Električna energija

ERS otvorio HE Bočac 2 instalisane snage 8,76 MW – investicija vredna 21,5 miliona evra

Foto: Integral inženjering

Objavljeno

04.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) danas je na reci Vrbas kod Mrkonjić Grada svečano otvorila hidroelektranu HE Bočac 2 instalisane snage 8,76 MW i očekivane godišnje proizvodnje 41,6 GWh električne energije. Očekuje se da investicija vredna 42 miliona KM (oko 21,5 miliona evra) bude otplaćena za 7 godina.

Uz HE Bočac 2, koja će omogućiti otvaranje 32 radna mesta, otvorena je i novoizgrađena mala hidroelektrana snage instalisane snage 586 kW, koja se nalazi u neposrednoj blizini HE Bočac 1, a služiće za sopstvenu potrošnju Hidroelektrana na Vrbasu, zavisnog preduzeća ERS.

Preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu, direktni investitor projekta, na svom sajtu navodi da HE Bočac 2 ni na koji način ne ugrožava okolinu, a koristi čist i obnovljiv izvor energije.

Foto: Integral inženjering

Izvođač građevinskih radova bila je kompanija Integral inženjering iz Laktaša, isporučilac opreme i izvođač radova Elnos BL iz Banjaluke, a projektant, konsultant i nadzor u toku izgradnje svih objekata Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda.

Direktor Hidroelektrana na Vrbasu Nedeljko Kesić izjavio je na otvaranju da, prema studiji ekonomske opravdanosti, planirani prihod od prodaje električne energije novoigrađene hidroelektrane iznosi 5,5 miliona KM (oko 2,81 miliona evra) na godišnjem nivou, preneli su mediji.

HE Bočac 2 se nalazi sedam kilometara nizvodno od HE Bočac 1, koja je izgrađena 37 godina ranije.

Svečanom otvaranju, koje je održano u jeku izborne kampanje, prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je podsetio da je Republika Srpske u proteklih nekoliko godina dobila tri energetska objekta – HE Mesići-Nova, HE Bogatići Nova i HE Bočac 2.

HE Bogatići Nova na reci Željeznici kod Sarajeva puštena je u rad pre tačno mesec dana. U izgradnju ove hidroelektrane, instalisane snage 9,96 MW, uloženo je 18,5 miliona KM (oko 9,45 miliona evra). HE Bogatići Nova bi trebalo da proizvodi prosečno 46,26 miliona KWh električne energije godišnje.

Očekuje se da će HE Bogatići Nova imati godišnje prihode od pet miliona KM (oko 2,55 miliona evra).

Mala hidroelektrana (MHE) Mesići-Nova kod Rogatice, snage 5 MW, čija je ukupna investicija bila 10 miliona KM (oko 5,1 milion evra), u potpunosti je isplatila uloženi novac posle tri i po godine rada, izjavio je nedavno Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale, zavisnog preduzeća ERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA