OIE

Krenula obuka za bugarske opštine za osnivanje energetskih zadruga

Obuka bugarske opstine energetskih zadruga

Slika: Greenpeace Bulgaria

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Održan je jednodnevni trening za bugarske opštine, na kojem je njihovim predstavnicima ukazano na potencijalne koristi od razvijanja energetskih zadruga i saradnje javnog i privatnog sektora.

Greenpeace Bulgaria, Ekonomski fakultet Sv. Kliment Ohridski Univerziteta u Sofiji i Asocijacija zaštitnika životne sredine iz opština u Bugarskoj održali su prvu onlajn obuku o mogućnostima koje može da donese uspostavljanje nezavisnih energetskih zadruga. To je oblik saradnje građana, uz potencijalno učešće lokalne samouprave, pomoću kojeg mogu da počnu da proizvode, skladište i isporučuju energiju.

Tema je posebno važna u svetlu sprovođenja Evropskog zelenog dogovora i potrebe da se poveća udeo obnovljivih izvora u ukupnom energetskom miksu, saopštio je Greenpeace Bulgaria. Bugarske opštine su na jednodnevnom događaju posvećenom energetskim zajednicama, koje se nazivaju i energetske zadruge, imale 75 predstavnika i predstavnica. Učestvovalo je 30 opština, od Sofije, Plovdiva i Varne do gradića kao što su General Toševo, Zlatograd, Ruen, Dragoman i Kresna.

Bugarska mora da primeni propise EU

U ovoj zemlji još nije pokrenut nijedan takav projekat. Evropska Direktiva o energiji iz obnovljivih izvora RED II, u kojoj su definisana prava građana u domenu energetike, mora do kraja juna da se transponuje u bugarsko zakonodavstvo. Velike su nade da će taj potez dati početni zamajac takvim javno-privatnim poduhvatima, navodi Greenpeace Bulgaria.

Opštine imaju veoma važnu ulogu u energetskoj transformaciji kao ambasadori koncepcije prozjumera

„Duboko smo uvereni da opštine imaju veoma važnu ulogu u našoj energetskoj transformaciji kao ambasadori ideje prozjumera. Uz njihovu pomoć, evropski građani mogu da dobiju pravo i podsticaje da proizvode, troše ili skladište energiju iz obnovljivih izvora u svom domu, u kancelariji i zajednici. Tada će tranzicija u savremen, fleksibilan, decentralizovan i održiv energetski sistem biti mnogo ostvariviji cilj“, izjavila je Meglena Antonova iz navedene organizacije.

Put ka izlazu iz energetskog siromaštva

Na treningu je objašnjeno finansiranje, pravni okvir, rad u zajednici i drugi elementi. Studije su pokazale da polovina građana Evropske unije, ali i lokalnih zajednica, škola i bolnica, može do 2050. da počne samostalno da proizvodi energiju i da pokrije 45 odsto svojih potreba u tom segmentu, dodaje Greenpeace Bulgaria.

Lokalne samouprave imaju koristi od pomaganja energetskim zajednicama i to ne samo zato što one snabdevaju zelenom energijom i povećavaju efikasnost, navodi se u saopštenju. U mnogim državama članicama EU ovakvi projekti pomažu lokalnim vlastima u borbi protiv energetskog siromaštva.

Budući da su zadružni projekti često više okrenuti zastupanju pomenutih vrednosti nego profitu, redovno daju povoljnije cene ugroženim domaćinstvima i istovremeno ulažu u energetsku efikasnost, stoji u izveštaju sa obuke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

27. novembar 2020. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

27. novembar 2020. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

27. novembar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

27. novembar 2020. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto