OIE

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično počeo sa radom

cibuk-najveci-vetropark-u-Srbiji

Foto: Masdar

Objavljeno

11.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.10.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, zvanično je danas počeo sa radom. U vetropark kapaciteta 158 MW uloženo je 300 miliona evra. Čibuk 1 će proizvoditi električnu energiju kojom će snabdevati oko 113.000 domaćinstava i doprineće da se smanji emisija ugljen-dioksida za 370.000 tona godišnje.

Čibuk 1 je na spisku povlašćenih proizvođača električne energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu fid-in tarife u Srbiji. Sporazum o otkupu električne energije (PPA) za Čibuk 1 je potpisan u oktobru 2016. godine.

Čibuk 1 je projekat Vetroelektrana Balkana, srpske kompanije u vlasništvu Tesla Wind, zajedničkog preduzeća kreiranog od strane kompanije Masdar, Future Energy Company iz Abu Dabija, fonda Taaleri SolarWind I, kojim upravlja finski menadžer i developer fonda za obnovljive izvore energije Taaleri Energia, i nemačka razvojna agencija DEG – Deutsche Investments- und Entvicklungsgesellschaft mbH, podsetila je u saopštenju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Foto: Čibuk 1 je najveći komercijalni projekat energije vetra na Zapadnom Balkanu (Masdar)

Mohamed Al Ramahi, generalni direktor Masdara, podsetio je da je Čibuk 1 najveći komercijalni projekat energije vetra na Zapadnom Balkanu.

Otvaranju projekta prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, Thani Ahmed Al Zeyoudi, ministar za klimatske promene i životnu sredinu UAE, Mubarak Saeed Al Dhaheri, Ambasador UAE u Srbiji, i Khaled Al Qubaisi, generalni direktor sektora Aerospace Renewables & ICT, Mubadala.

Projekt vredan 300 miliona evra realizovan je uz finansijsku podršku EBRD-a i IFC-a. EBRD je obezbedio sindicirani kredit u iznosu od 107,7 miliona evra, od čega je 55 miliona evra sindicirano Erste banci, Fond za zeleni razvoj (GGF), UniCredit i Banca Intesa, pod kreditnom strukturom A / B. IFC Svetske banke obezbedio je 107,7 miliona evra, podsetio je EBRD.

Kompanija GE Renewable Energy je isporučila vetroturbine za Čibuk 1.

Komentara: (1)
Atila Kan / 08.11.2019.

A struja poskupljuje.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

11. oktobar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. oktobar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. oktobar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. oktobar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije