OIE

Petrol u Hrvatskoj gradi vetropark od 30 megavata bez podsticaja

Petrol Hrvatskoj vetropark 30 megavata bez podsticaja

Slika: Petrol

Objavljeno

15.12.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska kompanija Petrol planira da svoju vetroelektranu Ljubač kod Knina pusti u rad početkom aprila. Nordex je zadužen za opremu za tu vetroelektranu od 30 megavata u Hrvatskoj, a ona će struju proizvoditi bez državnih podsticaja.

Godišnji učinak devet turbina koje će činiti vetropark Ljubač procenjen je na 96 gigavat-sati, što odgovara potražnji 20.000 hrvatskih domaćinstava za električnom energijom. Petrol je otkrio da će pogon od 30 megavata biti povezan na mrežu za manje od četiri meseca.

Slovenačka kompanija je dodala da će joj to biti prva vetroelektrana što će raditi bez državne finansijske podrške.

„Globalni energetski sistem prolazi kroz ubrzani razvoj usled jačanja potražnje za energentima i zbog propisa o zaštiti životne sredine. U Petrolu pratimo te ciljeve tako što proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca. Petrol je odlučio da postane savremena energetska kompanija i stoga obnovljivi izvori imaju specifičnu stratešku poziciju“, izjavio je član upravnog odbora Jože Bajuk.

Petrol kod Šibenika ima tri projekta elektrana na vetar

Ugovor o isporučivanju turbina potpisan je pre godinu dana s Nordexom iz Nemačke, a radovi su počeli na proleće. Kompanija tvrdi da lokacije vetroelektrana bira tako da ta postrojenja ne škode životnoj sredini.

Bajuk: Obnovljivi izvori u Petrolu imaju specifičnu stratešku poziciju

Petrol, koji se najviše bavi distribucijom fosilnih goriva, struje i grejanja, kupio je prvu polovinu projektnog preduzeća 2018, a prošle godine ostatak. Vjetroelektrana Ljubač je registrovana u Šibeniku, dok je sam vetropark kod obližnjeg Knina.

Kompanija upravlja vetroelektranom Glunča od 20,7 megavata u istom okrugu, a poseduje i 50 odsto udela u projektu Dazlina kod Šibenika.

Više od polovine kompanijinog portfelja obnovljivih izvora je u Srbiji

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija planira da na istoku zemlje izgradi vetrofarmu Krivača kapaciteta 103,2 megavata.

Slovenačka kompanija je saopštila da u portfelju ima završene ili projekte vetroelektrana i solarnih parkova u razvoju od ukupno 200 megavata kao i da ulaže u male hidroelektrane.

Ljubač se nalazi pored najveće vetrofarme u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

15. decembar 2020. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

15. decembar 2020. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

15. decembar 2020. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

15. decembar 2020. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra