OIE

Uspešne priče GGF-a: Ozelenjavanje energetskog miksa u Srbiji

Uspesne-price-GGF-Ozelenjavanje-energetskog-miksa-u-Srbiji

Foto: Elicio

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Za Fond za zeleni razvoj (GGF) je 2017. godina bila važna prekretnica – ukupno finansiranje krajnjim korisnicima je uvećano na preko 600 miliona evra uloženih u više od 25.000 projekata. GGF su kroz javno-privatno partnerstvo osnovale nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka (EIB) u decembru 2009. godine.

Osim finansijske podrške, GGF obezbeđuje i tehničku pomoć u cilju izgradnje kapaciteta sa partnerima, kao i kroz čitav investicioni ekosistem, što omogućava da energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije (OIE) i bolje upravljanje resursima postanu deo svakodnevice, navodi se u Godišnjem izveštaju o uspešnim pričama GGF-a za 2017. godinu.

Investicioni portfelj GGF-a smanjuje godišnje emisije ugljen-dioksida za 495.551 tona, što je uporedivo sa efektom koji se postiže reckliranjem umesto odlaganja na deponiju 172.000 tona otpada. U jugoistočnu Evropu (JIE) odlazi 62% investicija GGF-a, u čije Uspešne priče se ubraja podrška vetroparkovima u Srbiji.

Podrška energiji vetra u Srbiji

GGF pomaže Srbije u nastojanju da dostigne udeo od 27% obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. godine tako što direktno podržava vetroparkove Alibunar i Čibuk i indirektno vetropark Malibunar.

Belgijski Elicio je razvio projekte vetroparkova Alibunar i Malibunar. Elicio je prisutan u Srbiji od 2010. godine, kada je država usvojila pravni okvir za OIE.

Vetropark Malibunar je prvo postrojenje koje je pušteno u rad sa podrškom predviđenom pravnim okvirom za OIE. Ovaj vetropark, koji se sastoji od četiri turbine ukupne instalisane snage 8 MW, je počeo proizvodnju u septembru 2017. godine.

Izgradnja vetroparka Alibunar sa 21 turbinom ukupne instalisane snage 42 MW se privodi kraju.

Srbija je jedna od prvih zemalja u regionu koje su usvojile pravni okvir za OIE na osnovu kog može da se osigura finansiranje banaka, o čijoj uspešnosti svedoče projekti vetroparkova Malibunar i Alibunar.

GGF takođe pruža podršku projektu vetroparka Čibuk vrednosti 300 miliona evra. Vetropark Čibuk će se sastojati od 57 turbina koje će snabdevati električnom energijom oko 113.000 domaćinstava. Projekat Čibuk je razvio konzorcijum kompanije Masdar, finske finansijske grupe Taaleri i nemačke razvojne finansijske institucije DEG, članice KfW grupe.

GGF je na transakcijama Alibunar i Čibuk sarađivao sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svetske banke, i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Investicioni portfelj GGF-a u Srbiji doprinosi uštedi energije od 590.000 MWh godišnje, što je ekvivalentno električnoj energiji koju proizvodi 100 modernih turbina godišnje.

Investicije GGF-a u Srbiji takođe smanjuju emisije ugljen-dioksida za 174.000 tona godišnje, što je uporedivo emisijama oko 115.000 automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

10. jul 2018. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

10. jul 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. jul 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. jul 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe