OIE

DEM, Petrol i Nafta Lendava razvijaju inovativni projekat za geotermalnu energiju

dem petrol nafta lendava geotermalna energija

Objavljeno

09.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Dravske elektrarne Maribor (DEM), energetska kompanija Petrol i Nafta Lendava planiraju gradnju geotermalne elektrane za proizvodnju električne energije koristeći inovativnu tehnologiju u iscrpljenim naftnim i gasnim bušotinama.

Tri firme su potpisale pismo o namerama za sprovođenje projekta.

Trenutno u Sloveniji nema geotermalnih elektrana za proizvodnju električne energije. Geotermalna energija se koristi samo za grejanje, staklenike i u banjama.

Projekat predstavlja prvu praktičnu primenu slovenačkog patenta i može biti prekretnica u upotrebi geotermalne energije u napuštenim bušotinama za gas i naftu u Sloveniji, ali i širom sveta, navodi se u saopštenju tri firme.

Projektom je predviđena izgradnja male pilot elektrane sa geotermalnom gravitacionom toplotnom cevi

U projektu će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev, tehnologija koju je patentirala Slovenija (patent SI 23618 A).

Projekat je planiran na bušotini Pg-8, u naselju Čentiba u opštini Lendava, region Prekmurje.

Geotermalna gravitaciona toplotna cev, kako se navodi, proizvodi dovoljan toplotni fluks za proizvodnju električne energije, pa se geotermalna energija može koristiti i za grejanje i za električnu energiju.

Projektom je predviđena izgradnja male pilot elektrane sa geotermalnom gravitacionom toplotnom cevi u bušotini na dubini od oko tri kilometra.

Partnerstvo za tranziciju u društvo sa niskim emisijama ugljenika

Andrej Tumpej, direktor firme Dravske elektrarne Maribor, koja posluje u okviru HSE grupe, rekao je da kompanija ima ekskluzivno pravo da koristi ovaj patent.

To je novi korak na putu razvoja i prelaska u društvo sa niskim emisijama ugljenika za sve partnere i dodatna vrednost kako za lokalnu zajednicu, tako i za celu Sloveniju, istakao je on.

Prema rečima Jože Bajuka, člana uprave Petrola, kompanija namerava da ima što više ovakvih partnerstava u energetskoj tranziciji.

Projekat će biti dobar za razvoj firme Nafta Lendava i opštine Lendava, izjavila je Verena Zidar, direktor kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

9. februar 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

9. februar 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

9. februar 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. februar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin