Električna energija

HE Bogatići Nova puštena u rad nakon investicije od 9,45 miliona evra

Foto: ERS

Objavljeno

07.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je pustila u rad hidroelektranu (HE) Bogatići Nova, instalisane snage 9,96 MW, u čiju izgradnju je uloženo 18,5 milliona konvertibilnih maraka (oko 9,45 miliona evra).

HE Bogatići Nova, na reci Željeznici kod Sarajeva, bi trebalo da proizvodi prosečno 46,26 miliona KWh električne energije godišnje, navodi se u saopštenju ERS-a.

Očekuje se da će HE Bogatići Nova imati godišnje prihode od pet miliona konvertibilnih maraka (oko 2,55 miliona evra), što će omogućiti dalji razvoj preduzeća, nove investicije i nova radna mesta, rekao je Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale, zavisno preduzeće ERS-a.

U Republici Srpskoj je do sada uloženo više od tri milijarde konvertibilnih maraka (1,53 milijarde evra) u hidroenergetska postrojenja, a plan je da bude ukupno 11,5 milijardi (5,87 milijardi evra), rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je prisustvovao svečanom puštanju u rad HE Bogatići Nova 4. septembra.

Puštanje u rad nove hidroelektrane Bočac 2 se planira tokom septembra, rekao je Đokić, podsetivši da se takođe planira izgradnja HE Buk Bijela na Drini, ukupne snage 93 MW.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je tokom ceremonije uručila Mrdi upotrebnu dozvolu za HE Bogatići Nova, preneli su mediji.

Dodik „neće dozvoliti prodaju ERS-a“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao svečanom puštanju u rad HE Bogatići Nova, poručio je da neće dozvoliti prodaju ERS-a, preneo je Glas Srpske.

„Ovim projektom realizovana je odluka koju smo doneli 2006. godine, nakon što je prethodna vlast potpisala sporazum o tome da povuče kredit, a da proda Elektroprivredu. Moj prvi posao kada sam kao predsednik Vlade došao u kabinet bio je da odbacim tu odluku“, podsetio je Dodik.

Dodik je takođe podsetio je da Republika Srpska sa Vladom Srbije gradi dve nove hidroelektrane.

Krajem avgusta, Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske potpisale su memorandum o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana Foča i Paunci, ukupne instalisane snage između 90 MW i 95 MW, čija je procenjena vrednost investicije oko 200 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. septembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

7. septembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

7. septembar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane