OIE

Opština Volos razvija solarnu elektranu od 50 MW i pomaže siromašnom stanovništvu

Volos-island-Greece

Slika: Nikolaos Vergos (myself), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Objavljeno

28.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Volos je pokrenula projekat fotonaponskog postrojenja od 50 megavata da bi smanjila troškove energenata u javnim zgradama i komunalnim preduzećima te da bi podržala domaćinstva s niskim primanjima. Poljoprivredna zadruga u istoj oblasti gradi solarni kompleks s povezanim energetskim zadrugama, a dve kompanije nameravaju da instaliraju sistem solarnih elektrana od 284 megavata, čiji bi deo bio u tom gradu.

Jedna lokalna samouprava u Tesaliji se promalja na nacionalnoj mapi energije iz obnovljivih izvora. Volos je objavio da će sagraditi prvi grčki opštinski solarni park, vredan do 30 miliona evra. Višak godišnjeg prihoda, procenjen na tri miliona evra, namenjen je za raspodelu najugroženijim domaćinstvima.

Gradonačelnik tvrdi da će investicioni program biti pokrenut do kraja godine

Opštinske zgrade i firme troše 6,9 miliona evra na struju godišnje odnosno 77 gigavat-sati, po rečima gradonačelnika Ahileasa Beosa. On je izjavio da će Volos zaradu od solarnog parka od 50 megavata koristiti i za opšte potrebe. Beos je dodao da je inicijativa originalna i inovativna i da će kao takva do kraja godine ući u neki investicioni program.

Predložene lokacije se prostiru na 70 hektara u Alikesu i stotinu hektara u Nea Anhijalosu, jugoistočno od grada.

Poljoprivredna zadruga s malim energetskim zajednicama podiže fotonaponski klaster od 54 megavata

Pored toga, Poljoprivredna zadruga Volosa navela je nedavno da napreduje u izgradnji kompleksa solarnih elektrana od ukupno 54 megavata, vrednog 30 miliona evra. Njeni predstavnici tvrde da će zajednički projekat s energetskim zadrugama koje su osnovali njeni članovi porasti na do 55 miliona evra.

Već je završeno barem deset megavata, a celi fotonaponski sistem treba da bude gotov do maja, po poslednjim informacijama. Obuhvata Volos i susednu opštinu Rigas Fereos (Riga od Fere). Obe se nalaze u regionalnoj jedinici Magnezija. Pomenuta zadruga, osnovana pre skoro jednog veka, u investiciji učestvuje sa 20 procenata.

U isto vreme, pri kraju je instalacija grupe solarnih elektrana ukupne snage 100 megavata u Etoliji-Akarnaniji na zapadu Grčke. To je prvi takav pogon koji se gradi po modelu energetskih zadruga. Zainteresovanost za projekte, koji domaćim stanovnicima omogućavaju da ulažu male sume, velika je širom zemlje, a posebno u regionu Zapadne Makedonije.

Volos uključen u solarni projekat od 284 megavata sa statusom strateške investicije

Vredi pomenuti i da Consortium Solar Power Systems, u vlasništvu kompanije Solar Century iz Velike Britanije, planira da sagradi niz fotonaponskih elektrana u Tesaliji i Centralnoj Grčkoj u saradnji s državnom energetskom kompanijom Public Power Corp. (PPC).

Volos je jedna od lokacija, a od opštine se očekuje zeleno svetlo. Grčka je poduhvatu ukupne snage 284 megavata dala status strateške investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

28. oktobar 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. oktobar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. oktobar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. oktobar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK