeg pokriva Balkan Green Energy News, većina zadruga je u Grčkoj i tamo je taj model sve popularniji. Beleže se pomaci i u Srbiji i Hrvatskoj.

Prva energetska zajednica u Sloveniji uspostavljena je u gradiću Luče, severoistočno od Ljubljane. Ona je zahvaljujući uvođenju fotonaponskih postrojenja, baterija i punionice za električna vozila postala potpuno energetski nezavisna.

Izvođač je bila domaća energetska kompanija Petrol. Poduhvat je izveden u okviru projekta nazvanog Compile, lansiranog uz pomoć programa Evropske unije Horizon 2020. Mala zajednica ima solarne pogone ukupne snage 102 kilovata, zatim sistemsku bateriju od 150 kilovata odnosno 333 kilovat-sata. Uključeno je i pet kućnih baterija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.