GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Slovenački Petrol preuzeo snabdevača električnom energijom E3

Petrol E3 preuzimanje

Slika: sakulich from Pixabay

Objavljeno

13.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska kompanija Petrol završila je preuzimanje snabdevača električne energije E3, ćerke firme državne elektrodistribucije Elektro Primorska, skoro godinu dana nakon potpisivanja ugovora.

Petrol je ugovor o kupovini 100% akcija E3 za oko 15 miliona evra potpisao u februaru 2020. godine, nakon što je dao bolju ponudu od takođe energetskih kompanija GEN-I i Holding Slovenske elektrarne (HSE), preneli su lokalni mediji.

U suštini sve firme koje su bile uključene u ovu transakciju su u državnom vlasništvu, ili država u njima ima veliki udeo.

Osnovna delatnost Petrola je trgovina naftnom i gasom, ali se poslednjih godina okreće investicijama u druge sektore, poput proizvodnje i prodaje električne energije, pre svega iz obnovljivih izvora, i pružanja energetskih usluga (ESCO).

Preuzimanje E3 će povećati udeo Petrola na slovenačkom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%

E3, četvrti najveći prodavac električne energije u Sloveniji, ostvario je prihod od 90 miliona evra u 2019. godine. Firma posluje u zapadnoj Sloveniji, ima 11% tržišnog udela u zemlji i snabdeva oko 15% domaćinstava, navode lokalni mediji.

Prema ranijem izveštaju STA, kupovina E3 povećava udeo Petrola na slovenačkom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%.

Petrol se obavezao da ne otpušta radnike E3 najmanje pet godina

Petrol namerava da razvija poslovanje E3, uz zadržavanje postojećih aktivnosti, saopštila je ova kompanija. Lokalni mediji ističu da se Petrol obavezao da neće preseliti sedište E3 iz Nove Gorice i da neće biti otpuštanja zaposlenih najmanje pet godina.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine