OIE

Počela gradnja vetroparka Krivača snage 103 MW

krivaca vetropark ivicom elnos

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Ivicom Energy započeo je izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, što će biti prva elektrana za proizvodnu električne energije iz vetra južno od Save i Dunava, s obzirom da su sve dosad izgrađene locirane u Vojvodini.

Ivicom Energy, firma registrovana u Žagubici, je u vlasništvu austrijske kompanije Ivicom Holding, koja je veoma aktivna u regionu kada je reč o investicijama u zelenu energiju. U Krivaču će investirati 140 miliona evra.

Dušan Muškatirović, savetnik u firmi Ivicom Energy, izjavio je da bi prvi kilovat-sati ih elektrane trebalo da budu proizvedeni sredinom 2023. godine, i naveo da je očekivana godišnja proizvodnja 310 megavat-sati (MWh), prenela je Sat televizija.

Biće izgrađeno 13 kilometara lokalnih puteva i dva dalekovoda dužine 20 kilometara

U prvoj fazi biće izgrađeni pristupni putevi koji će omogućiti da sva oprema, među kojom su i vetroagregati, elise, bude transportovana do lokacija na kojima će biti istalirana. Kako je ranije najavljeno, vetropark bi trebalo da ima 22 vetroturbine.

pocela izgradnja vetropark krivaca ivicom elnos
Slika: Ivicom Energy

Očekujemo da radovi na oko 13 kilometara puteva budu završeni do kraja oktobra ili početkom novembra, naveo je Muškatirović, i zahvalio se lokalnim samoupravama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište na stvaranju uslova da ova investicija bude realizovana.

Jedan od izvođača radova je firma Elnos

On je istakao da će lokalni putevi pomoći i vlasnicima zemljišta u okolini da lakše dođu do svojih parcela, dok će izgradnja dva dalekovoda ukupne dužine 20 kilometara ojačati elektroprenosni sistem u ovom delu Srbije i povećati kvalitet i sigurnost snabdevanja potrošača.

Elnos Srbija, deo Elnos Grupe, je izvođač radova zadužen za pomoćne sisteme, koji će omogućiti isporuku električne energije, i za konekciju vetroparka sa prenosnim sistemom.

Komentara: (1)

Marko / 11.05.2021.

Da nije godišnja proizvodnja 310 GWh a ne MWh?

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.