Električna energija

ERS otvorio HE Bočac 2 instalisane snage 8,76 MW – investicija vredna 21,5 miliona evra

Foto: Integral inženjering

Objavljeno

04.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) danas je na reci Vrbas kod Mrkonjić Grada svečano otvorila hidroelektranu HE Bočac 2 instalisane snage 8,76 MW i očekivane godišnje proizvodnje 41,6 GWh električne energije. Očekuje se da investicija vredna 42 miliona KM (oko 21,5 miliona evra) bude otplaćena za 7 godina.

Uz HE Bočac 2, koja će omogućiti otvaranje 32 radna mesta, otvorena je i novoizgrađena mala hidroelektrana snage instalisane snage 586 kW, koja se nalazi u neposrednoj blizini HE Bočac 1, a služiće za sopstvenu potrošnju Hidroelektrana na Vrbasu, zavisnog preduzeća ERS.

Preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu, direktni investitor projekta, na svom sajtu navodi da HE Bočac 2 ni na koji način ne ugrožava okolinu, a koristi čist i obnovljiv izvor energije.

Foto: Integral inženjering

Izvođač građevinskih radova bila je kompanija Integral inženjering iz Laktaša, isporučilac opreme i izvođač radova Elnos BL iz Banjaluke, a projektant, konsultant i nadzor u toku izgradnje svih objekata Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda.

Direktor Hidroelektrana na Vrbasu Nedeljko Kesić izjavio je na otvaranju da, prema studiji ekonomske opravdanosti, planirani prihod od prodaje električne energije novoigrađene hidroelektrane iznosi 5,5 miliona KM (oko 2,81 miliona evra) na godišnjem nivou, preneli su mediji.

HE Bočac 2 se nalazi sedam kilometara nizvodno od HE Bočac 1, koja je izgrađena 37 godina ranije.

Svečanom otvaranju, koje je održano u jeku izborne kampanje, prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je podsetio da je Republika Srpske u proteklih nekoliko godina dobila tri energetska objekta – HE Mesići-Nova, HE Bogatići Nova i HE Bočac 2.

HE Bogatići Nova na reci Željeznici kod Sarajeva puštena je u rad pre tačno mesec dana. U izgradnju ove hidroelektrane, instalisane snage 9,96 MW, uloženo je 18,5 miliona KM (oko 9,45 miliona evra). HE Bogatići Nova bi trebalo da proizvodi prosečno 46,26 miliona KWh električne energije godišnje.

Očekuje se da će HE Bogatići Nova imati godišnje prihode od pet miliona KM (oko 2,55 miliona evra).

Mala hidroelektrana (MHE) Mesići-Nova kod Rogatice, snage 5 MW, čija je ukupna investicija bila 10 miliona KM (oko 5,1 milion evra), u potpunosti je isplatila uloženi novac posle tri i po godine rada, izjavio je nedavno Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale, zavisnog preduzeća ERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. oktobar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. oktobar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. oktobar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji