Električna energija

HE Bogatići Nova puštena u rad nakon investicije od 9,45 miliona evra

Foto: ERS

Objavljeno

07.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je pustila u rad hidroelektranu (HE) Bogatići Nova, instalisane snage 9,96 MW, u čiju izgradnju je uloženo 18,5 milliona konvertibilnih maraka (oko 9,45 miliona evra).

HE Bogatići Nova, na reci Željeznici kod Sarajeva, bi trebalo da proizvodi prosečno 46,26 miliona KWh električne energije godišnje, navodi se u saopštenju ERS-a.

Očekuje se da će HE Bogatići Nova imati godišnje prihode od pet miliona konvertibilnih maraka (oko 2,55 miliona evra), što će omogućiti dalji razvoj preduzeća, nove investicije i nova radna mesta, rekao je Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale, zavisno preduzeće ERS-a.

U Republici Srpskoj je do sada uloženo više od tri milijarde konvertibilnih maraka (1,53 milijarde evra) u hidroenergetska postrojenja, a plan je da bude ukupno 11,5 milijardi (5,87 milijardi evra), rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je prisustvovao svečanom puštanju u rad HE Bogatići Nova 4. septembra.

Puštanje u rad nove hidroelektrane Bočac 2 se planira tokom septembra, rekao je Đokić, podsetivši da se takođe planira izgradnja HE Buk Bijela na Drini, ukupne snage 93 MW.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je tokom ceremonije uručila Mrdi upotrebnu dozvolu za HE Bogatići Nova, preneli su mediji.

Dodik „neće dozvoliti prodaju ERS-a“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao svečanom puštanju u rad HE Bogatići Nova, poručio je da neće dozvoliti prodaju ERS-a, preneo je Glas Srpske.

„Ovim projektom realizovana je odluka koju smo doneli 2006. godine, nakon što je prethodna vlast potpisala sporazum o tome da povuče kredit, a da proda Elektroprivredu. Moj prvi posao kada sam kao predsednik Vlade došao u kabinet bio je da odbacim tu odluku“, podsetio je Dodik.

Dodik je takođe podsetio je da Republika Srpska sa Vladom Srbije gradi dve nove hidroelektrane.

Krajem avgusta, Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske potpisale su memorandum o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana Foča i Paunci, ukupne instalisane snage između 90 MW i 95 MW, čija je procenjena vrednost investicije oko 200 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.

Drina-Buk-Bijela-hidroelektrana

Kamen temeljac za HE Buk Bijela biće položen 17. maja

04 May 2021 - Kamen temeljac za HE Buk Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, najavila je srpska premijerka Ana Brnabić.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.