OIE

Petrol u Hrvatskoj gradi vetropark od 30 megavata bez podsticaja

Petrol Hrvatskoj vetropark 30 megavata bez podsticaja

Slika: Petrol

Objavljeno

15.12.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska kompanija Petrol planira da svoju vetroelektranu Ljubač kod Knina pusti u rad početkom aprila. Nordex je zadužen za opremu za tu vetroelektranu od 30 megavata u Hrvatskoj, a ona će struju proizvoditi bez državnih podsticaja.

Godišnji učinak devet turbina koje će činiti vetropark Ljubač procenjen je na 96 gigavat-sati, što odgovara potražnji 20.000 hrvatskih domaćinstava za električnom energijom. Petrol je otkrio da će pogon od 30 megavata biti povezan na mrežu za manje od četiri meseca.

Slovenačka kompanija je dodala da će joj to biti prva vetroelektrana što će raditi bez državne finansijske podrške.

„Globalni energetski sistem prolazi kroz ubrzani razvoj usled jačanja potražnje za energentima i zbog propisa o zaštiti životne sredine. U Petrolu pratimo te ciljeve tako što proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca. Petrol je odlučio da postane savremena energetska kompanija i stoga obnovljivi izvori imaju specifičnu stratešku poziciju“, izjavio je član upravnog odbora Jože Bajuk.

Petrol kod Šibenika ima tri projekta elektrana na vetar

Ugovor o isporučivanju turbina potpisan je pre godinu dana s Nordexom iz Nemačke, a radovi su počeli na proleće. Kompanija tvrdi da lokacije vetroelektrana bira tako da ta postrojenja ne škode životnoj sredini.

Bajuk: Obnovljivi izvori u Petrolu imaju specifičnu stratešku poziciju

Petrol, koji se najviše bavi distribucijom fosilnih goriva, struje i grejanja, kupio je prvu polovinu projektnog preduzeća 2018, a prošle godine ostatak. Vjetroelektrana Ljubač je registrovana u Šibeniku, dok je sam vetropark kod obližnjeg Knina.

Kompanija upravlja vetroelektranom Glunča od 20,7 megavata u istom okrugu, a poseduje i 50 odsto udela u projektu Dazlina kod Šibenika.

Više od polovine kompanijinog portfelja obnovljivih izvora je u Srbiji

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija planira da na istoku zemlje izgradi vetrofarmu Krivača kapaciteta 103,2 megavata.

Slovenačka kompanija je saopštila da u portfelju ima završene ili projekte vetroelektrana i solarnih parkova u razvoju od ukupno 200 megavata kao i da ulaže u male hidroelektrane.

Ljubač se nalazi pored najveće vetrofarme u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.