OIE

Petrol u Hrvatskoj gradi vetropark od 30 megavata bez podsticaja

Petrol Hrvatskoj vetropark 30 megavata bez podsticaja

Slika: Petrol

Objavljeno

15.12.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska kompanija Petrol planira da svoju vetroelektranu Ljubač kod Knina pusti u rad početkom aprila. Nordex je zadužen za opremu za tu vetroelektranu od 30 megavata u Hrvatskoj, a ona će struju proizvoditi bez državnih podsticaja.

Godišnji učinak devet turbina koje će činiti vetropark Ljubač procenjen je na 96 gigavat-sati, što odgovara potražnji 20.000 hrvatskih domaćinstava za električnom energijom. Petrol je otkrio da će pogon od 30 megavata biti povezan na mrežu za manje od četiri meseca.

Slovenačka kompanija je dodala da će joj to biti prva vetroelektrana što će raditi bez državne finansijske podrške.

“Globalni energetski sistem prolazi kroz ubrzani razvoj usled jačanja potražnje za energentima i zbog propisa o zaštiti životne sredine. U Petrolu pratimo te ciljeve tako što proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca. Petrol je odlučio da postane savremena energetska kompanija i stoga obnovljivi izvori imaju specifičnu stratešku poziciju”, izjavio je član upravnog odbora Jože Bajuk.

Petrol kod Šibenika ima tri projekta elektrana na vetar

Ugovor o isporučivanju turbina potpisan je pre godinu dana s Nordexom iz Nemačke, a radovi su počeli na proleće. Kompanija tvrdi da lokacije vetroelektrana bira tako da ta postrojenja ne škode životnoj sredini.

Bajuk: Obnovljivi izvori u Petrolu imaju specifičnu stratešku poziciju

Petrol, koji se najviše bavi distribucijom fosilnih goriva, struje i grejanja, kupio je prvu polovinu projektnog preduzeća 2018, a prošle godine ostatak. Vjetroelektrana Ljubač je registrovana u Šibeniku, dok je sam vetropark kod obližnjeg Knina.

Kompanija upravlja vetroelektranom Glunča od 20,7 megavata u istom okrugu, a poseduje i 50 odsto udela u projektu Dazlina kod Šibenika.

Više od polovine kompanijinog portfelja obnovljivih izvora je u Srbiji

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija planira da na istoku zemlje izgradi vetrofarmu Krivača kapaciteta 103,2 megavata.

Slovenačka kompanija je saopštila da u portfelju ima završene ili projekte vetroelektrana i solarnih parkova u razvoju od ukupno 200 megavata kao i da ulaže u male hidroelektrane.

Ljubač se nalazi pored najveće vetrofarme u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

08 April 2021 - U opštini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji započeće gradnja elektrane snage 20 MW u koju će biti investiran 71 million evra.

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

08 April 2021 - Prošle godine je rast kapaciteta elektrana na obnovljive izvore u svetu iznosio 261 megavat, 45,1 odsto više nego 2019. godine, a predvode ga solar i vetar

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

07 April 2021 - U Sloveniji se broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica s uređajima za samosnabdevanje strujom popeo na 8.641

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

05 April 2021 - Premijer Edi Rama je pred izbore u Albaniji izjavio da neće biti dozvoljena gradnja nijedne hidrocentrale na reci Vjosi i da je to područje zaštićeno