Električna energija

Elektrokrajina započela trogodišnju modernizaciju mreže u BiH vrednu 15 miliona evra

Elektrokrajina-zapocela-trogodisnju-modernizaciju-mreze-u-BiH

Slika: Početak radova kod Gradiške (Elnos BL)

Objavljeno

04.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Elektrokrajina, ćerka firma Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), započelo je trogodišnju modernizaciju distributivne mreže, koja je vredna 15 miliona evra i finansira se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), preneli su lokalni mediji. Elektrokrajina je najveće distributivno preduzeće ERS-a, koje snabdeva 47% ili oko 255.000 potrošača Republike Srpske.

Modernizacija je zvanično započela rekonstrukcijom dalekovoda u dužini od 26 kilometara u Lamincima kod Gradiške. Istovremeno počeli su radovi i na području Novog Grada, Prnjavora i Šipova. Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine, rekao je da je investicija na području Gradiške vredna oko 4 miliona KM, a podrazumeva i zamenu 11 kilometara dalekovoda u Bereku i 6,6 kilometara u Gornjim Podgradcima. Izvođač radova je firma Elnos BL iz Banjaluke.

Izvođač radova je firma Elnos BL iz Banjaluke

Sledeća faza modernizacije doneće izmeštanje brojila iz objekata potrošača, zamenu pametnim brojilima i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije. U ovoj fazi više od 30.000 potrošača na području Elektrokrajine dobiće digitalna brojila, što će, prema rečima Klincova, doneti brojne prednosti za potrošače i samu firmu.

Namera Elektrokrajine je da na ovaj način smanji i krađu električne energije, dodao je on.

Modernizacija podrazumeva i izmeštanje brojila iz objekata kupaca, zamenu pametnim brojilima i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje

Kredit, koji je od EBRD-a dobila u martu prošle godine, Elektrokrajina iskoristiće za projekat Distribucija električne energije čiji je cilj: (a) smanjenje gubitaka putem instalacije novih kablova, dalekovoda i pametnih brojila, što bi trebalo da gubitke sa više od 15% smanji na oko 10-12%, u skladu sa ciljem koji je postavila Regulatorna komisija za energetiku RS i (b) poboljšanje kvaliteta snabdevanja kroz rekonstrukciju mreže u većini naseljenih područja.

Uz Elektrokrajinu i Elektro-Bijeljina modernizuje mrežu

ERS ima u svom sastavu 5 elektrodistribucija – Elektrokrajina, Elektro Doboj, Elektro-Bijeljina, Elektrodistribucija Pale i Elektrohercegovina. Osim Elektrokrajine, i Elektro-Bijeljina je za modernizaciju uzela kredit od EBRD-a, u septembru prošle godine.

Elektrokrajina je dosad raspisala više tendera za modernizaciju mreže, dok je Elektro-Bijeljina u junu ove godine objavila tender za nabavku pametnih brojila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. oktobar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. oktobar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. oktobar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. oktobar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.