Električna energija

HE Bogatići Nova puštena u rad nakon investicije od 9,45 miliona evra

Foto: ERS

Objavljeno

07.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je pustila u rad hidroelektranu (HE) Bogatići Nova, instalisane snage 9,96 MW, u čiju izgradnju je uloženo 18,5 milliona konvertibilnih maraka (oko 9,45 miliona evra).

HE Bogatići Nova, na reci Željeznici kod Sarajeva, bi trebalo da proizvodi prosečno 46,26 miliona KWh električne energije godišnje, navodi se u saopštenju ERS-a.

Očekuje se da će HE Bogatići Nova imati godišnje prihode od pet miliona konvertibilnih maraka (oko 2,55 miliona evra), što će omogućiti dalji razvoj preduzeća, nove investicije i nova radna mesta, rekao je Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale, zavisno preduzeće ERS-a.

U Republici Srpskoj je do sada uloženo više od tri milijarde konvertibilnih maraka (1,53 milijarde evra) u hidroenergetska postrojenja, a plan je da bude ukupno 11,5 milijardi (5,87 milijardi evra), rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je prisustvovao svečanom puštanju u rad HE Bogatići Nova 4. septembra.

Puštanje u rad nove hidroelektrane Bočac 2 se planira tokom septembra, rekao je Đokić, podsetivši da se takođe planira izgradnja HE Buk Bijela na Drini, ukupne snage 93 MW.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je tokom ceremonije uručila Mrdi upotrebnu dozvolu za HE Bogatići Nova, preneli su mediji.

Dodik „neće dozvoliti prodaju ERS-a“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao svečanom puštanju u rad HE Bogatići Nova, poručio je da neće dozvoliti prodaju ERS-a, preneo je Glas Srpske.

„Ovim projektom realizovana je odluka koju smo doneli 2006. godine, nakon što je prethodna vlast potpisala sporazum o tome da povuče kredit, a da proda Elektroprivredu. Moj prvi posao kada sam kao predsednik Vlade došao u kabinet bio je da odbacim tu odluku“, podsetio je Dodik.

Dodik je takođe podsetio je da Republika Srpska sa Vladom Srbije gradi dve nove hidroelektrane.

Krajem avgusta, Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske potpisale su memorandum o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana Foča i Paunci, ukupne instalisane snage između 90 MW i 95 MW, čija je procenjena vrednost investicije oko 200 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

7. septembar 2018. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

7. septembar 2018. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

7. septembar 2018. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

7. septembar 2018. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu