OIE

Krenula obuka za bugarske opštine za osnivanje energetskih zadruga

Obuka bugarske opstine energetskih zadruga

Slika: Greenpeace Bulgaria

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Održan je jednodnevni trening za bugarske opštine, na kojem je njihovim predstavnicima ukazano na potencijalne koristi od razvijanja energetskih zadruga i saradnje javnog i privatnog sektora.

Greenpeace Bulgaria, Ekonomski fakultet Sv. Kliment Ohridski Univerziteta u Sofiji i Asocijacija zaštitnika životne sredine iz opština u Bugarskoj održali su prvu onlajn obuku o mogućnostima koje može da donese uspostavljanje nezavisnih energetskih zadruga. To je oblik saradnje građana, uz potencijalno učešće lokalne samouprave, pomoću kojeg mogu da počnu da proizvode, skladište i isporučuju energiju.

Tema je posebno važna u svetlu sprovođenja Evropskog zelenog dogovora i potrebe da se poveća udeo obnovljivih izvora u ukupnom energetskom miksu, saopštio je Greenpeace Bulgaria. Bugarske opštine su na jednodnevnom događaju posvećenom energetskim zajednicama, koje se nazivaju i energetske zadruge, imale 75 predstavnika i predstavnica. Učestvovalo je 30 opština, od Sofije, Plovdiva i Varne do gradića kao što su General Toševo, Zlatograd, Ruen, Dragoman i Kresna.

Bugarska mora da primeni propise EU

U ovoj zemlji još nije pokrenut nijedan takav projekat. Evropska Direktiva o energiji iz obnovljivih izvora RED II, u kojoj su definisana prava građana u domenu energetike, mora do kraja juna da se transponuje u bugarsko zakonodavstvo. Velike su nade da će taj potez dati početni zamajac takvim javno-privatnim poduhvatima, navodi Greenpeace Bulgaria.

Opštine imaju veoma važnu ulogu u energetskoj transformaciji kao ambasadori koncepcije prozjumera

„Duboko smo uvereni da opštine imaju veoma važnu ulogu u našoj energetskoj transformaciji kao ambasadori ideje prozjumera. Uz njihovu pomoć, evropski građani mogu da dobiju pravo i podsticaje da proizvode, troše ili skladište energiju iz obnovljivih izvora u svom domu, u kancelariji i zajednici. Tada će tranzicija u savremen, fleksibilan, decentralizovan i održiv energetski sistem biti mnogo ostvariviji cilj“, izjavila je Meglena Antonova iz navedene organizacije.

Put ka izlazu iz energetskog siromaštva

Na treningu je objašnjeno finansiranje, pravni okvir, rad u zajednici i drugi elementi. Studije su pokazale da polovina građana Evropske unije, ali i lokalnih zajednica, škola i bolnica, može do 2050. da počne samostalno da proizvodi energiju i da pokrije 45 odsto svojih potreba u tom segmentu, dodaje Greenpeace Bulgaria.

Lokalne samouprave imaju koristi od pomaganja energetskim zajednicama i to ne samo zato što one snabdevaju zelenom energijom i povećavaju efikasnost, navodi se u saopštenju. U mnogim državama članicama EU ovakvi projekti pomažu lokalnim vlastima u borbi protiv energetskog siromaštva.

Budući da su zadružni projekti često više okrenuti zastupanju pomenutih vrednosti nego profitu, redovno daju povoljnije cene ugroženim domaćinstvima i istovremeno ulažu u energetsku efikasnost, stoji u izveštaju sa obuke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. novembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

27. novembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. novembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. novembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.