Intervju

Budućnost je pred onima koji energiju znaju čuvati

Elnos Grupa

Slika: Borko Torbica

Objavljeno

04.02.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.02.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Jedno je sasvim sigurno, godine neracionalnog trošenja energije su iza nas, a budućnost je pred onima koji stvaranju, prenosu i potrošnji energije pristupaju sa mnogo više mudrosti, kaže Borko Torbica, potpredsednik Elnos Grupe. U intervjuu za Balkan Green Energy News Torbica je ispričao kako je Elnos Grupa uspela da od jedne elektroenergetske kompanije iz regiona izraste u evropski koncern, koji uspešno posluje na najrazvijenijim zapadnim tržištima. On je, takođe, naglasio da region ima ogroman potencijal za izgradnju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, te ukazao da su nastupajuće godine velika prilika za pokretanje više investicionih ciklusa.

Kao jednu od platformi na kojoj region može da promoviše svoje investicione potencijale Torbica navodi Samit energije Trebinje – SET 2020, koji je Elnos Grupa podržala i na kome će aktivno učestvovati sa svojim poslovnim partnerima.

SET 2020 dolazi, kako kaže, u vreme kada se ispisuje nova budućnost energetike i ima potencijal da postane regionalni centar razgovora o razvoju energetike sa ciljem da zemlje regiona postanu značajniji igrači na EU tržištu.

Elnos Grupa ima višedecenijsku tradiciju i posluje u čak deset zemalja Evrope. Kako ste, kao jedna elektroenergetska kompanija iz našeg regiona, uspeli da izgradite tako snažnu poziciju, ne samo na tržištima iz regiona, već i na zahtevnim tržištima razvijenih evropskih zemalja?

Elnos Grupa je internacionalna grupacija sa nacionalnim kompanijama u deset evropskih zemalja. Specijalizovani smo za inženjering u elektroenergetici, posjedujemo visok nivo ekspertskih znanja i konstantno i predano ulažemo u kadrove i nove tehnologije.

Poštujući tradiciju kompanije dugu 75 godina, izrasli smo u evropski internacionalni koncern, koji zapošljava više od 500 radnika i posluje u jugoistočnoj, centralnoj i sjevernoj Evropi

Izlazak na međunarodno tržište je bio veliki izazov za naš inženjering, usudili smo se, napravili taj iskorak i uspjeli. Prihvatanje novih standarda, korporativna organizacija i kultura rada donijeli su potpuno novi kvalitet našem poslovanju.

Ukoliko ste posvećeni postizanju vrhunskih performansi ne postoji prepreka za postizanje uspjeha u Evropi i svijetu. Danas, kada se osvrnemo unazad moramo biti ponosni, jer vidimo da smo poštujući tradiciju kompanije dugu 75 godina, njegujući kompanijski kodeks, izrasli u evropski internacionalni koncern, koji zapošljava više od 500 radnika i čije je poslovanje koncentrisano u tri evropske regije: jugoistočnoj, centralnoj i sjevernoj.

Navedite nam neke od najznačajnijih referenci Elnos Grupe?

Borko Torbica
Izgradnja novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3 na Islandu u dužini od 121 kilometra (slika-Elnos Grupa)

Elnos Grupa je izgradila ime koje je postalo sinonim za kvalitet i sigurnog i pouzdanog partnera. Sasvim je sigurno da smo razvojem internih procedura rada i primjenom savremenog projekt menadžmenta, postigli najviši kvalitet realizovanih projekata. Naše reference najbolje govore za nas. One su poput priče o putu izazova kojim smo koračali.

Kompanija je učestvovala u izgradnji nekoliko stotina megavata instaliranih kapaciteta u sektoru obnovljivih izvora energije

U posljednje dvije decenije realizovali smo projekte koji mijenjaju energetsku sliku Evrope. Posebnu važnost pridajemo referencama realizovanim u oblasti obnovljivih izvora energije kroz učešće u izgradnji nekoliko stotina megavata instaliranih kapaciteta, u oblastima hidroenergije, vjetroenergije, energiji biomase, te u posljednjem periodu i u oblasti solarne energije.

Izgradili smo velike infrastrukturne objekte i interkonekcije na dalekovodima u cijeloj Evropi. Bili smo dio  poduhvata izgradnje HDCV sistema koji su remek-djela moderne tehnologije i koji su podmorskim kablovima povezali obale Jadranskog i Sjevernog mora.

U regionu jugoistočne Evrope realizovali smo veliki broj projekata u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj. Veliki korak za kompaniju je bilo pozicioniranje na tržištu Skandinavije, a posljednje projekte smo realizovali u centralnoj i zapadnoj Evropi.

U Skandinaviji Elnos Grupa ima više od 40 uspješno realizovanih projekata

Poseban pečat našem imenu i radu, onaj pečat po kojem postajemo poznati širom Evrope, daje više od 40 uspješno realizovanih projekata u Skandinaviji – u Švedskoj, Norveškoj, na Islandu.

Primjera radi, na Islandu smo bili dio poduhvata izgradnje hidroelektrane Burfell 2, snage 100 MW, a zahtjevnost projekta predstavlja rad sto metara ispod površine zemlje. U ovoj zemlji smo bili i dio projekta izgradnje dva dalekovoda 220 kV Þeistareykjalína 1 i Kröflulína 4 rađenih preko polja lave, i mnogih drugih.

Radili smo i u geotermalnoj elektrani Krafla i to GIS trafostanicu, a u prošloj godini smo počeli izgradnju najvećeg dalekovoda, koji se u ovoj dalekoj zemlji gradi u poslednjih 30 godina.

Učestvovali smo u izgradnji najdužeg evropskog HVDC sistema, između Njemačke i Norveške

Učešćem u izgradnji najdužeg evropskog HVDC sistema koji se gradi između Njemačke i Norveške, tzv. interkonekciji NordLink, a u dijelu izvođenja komletnih elektromontažnih radova na konvertorskoj trafostanici (TS) Ertsmyra u Norveškoj instalirane snage 1.400 MW i naponskog nivoa +/- 515 kV DC, svrstali smo se u red najkvalitetnijih inženjering kompanija u Norveškoj.

Radovi na izgradnji HVDC konvertorske stanice Ertsmyra u Norveškoj u okviru projekta NordLink (slika-Elnos Grupa)

U Švedskoj smo prošle godine ponovo potvrdili svoju poziciju kvalitetnog, pouzdanog i sigurnog partnera kroz projekte:  TS 400 kV Skoggsäter, TS 130/50/20 kV Farhult, TS 50/10 kV Böda-Löttorp, novi 220 kV dalekovod između TS 400/220 kV Rätan i TS 400/130 kV Länsterhöjden.

Početkom realizacije novog projekta u 2020. u Njemačkoj, na dalekovodu 380 kV Audorf-Flensburg, iznova potvrđujemo najviše nivoe kvaliteta standarda radeći na jednom od najzahtjevnijih tržišta u Evropi.

Bili smo deo i izgradnje Čibuka – najvećeg vjetroparka zapadnog Balkana

U Srbiji smo poslednjih godina realizovali važne projekte iz oblasti obnovljiih izvora energije, među kojima se izdvaja najveći vjetropark zapadnog Balkana – Čibuk sa instalisanih 158 MW, a ove godine završavamo i dugogodišnje kapitalne projekte u oblasti hidroenegije, kao što su revitalizacija Hidroelektrane Zvornik (124 MW) i sedam malih hidroelektrana (MHE) snaga od 250 kV do 2.5 MW koji realizujemo za Elektroprivredu Srbije (EPS).

Bili smo dio prvog ‘zelenog’ projekta u oblasti rudarstva za EPS kroz poduhvat izgradnje Odlagača FLSmidth 12.000. U pitanju je moderna rudarska mašina zahvaljujući kojoj je homogenost rude unaprijeđena, a ugalj se eksploatiše efikasnije i ekološki opravdanije.

U Republici Srpskoj smo prošle godine završili dio posla u okviru jednog od najvećih regionalnih ekoloških projekata u oblasti energetike – odsumporavanja Termoelektrane Ugljevik. Pustili smo u rad MHE Bočac 2 od 10 MW, tokom čije izgradnje smo instalirali elektro-mašinski dio elektrane i bili jedan od ključnih učesnika.

U RS posebnu pažnju posvećujemo projektu sveobuhvatne modernizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže Elektroprivrede RS

Ponosni smo na učešće u izgradnji toplane na biomasu Eko toplane Banjaluka, snage 50 MW, projektu koji je pobrao brojne međunarodne nagrade, a Banja Luku pozicionirao među evropske „zelene“ metropole.

Elnos Grupa
Projekat Eko toplane Banja Luka rešio je problem daljinskog grejanja u ovom gradu

U Republici Srpskoj posebnu pažnju posvećujemo projektu sveobuhvatne modernizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže Elektroprivrede Republike Srpske (ERS). Ovo je projekat visokih standarda, finansiran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čijom realizacijom se unapređuju kvalitet i stabilnost isporuke električne energije, smanjuju gubici i podiže efikasnost rada sistema (SAIDI i SAIFI koeficijenti).

Evropa i svet već godinama idu putem energetske tranzicije i pronalaženja rešenja za održivu energetsku budućnost. Nedavno je Evropska unija usvojila Green Deal kojim je još jednom potvrdila posvećenost zelenom razvoju. Koliko i na koji način je koncept energetske tranzicije inkorporiran u razvojnim planovima Elnos Grupe? Gde je region kada je reč o energetskoj tranziciji i najnovijim planovima EU?

Evropa je odavno shvatila da je energetska budućnost pred onima koji energiju znaju čuvati. Koncept energetske održivosti više nije novost već standard, a Green Deal je paket jako ambicioznih mjera u novoj zelenoj misiji Evrope. Ovaj dokument sa sobom donosi nova ulaganja u vrhunsko istraživanje i inovacije, te očuvanje prirodne okoline.

Jedno je sasvim sigurno, godine neracionalnog trošenja energije su iza nas

Jedno je sasvim sigurno, godine neracionalnog trošenja energije su iza nas, a budućnost je pred onima koji stvaranju, prenosu i potrošnji energije pristupaju sa mnogo više mudrosti, kontrolom potrošnje svakog megavat-sata energije.

U 2018. bili smo uključeni u projekte za instaliranje 365 MW zelene energije

Najveći vetropark zapadnog Balkana – Čibuk ima instalisani kapacitet od 158 MW

Prateći zahtjeve energetski održive budućnosti, rad Elnos Grupe je godinama unazad usmjeren na povećanje obnovljivih energetskih kapaciteta, te razvoju i izgradnji pametnih mreža u gradovima. Drago nam je što se možemo pohvaliti činjenicom da smo samo u 2018. godini, kroz projekte čiji smo bili dio, učestvovali u stvaranju 365 MW zelene energije i na taj način dali doprinos u tranziciji Zemlje ka zelenim izvorima.

Elnos Grupa je jedan od pionira u realizaciji projekta pametnog grada „Smart city“ u Novom Sadu 2012.

Zadatak stvaranja energetski održivih uslova dobrim dijelom smatramo svojim istinskim pozivom, a posebno smo ponosni na to što je Elnos Grupa bila jedan od pionira u realizaciji projekta pametnog grada „Smart city“ u Novom Sadu 2012. godine. Ovo je projekat kojim smo, u saradnji sa kompanijom Schneider Electric, integrisali tehnologiju upravljanja, skladištenja i kontrole potrošnje električne energije i stvorili sve uslove za elektromobilnost grada.

Kašnjenje je glavni utisak kada je reč o ocjeni pozicije regije u odnosu na ciljeve EU

Što se tiče trenutne ocjene pozicije regije u odnosu na postignuća u razvoju elektroenergetskih ciljeva EU ona bi ukratko mogla biti opisana riječju „kašnjenje“ sa razlikama u svakoj od država regiona.

Elnos Grupa kao kompanija koja je izgradila lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi prepoznaje svoju ulogu podjele znanja i iskustva iz zemalja EU sa partnerima u zemljama regije (elektroprivredama, vladama, itd.) u pronalaženju nove vizije energetskog sistema, koja će oblikovati politike i strategije energetske budućnosti, usmjeravati investicije i mijenjati svijest građana.

Promene koje se dešavaju u sektoru energetike mogle bi da budu prilika za region ne samo da dobije efikasniji, čistiji i moderniji energetski sistem, već i da obezbedi ekonomski razvoj. Kakav je potencijal regiona za OIE? Kakav je značaj investicija u OIE za ekonomski razvoj u regionu?

Izgradnjom novih sopstvenih izvora energije može se ostvariti ekonomski profit i energetska bezbednost (slika-Elnos Grupa)

S obzirom na ogromne energetske potencijale naše regije u izgradnji obnovljivih izvora energije, nastupajuće godine su svakako velika prilika za pokretanje investicionih ciklusa.

Zeleni projekti donose niz privrednih benefita i mogu biti od nemjerljivog značaja za ekonomski razvoj regije, samo je potrebno tu priliku uvidjeti i djelovati na pravi način. Jedan od takvih najvećih investicionih ciklusa koje posebno pozdravljamo je najava generalnog direktora ERS-a Luke Petrovića o pokretanju izgradnje novih 1.000 MW OIE u narednih pet godina.

Pojedine regije, poput Hecegovine, koja posjeduje veliki potencijal vjetra i sunca, će sigurno biti u fokusu energetike budućnosti

Region raspolaže velikim OIE potencijalom, koji je do sada iskorišten u maloj mjeri. Neohodna su nova ulaganja, a pojedine regije, poput Hercegovine, koja posjeduje veliki potencijal vjetra i sunca, će sigurno biti u fokusu energetike budućnosti.  Važno je naglasiti i da će investicije u pametne mreže, energetski efikasne zgrade i tehnologije, sasvim izvjesno donijeti nevjerovatne benefite ekonomskog i energetskog razvoja regije.

Investicije u pametne mreže, energetski efikasne zgrade i tehnologije donijeće nevjerovatne benefite ekonomskog i energetskog razvoja regije

Izgradnjom novih sopstvenih izvora energije može se ostvariti ekonomski profit i energetska bezbjednost, a investicijama u mrežu omogućiti povećanje energetski efikasnijeg korištenja energije.

Pitanje energetike je veoma usko povezno sa pitanjem privrednog razvoja, koji je oduvijek bio i ostao primarni i dugoročni cilj svih zemalja.

Uz vrhunske tehničke i ekonomski kvalitetne projekte i modele finansiranja, te primjenu savremenih energetski efikasnih tehnologija, biće pružena prilika svim kompanija iz energetskog sektora i stvorena mogućnost za otvaranje hiljada novih radnih mjesta. Primjenom čistih tehnologija, kroz stvaranje kvalitetnih ekoloških vrijednosti, realizovaće se niz benefita za građane, s tim da će u periodu eksploatacije lokalne zajednice i državna kasa ostvarivati trajne prihode.

Vaša kompanija pruža podršku prvom Samitu energetike Trebinje – SET 2020. Na koji način ste se uključili i u čemu vidite značaj SET 2020. platforme za poslovnu zajednicu i region? Šta očekujete od ovog skupa?

Mislim da je Samit energetike Trebinje – SET 2020. jedna od najboljih inicijativa do sada, i u skladu sa ovim o čemu sam govorio, stiže u pravo vrijeme.

Pravi je trenutak da promovišemo svoje investicione mogućnosti i sagledamo energetske planove i strategije razvoja jugoistočne Evrope

Ovo je period ubrzane tranzicije ka novim izvorima energije, snažnog rasta evropskih energetskih tržišta i pravi je trenutak da analiziramo i promovišemo svoje investicione mogućnosti i što kvalitetnije i efikasnije sagledamo energetske planove i strategije razvoja regije jugoistočne Evrope.

Možemo reći da SET 2020. dolazi u vrijeme kada se ispisuje nova budućnost energetike, kada je potrebno realizovati nove iskorake kako bismo postali „veći igrači“ na EU tržištu. Potreban nam je regionalni razgovor na kom ćemo iznijeti našu novu jasnu viziju razvoja energetike i motivisati bitne činioce za njenu realizaciju. Vjerujem da SET 2020. ima potencijal da u budućnosti postane regionalni centar razgovora o razvoju energetike.

Komentara: (1)
Milivoj Kricka / 05.02.2020.

Prava je retkost da neko iz kompanije koja vrsi inzenjering usluge u elektroprivrednoj delatnosti, na jasan, nedvosmislen i vizionarski nacin iznosi trenutnu poziciju i potrebne razvojne ideje u oblasti elektroenergetike regiona.
Cestitam postovani kolega!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

4. februar 2020. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

4. februar 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

4. februar 2020. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

4. februar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane