OIE

Slovenija novom uredbom smanjuje birokratiju za male kapacitete iz obnovljivih, kogeneracije

Slovenija propisi za male uredjaje za zelenu struju

Foto: Eryan76, Pixabay

Objavljeno

09.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada upozorava da su visoke kazne neizbežne ukoliko zemlja ne dostigne ciljani nivo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Slovenija se izjasnila da će ukidati administrativne prepreke za investitore koji instaliraju male jedinice za zelenu struju. Novi podzakonski akt isključuje sisteme za samosnabdevanje.

U skladu s odredbama prošlogodišnjeg Energetskog zakona, u Sloveniji je novom uredbom obuhvaćena kategorija elektrana najmanje snage za takozvanu zelenu struju. Radi se o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i u visokoefikasnoj kogeneraciji. Građevinska dozvola neće biti potrebna za sofisticirane kombinovane jedinice za grejanje i struju te vetroturbine kapaciteta ne većeg od 50 kilovata, kao ni za solarne elektrane od najviše jednog megavata, objavila je vlada u Ljubljani.

Podzakonski akt stupa na snagu 21. marta. Kabinet je odredio da se on primenjuje za jednostavne sisteme montirane na postojeće objekte ili u njima ili pored njih. Jedinice za samosnabdevanje su isključene.

Slovenija mora da dostigne obavezni nivo udela obnovljivih izvora u proizvodnji struje ili će se suočiti s visokim kaznama, naveli su predstavnici izvršne vlasti, uz obećanje da će pojednostavljivanjem administrativnog postupka podržati instaliranje rečenih malih uređaja za zelenu struju i visokoefikasnu kogeneraciju.

Propisano je da jedinica ne sme da zauzme više od petine površine zgrade. Visina vetroturbine koja je na stubu na temelju objekta ne može da premaši deset metara. Ukoliko je postolje na samoj zgradi, ukupna visina uređaja ne sme da bude veća od polovine visine zgrade.

Kazne za kršenje pravila su između 250 i 25.000 evra u zavisnosti od toga da li je investitor pojedinac, pravno lice ili njegov predstavnik. Najviša suma je za velike kompanije.

Ukaz naglašava obaveze na polju procene statike, zaštite od požara, udara groma i zaštite od buke. Slovenija je propisala da investitor mora da dobije saglasnost suseda za instaliranje malog uređaja za zelenu struju ukoliko će oprema stajati na manje od jednog i po metra do međe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

9. mart 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

9. mart 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

9. mart 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine