OIE

UPDATE: Energetska budućnost Zapadnog Balkana u fokusu prvog Samita energetike Trebinje – SET 2020.

Energetska-buducnost-Zapadnog-Balkana-prvi-Samit-energetike-Trebinje-SET.jpg

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Samit energetike Trebinje – SET 2020. svoje prvo izdanje, koje će se održati 5. i 6. marta 2020. godine, posvetiće energetskoj budućnosti Zapadnog Balkana i potencijalima energetskog sektora Republike Srpske. Stručnjaci, investitori, predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih institucija, ali i donosioci odluka, imaće priliku da razgovaraju o energetskoj geopolitičkoj perspektivi regiona, obnovljivim izvorima energije (OIE), pametnoj energetici i energetskoj efikasnosti.

Samit, koji organizuje SET Trebinje u saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) i Gradom Trebinjem, biće prilika da investitori i ostali zainteresovani, iz prve ruke dobiju informaciju o projektima u Bosni i Hercegovini, novom zakonodavnom okviru, kao i da se sretnu sa lokalnim donosiocima odluka.

Aleksandar Branković, direktor firme SET, kaže za Balkan Green Energy News da je Samit energetike Trebinje – SET 2020. planiran kao dvodnevna stručna konferencija o poslednjim dostignućima i projektima iz oblasti energetike i energetske efikasnosti u Republici Srpskoj i regionu.

Samit će biti prilika da investitori iz prve ruke dobiju informaciju o projektima u BiH, novom zakonodavnom okviru, kao i da se sretnu sa lokalnim donosiocima odluka

Cilj Samita je, kako navodi, predstavljanje dobre prakse, privlačenje stranih investicija i prezentacija stručnih i prirodnih potencijala Elektroprivrede Republike Srpske i regiona.

“Najavljen je dolazak regionalnih ministara energetike koji će na plenarnoj sesiji govoriti o energetskim geopolitičkim perspektivama, a očekujemo potvrdu dolaska i najviših zvaničnika država regiona”, naveo je Branković.

Prvog dana samita planirana je plenarna sesija Regionalna energetska geopolitička perspektiva i tri panela: Sigurnost snabdevanja energijom regiona, Stanje tržišta energije jugoistočne Evrope i Šema finansiranja energetske efikasnosti u JIE (ceo program možete videti ovde).

Drugi dan će obeležiti panel o budućnosti OIE na Zapadnom Balkanu, na kojem će se razgovarati o njihovim prednostima i nedostacima u odnosu na fosilna goriva, dok se veoma zanimljive diskusije očekuju na panelima o digitalizaciji mreža i gradova, kao i o novim rešenjima za sisteme daljinskog grejanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

19. avgust 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

19. avgust 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

19. avgust 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

19. avgust 2019. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje