Električna energija

ERS otvorio HE Bočac 2 instalisane snage 8,76 MW – investicija vredna 21,5 miliona evra

Foto: Integral inženjering

Objavljeno

04.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) danas je na reci Vrbas kod Mrkonjić Grada svečano otvorila hidroelektranu HE Bočac 2 instalisane snage 8,76 MW i očekivane godišnje proizvodnje 41,6 GWh električne energije. Očekuje se da investicija vredna 42 miliona KM (oko 21,5 miliona evra) bude otplaćena za 7 godina.

Uz HE Bočac 2, koja će omogućiti otvaranje 32 radna mesta, otvorena je i novoizgrađena mala hidroelektrana snage instalisane snage 586 kW, koja se nalazi u neposrednoj blizini HE Bočac 1, a služiće za sopstvenu potrošnju Hidroelektrana na Vrbasu, zavisnog preduzeća ERS.

Preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu, direktni investitor projekta, na svom sajtu navodi da HE Bočac 2 ni na koji način ne ugrožava okolinu, a koristi čist i obnovljiv izvor energije.

Foto: Integral inženjering

Izvođač građevinskih radova bila je kompanija Integral inženjering iz Laktaša, isporučilac opreme i izvođač radova Elnos BL iz Banjaluke, a projektant, konsultant i nadzor u toku izgradnje svih objekata Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda.

Direktor Hidroelektrana na Vrbasu Nedeljko Kesić izjavio je na otvaranju da, prema studiji ekonomske opravdanosti, planirani prihod od prodaje električne energije novoigrađene hidroelektrane iznosi 5,5 miliona KM (oko 2,81 miliona evra) na godišnjem nivou, preneli su mediji.

HE Bočac 2 se nalazi sedam kilometara nizvodno od HE Bočac 1, koja je izgrađena 37 godina ranije.

Svečanom otvaranju, koje je održano u jeku izborne kampanje, prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je podsetio da je Republika Srpske u proteklih nekoliko godina dobila tri energetska objekta – HE Mesići-Nova, HE Bogatići Nova i HE Bočac 2.

HE Bogatići Nova na reci Željeznici kod Sarajeva puštena je u rad pre tačno mesec dana. U izgradnju ove hidroelektrane, instalisane snage 9,96 MW, uloženo je 18,5 miliona KM (oko 9,45 miliona evra). HE Bogatići Nova bi trebalo da proizvodi prosečno 46,26 miliona KWh električne energije godišnje.

Očekuje se da će HE Bogatići Nova imati godišnje prihode od pet miliona KM (oko 2,55 miliona evra).

Mala hidroelektrana (MHE) Mesići-Nova kod Rogatice, snage 5 MW, čija je ukupna investicija bila 10 miliona KM (oko 5,1 milion evra), u potpunosti je isplatila uloženi novac posle tri i po godine rada, izjavio je nedavno Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale, zavisnog preduzeća ERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke