OIE

Počela gradnja vetroparka Krivača snage 103 MW

krivaca vetropark ivicom elnos

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ivicom Energy započeo je izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, što će biti prva elektrana za proizvodnu električne energije iz vetra južno od Save i Dunava, s obzirom da su sve dosad izgrađene locirane u Vojvodini.

Ivicom Energy, firma registrovana u Žagubici, je u vlasništvu austrijske kompanije Ivicom Holding, koja je veoma aktivna u regionu kada je reč o investicijama u zelenu energiju. U Krivaču će investirati 140 miliona evra.

Dušan Muškatirović, savetnik u firmi Ivicom Energy, izjavio je da bi prvi kilovat-sati ih elektrane trebalo da budu proizvedeni sredinom 2023. godine, i naveo da je očekivana godišnja proizvodnja 310 megavat-sati (MWh), prenela je Sat televizija.

Biće izgrađeno 13 kilometara lokalnih puteva i dva dalekovoda dužine 20 kilometara

U prvoj fazi biće izgrađeni pristupni putevi koji će omogućiti da sva oprema, među kojom su i vetroagregati, elise, bude transportovana do lokacija na kojima će biti istalirana. Kako je ranije najavljeno, vetropark bi trebalo da ima 22 vetroturbine.

pocela izgradnja vetropark krivaca ivicom elnos
Slika: Ivicom Energy

Očekujemo da radovi na oko 13 kilometara puteva budu završeni do kraja oktobra ili početkom novembra, naveo je Muškatirović, i zahvalio se lokalnim samoupravama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište na stvaranju uslova da ova investicija bude realizovana.

Jedan od izvođača radova je firma Elnos

On je istakao da će lokalni putevi pomoći i vlasnicima zemljišta u okolini da lakše dođu do svojih parcela, dok će izgradnja dva dalekovoda ukupne dužine 20 kilometara ojačati elektroprenosni sistem u ovom delu Srbije i povećati kvalitet i sigurnost snabdevanja potrošača.

Elnos Srbija, deo Elnos Grupe, je izvođač radova zadužen za pomoćne sisteme, koji će omogućiti isporuku električne energije, i za konekciju vetroparka sa prenosnim sistemom.

Komentara: (1)
Marko / 11.05.2021.

Da nije godišnja proizvodnja 310 GWh a ne MWh?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina-ivovik-vetroelektrana

Dve kineske kompanije grade vetropark od 84 MW kod Tomislavgrada

25 октобра 2021 - Ivovik će biti najveći vetropark i najveća investicija u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

Bajgora-notus-vetropark-vetroelektrana-Kosovo

Završena izgradnja vetroelektrane Bajgora od 102,6 MW

25 октобра 2021 - Vetroelektrana, sa ukupno 27 turbina proizvođača General Electric, počela je da predaje električnu energiju u mrežu, saopštio je Notus.

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu