OIE

Krenula obuka za bugarske opštine za osnivanje energetskih zadruga

Obuka bugarske opstine energetskih zadruga

Slika: Greenpeace Bulgaria

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Održan je jednodnevni trening za bugarske opštine, na kojem je njihovim predstavnicima ukazano na potencijalne koristi od razvijanja energetskih zadruga i saradnje javnog i privatnog sektora.

Greenpeace Bulgaria, Ekonomski fakultet Sv. Kliment Ohridski Univerziteta u Sofiji i Asocijacija zaštitnika životne sredine iz opština u Bugarskoj održali su prvu onlajn obuku o mogućnostima koje može da donese uspostavljanje nezavisnih energetskih zadruga. To je oblik saradnje građana, uz potencijalno učešće lokalne samouprave, pomoću kojeg mogu da počnu da proizvode, skladište i isporučuju energiju.

Tema je posebno važna u svetlu sprovođenja Evropskog zelenog dogovora i potrebe da se poveća udeo obnovljivih izvora u ukupnom energetskom miksu, saopštio je Greenpeace Bulgaria. Bugarske opštine su na jednodnevnom događaju posvećenom energetskim zajednicama, koje se nazivaju i energetske zadruge, imale 75 predstavnika i predstavnica. Učestvovalo je 30 opština, od Sofije, Plovdiva i Varne do gradića kao što su General Toševo, Zlatograd, Ruen, Dragoman i Kresna.

Bugarska mora da primeni propise EU

U ovoj zemlji još nije pokrenut nijedan takav projekat. Evropska Direktiva o energiji iz obnovljivih izvora RED II, u kojoj su definisana prava građana u domenu energetike, mora do kraja juna da se transponuje u bugarsko zakonodavstvo. Velike su nade da će taj potez dati početni zamajac takvim javno-privatnim poduhvatima, navodi Greenpeace Bulgaria.

Opštine imaju veoma važnu ulogu u energetskoj transformaciji kao ambasadori koncepcije prozjumera

“Duboko smo uvereni da opštine imaju veoma važnu ulogu u našoj energetskoj transformaciji kao ambasadori ideje prozjumera. Uz njihovu pomoć, evropski građani mogu da dobiju pravo i podsticaje da proizvode, troše ili skladište energiju iz obnovljivih izvora u svom domu, u kancelariji i zajednici. Tada će tranzicija u savremen, fleksibilan, decentralizovan i održiv energetski sistem biti mnogo ostvariviji cilj”, izjavila je Meglena Antonova iz navedene organizacije.

Put ka izlazu iz energetskog siromaštva

Na treningu je objašnjeno finansiranje, pravni okvir, rad u zajednici i drugi elementi. Studije su pokazale da polovina građana Evropske unije, ali i lokalnih zajednica, škola i bolnica, može do 2050. da počne samostalno da proizvodi energiju i da pokrije 45 odsto svojih potreba u tom segmentu, dodaje Greenpeace Bulgaria.

Lokalne samouprave imaju koristi od pomaganja energetskim zajednicama i to ne samo zato što one snabdevaju zelenom energijom i povećavaju efikasnost, navodi se u saopštenju. U mnogim državama članicama EU ovakvi projekti pomažu lokalnim vlastima u borbi protiv energetskog siromaštva.

Budući da su zadružni projekti često više okrenuti zastupanju pomenutih vrednosti nego profitu, redovno daju povoljnije cene ugroženim domaćinstvima i istovremeno ulažu u energetsku efikasnost, stoji u izveštaju sa obuke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija aukcije solar zoran zaev

Severna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

14 January 2021 - Plan je da se investitorima ponudi izgradnja fotonaponskih elektrana snage 60 MW uz isplatu premija.

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25,5 MW

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25 MW

13 January 2021 - Javni poziv ponudio je dodelu premija i fid-in tarifa za elektrane na obnovljive izvore ukupne snage 88 MW.

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

12 January 2021 - Slovenija pomaže oporavku od pandemije sa 660 miliona evra uključujući grantove. Paket za MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju

EU manjinske udele startapima EIC-ovog fonda

EU kupuje manjinske udele u startapima preko EIC-ovog fonda

12 January 2021 - EU prvi put prvi put pomaže startapima direktnim ulaganjem u kapital preko EIC-ovog fonda, a kombinuje ga s već odobrenim grantovima