x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Elektro-Bijeljina dobila kredit od EBRD za projekat pametne mreže

20.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Elektro-Bijeljina dobila kredit od EBRD za projekat pametne mreže

Distributivno preduzeće Elektro-Bijeljina, deo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), je potpisalo ugovor o zajmu vrednom 15 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju niskonaponske i srednjenaponske mreže i ugradnju pametnih brojila.

Zajam kojim će se finansirati projekat pametne mreže će obezbediti smanjenje distributivnih gubitaka na tehnički minimum od 6,5%, što je standard i u zapadnoj Evropi, rekao je direktor Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown nakon potpisivanja ugovora sa direktorom Elektro-Bijeljine Nedeljkom Ćorićem.

Distributivni gubici i visoka potrošnja izazvana zastarelim i nepreciznim brojilima su glavni uzroci visokog energetskog intenziteta Bosne i Hercegovine, što povećava troškove potrošača, saopštio je EBRD.

Ulaganje u moderniju, efikasniju i fleksibilniju distributivnu mrežu će doprineti poboljšanju energetske efikasnosti zahvaljujući smanjenju gubitaka i boljeg uvida u potrošačke navike, a olakšaće i prodor distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ćorić je naveo da je ugovor realizovan po kamatnoj stopi koja u proseku iznosi 2,25%, sa rokom otplate 15 godina, uz tri godine grejs perioda, i izrazio očekivanje da će rate kredita kada počne njegova otplata preduzeće isplaćivati iz sredstava koja će se obezbediti smanjenjem distributivnih gubitaka.

„Na realizaciji poslova biće angažovana naša operativa, radna snaga i mehanizacija, nećemo uvoditi treća lica u posao, tako da će vrednost projekta dostići 50 miliona KM (oko 25,6 miliona evra)“, rekao je Ćorić.

Finansiranje se odobrava u formi kredita kompaniji Elektro-Bijeljina, od čega do 7,5 miliona evra odobrava iz specijalnog Fonda za zelenu energiju kojim EBRD upravlja, uz finansijski doprinos TaiwanICDF-a.

Elektro-Bijeljina, koja pokriva oko 20% teritorije Republike Srpske, je drugo po redu preduzeće ERS-a posle Elektrokrajine koje je od EBRD-a dobilo kredit za sličnu svrhu.

Potpisivanju ugovora o kreditu između EBRD-a i Elektro-Bijeljine je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, kao i finansijski direktor ERS-a Darko Milunović, koji je izjavio da je Elektro-Bijeljina investirala više od 2 miliona KM (oko 1,07 miliona evra) samo u prvih šest meseci ove godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.