Električna energija

Elektro-Bijeljina dobila kredit od EBRD za projekat pametne mreže

Elektro-Bijeljina-dobila-kredit-od-EBRD-za-projekat-pametne-mreze

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Distributivno preduzeće Elektro-Bijeljina, deo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), je potpisalo ugovor o zajmu vrednom 15 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju niskonaponske i srednjenaponske mreže i ugradnju pametnih brojila.

Zajam kojim će se finansirati projekat pametne mreže će obezbediti smanjenje distributivnih gubitaka na tehnički minimum od 6,5%, što je standard i u zapadnoj Evropi, rekao je direktor Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown nakon potpisivanja ugovora sa direktorom Elektro-Bijeljine Nedeljkom Ćorićem.

Distributivni gubici i visoka potrošnja izazvana zastarelim i nepreciznim brojilima su glavni uzroci visokog energetskog intenziteta Bosne i Hercegovine, što povećava troškove potrošača, saopštio je EBRD.

Ulaganje u moderniju, efikasniju i fleksibilniju distributivnu mrežu će doprineti poboljšanju energetske efikasnosti zahvaljujući smanjenju gubitaka i boljeg uvida u potrošačke navike, a olakšaće i prodor distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ćorić je naveo da je ugovor realizovan po kamatnoj stopi koja u proseku iznosi 2,25%, sa rokom otplate 15 godina, uz tri godine grejs perioda, i izrazio očekivanje da će rate kredita kada počne njegova otplata preduzeće isplaćivati iz sredstava koja će se obezbediti smanjenjem distributivnih gubitaka.

„Na realizaciji poslova biće angažovana naša operativa, radna snaga i mehanizacija, nećemo uvoditi treća lica u posao, tako da će vrednost projekta dostići 50 miliona KM (oko 25,6 miliona evra)“, rekao je Ćorić.

Finansiranje se odobrava u formi kredita kompaniji Elektro-Bijeljina, od čega do 7,5 miliona evra odobrava iz specijalnog Fonda za zelenu energiju kojim EBRD upravlja, uz finansijski doprinos TaiwanICDF-a.

Elektro-Bijeljina, koja pokriva oko 20% teritorije Republike Srpske, je drugo po redu preduzeće ERS-a posle Elektrokrajine koje je od EBRD-a dobilo kredit za sličnu svrhu.

Potpisivanju ugovora o kreditu između EBRD-a i Elektro-Bijeljine je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, kao i finansijski direktor ERS-a Darko Milunović, koji je izjavio da je Elektro-Bijeljina investirala više od 2 miliona KM (oko 1,07 miliona evra) samo u prvih šest meseci ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

20. septembar 2018. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

20. septembar 2018. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

20. septembar 2018. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

20. septembar 2018. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore