Električna energija

Počela registracija za Samit energetike Trebinje – SET 2020

Blizi-se-pocetak-Samita-energetike-Trebinje-SET-2020

Slika: Samit će biti organizovan u Trebinju (Pixabay)

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizatori Samita energetike Trebinje – SET 2020, Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i SET Trebinje najavili su kao učesnike skupa veliki broj predstavnika resornih ministarstava i energetskih kompanija iz država regiona, kao i međunarodnih finansijskih institucija.

Samit pod sloganom Energetska budućnost Zapadnog Balkana imaće svoje prvo izdanje 5. i 6. marta u Trebinju. Inače, SET se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ključna tema je politika dugoročnih strukturalnih promena u energetskim sistemima

Organizatori su, takođe, pozvali sve zainteresovane kompanije i pojedince da se registruju za ovaj skup putem online prijave na linku, imejla podrska@setrebinje.com, ili telefona +387 59 222 536, najkasnije do 28. februara.

Ključna tema prvog Samita je politika dugoročnih strukturalnih promena u energetskim sistemima.

Devet panela – od geopolitike, preko OIE do pametne energetike

Najavljujući SET 2020, Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, u intervjuu portalu Balkan Green Energy News izjavio je da su panel rasprave osmišljene na način da zainteresuju stručnu, ali i širu javnost.

Na skupu će biti ukupno devet panela (SET 2020 Agenda) na kojima će se razgovarati o širokom spektru tema od energetske geopolitičke perspektive regiona, preko obnovljivih izvora energije do energetske efikasnosti.

Na prvom panelu Tranzicija energetskog sektora u regionu, prema najavama organizatora, stavove, iskustva i planove učesnicima Samita preneće predstavnici nadležnih ministarstava iz regiona: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, Ministarstvo Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evraekonomije Crne Gore, Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike Hrvatske, Ministarstvo infrastrukture Slovenije, Minstarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, ali i Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča.

Na panelu Energetski pregled regiona – perspektive razvoja stavove i planove predstaviće predstaviće čelni ljudi energetskih kompanija: Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS (ERS), Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BIH (EPBiH), Milorad Grčić, generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), Frane Barbarić, predsednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP), Đoko Krivokapić, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Stojan Nikolić, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Predstavnici berzi CROPEX, SEEPEX i BSP,  Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), ali i kompanija EFT i HEP Trgovina govoriće na panelu Stanje tržišta energije jugoistočne Evrope.

O Poslovnim modelima i okvirnim uslovima finansiranja projekata u energetici učesnicima Samita nešto više će reći predstavnici bankarskog sektora, pre svega Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Na panelu Pametni gradovi – digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi učestvovaće predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, projekta Smart City UNDP, ali i kompanija BH Telekom, Weledu i Prointer Banja Luka.

Kako vide Potencijale OIE u regionu moći ćete da čujete od predstavnika Ministarstva energije FBiH, Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost Crne Gore.

Na šestom panelu Energija iz OIE i modeli finansiranja energetske efikasnosti govoriće predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, USAID-a, GIZ-a, UNDP-a, kompanije Resalta i EBRD-a.

O projektima 3Smart i SINCRO.GRID razgovaraće se na panelu Moderne mreže – pametna energetika, gde će svoje stavove izneti i predstavnici Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) i kompanija Siemens i Elnos Group.

SET će deveti panel posvetiti Razvoju infrastrukture za e-mobilnost i pametne mreže o čemu će govoriti predstavnici firmi Hager, EP Mobile i Centrotrans, kao i Udruženja za elektromobilnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

21. januar 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

21. januar 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

21. januar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

21. januar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin