OIE

Počela gradnja vetroparka Krivača snage 103 MW

krivaca vetropark ivicom elnos

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Podeli

Ivicom Energy započeo je izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, što će biti prva elektrana za proizvodnu električne energije iz vetra južno od Save i Dunava, s obzirom da su sve dosad izgrađene locirane u Vojvodini.

Ivicom Energy, firma registrovana u Žagubici, je u vlasništvu austrijske kompanije Ivicom Holding, koja je veoma aktivna u regionu kada je reč o investicijama u zelenu energiju. U Krivaču će investirati 140 miliona evra.

Dušan Muškatirović, savetnik u firmi Ivicom Energy, izjavio je da bi prvi kilovat-sati ih elektrane trebalo da budu proizvedeni sredinom 2023. godine, i naveo da je očekivana godišnja proizvodnja 310 megavat-sati (MWh), prenela je Sat televizija.

Biće izgrađeno 13 kilometara lokalnih puteva i dva dalekovoda dužine 20 kilometara

U prvoj fazi biće izgrađeni pristupni putevi koji će omogućiti da sva oprema, među kojom su i vetroagregati, elise, bude transportovana do lokacija na kojima će biti istalirana. Kako je ranije najavljeno, vetropark bi trebalo da ima 22 vetroturbine.

pocela izgradnja vetropark krivaca ivicom elnos
Slika: Ivicom Energy

Očekujemo da radovi na oko 13 kilometara puteva budu završeni do kraja oktobra ili početkom novembra, naveo je Muškatirović, i zahvalio se lokalnim samoupravama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište na stvaranju uslova da ova investicija bude realizovana.

Jedan od izvođača radova je firma Elnos

On je istakao da će lokalni putevi pomoći i vlasnicima zemljišta u okolini da lakše dođu do svojih parcela, dok će izgradnja dva dalekovoda ukupne dužine 20 kilometara ojačati elektroprenosni sistem u ovom delu Srbije i povećati kvalitet i sigurnost snabdevanja potrošača.

Elnos Srbija, deo Elnos Grupe, je izvođač radova zadužen za pomoćne sisteme, koji će omogućiti isporuku električne energije, i za konekciju vetroparka sa prenosnim sistemom.

Komentara: (2)
Marko / 11.05.2021.

Da nije godišnja proizvodnja 310 GWh a ne MWh?

Šabanović Ismet / 03.02.2022.

Dobri poslovi radio sam ih u Nemačkoj, Kasel . Trijer.Rostok.i td. Urado sam .temelje. armiranje. šalung. Betonaža.Enkon.linkon.preko 150 komada . Voleobih napraviti koju u Srbiji.😀🤑🤑

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. maj 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. maj 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. maj 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

10. maj 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine