Električna energija

Elektro-Bijeljina dobila kredit od EBRD za projekat pametne mreže

Elektro-Bijeljina-dobila-kredit-od-EBRD-za-projekat-pametne-mreze

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Distributivno preduzeće Elektro-Bijeljina, deo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), je potpisalo ugovor o zajmu vrednom 15 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju niskonaponske i srednjenaponske mreže i ugradnju pametnih brojila.

Zajam kojim će se finansirati projekat pametne mreže će obezbediti smanjenje distributivnih gubitaka na tehnički minimum od 6,5%, što je standard i u zapadnoj Evropi, rekao je direktor Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown nakon potpisivanja ugovora sa direktorom Elektro-Bijeljine Nedeljkom Ćorićem.

Distributivni gubici i visoka potrošnja izazvana zastarelim i nepreciznim brojilima su glavni uzroci visokog energetskog intenziteta Bosne i Hercegovine, što povećava troškove potrošača, saopštio je EBRD.

Ulaganje u moderniju, efikasniju i fleksibilniju distributivnu mrežu će doprineti poboljšanju energetske efikasnosti zahvaljujući smanjenju gubitaka i boljeg uvida u potrošačke navike, a olakšaće i prodor distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ćorić je naveo da je ugovor realizovan po kamatnoj stopi koja u proseku iznosi 2,25%, sa rokom otplate 15 godina, uz tri godine grejs perioda, i izrazio očekivanje da će rate kredita kada počne njegova otplata preduzeće isplaćivati iz sredstava koja će se obezbediti smanjenjem distributivnih gubitaka.

„Na realizaciji poslova biće angažovana naša operativa, radna snaga i mehanizacija, nećemo uvoditi treća lica u posao, tako da će vrednost projekta dostići 50 miliona KM (oko 25,6 miliona evra)“, rekao je Ćorić.

Finansiranje se odobrava u formi kredita kompaniji Elektro-Bijeljina, od čega do 7,5 miliona evra odobrava iz specijalnog Fonda za zelenu energiju kojim EBRD upravlja, uz finansijski doprinos TaiwanICDF-a.

Elektro-Bijeljina, koja pokriva oko 20% teritorije Republike Srpske, je drugo po redu preduzeće ERS-a posle Elektrokrajine koje je od EBRD-a dobilo kredit za sličnu svrhu.

Potpisivanju ugovora o kreditu između EBRD-a i Elektro-Bijeljine je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, kao i finansijski direktor ERS-a Darko Milunović, koji je izjavio da je Elektro-Bijeljina investirala više od 2 miliona KM (oko 1,07 miliona evra) samo u prvih šest meseci ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. septembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. septembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu