OIE

RWE i PPC Renewables pregovaraju o gradnji solarnih elektrana snage 2 GW

RWE PPC pregovori solarne elektrane

Slika: Unsplash

Objavljeno

03.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

PPC Renewables i nemački RWE pripremaju sporazum o zajedničkom investiranju u solarne elektrane u rudnicima lignita u Grčkoj. Plan je da dogovor bude postignut do decembra.

Predstavnici nemačke kompanije RWE završili su trodnevnu posetu Grčkoj, gde su posetili oblast u Zapadnoj Makedoniji gde se eksploatiše ugalj i razgovarali sa kolegama iz državne firme PPC Renewables i vladinim zvaničnicima o izgradnji solarnih elektrana snage 2 GW.

Uloga fondova EU u jačanju saradnje

Dve kompanije potpisale su ranije ove godine memorandum o razumevanju kao prvi korak u saradnji na transformisanju ovog područja, u čijoj privredi sada dominira lignit, dok balkanska zemlja bude napuštala upotrebu tog fosilnog goriva. Po informacijama do kojih su došli domaći mediji, nameravaju da do kraja godine potpišu formalni ugovor.

Novinari su saznali da RWE ispituje dostupnost zemljišta, finansijske podsticaje i brzinu dobijanja dozvola. Grčka želi da u energetskoj tranziciji iskoristi sredstva iz Fonda Evropske unije za pravednu tranziciju i programa za ekonomski oporavak od posledica pandemije oboljenja COVID-19.

Za početak projekti manjeg kapaciteta

Nemačka kompanija je navodno vodila razgovore o rokovima za postavljanje solarnih elektrana na površinskim kopovima u vezi s uslovima iz memoranduma, u kojem stoji da će RWE i PPC Renewables razvijati projekte čiji će kapacitet biti po jedan gigavat.

Neimenovani zvaničnici su otkrili da bi RWE mogao da preuzme projekte koji već imaju odobrene dozvole.

 

Saradnja dve kompanije trebalo bi da započne sa manjim fotonaponskim postrojenjima, a da se onda investicije uvećaju, kažu izvori upućeni u situaciju. Delegacija nemačke kompanije sastala se s ministrom za razvoj i investicije Adonisom Georgiadisom i njegovim saradnicima.

Insajderi kažu da RWE već traži manje solarne projekte u Zapadnoj Makedoniji koje bi kupio

PPC Renewables je u vlasništvu nacionalnog elektroenergetskog preduzeća Public Power Corp. (PPC). Potpisao je nekoliko sporazuma sa domaćim i stranim kompanijama o zajedničkim projektima za prestanak upotrebe uglja u zemlji i investicije u zelenu energiju. Kompanija je zadužena i za projekat solarnih elektrana snage 1 GW u oblasti na Peloponezu koja je zavisna od uglja.

U velikoj zameni imovine sa nemačkom kompanijom E.ON, završenoj u julu, RWE je povećao svoj portfolio obnovljivih izvora na devet gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

3. septembar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

3. septembar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

3. septembar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. septembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin