OIE

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Foto: Jesper Marker from Pixabay

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačke kompanije Dravske elektrarne Maribor (DEM), Petrol i Nafta Lendava napravile su važan korak ka realizaciji poslovnog poduhvata koji bi mogao da pomogne energetsku tranziciju u ovoj zemlji, a to je korišćenje geotermalne energije iz isrpljenih nalazišta nafte i gasa.

Dravske elektrarne Maribor (DEM), deo kompanije Holding Slovenske elektrarne (HSE), dobile su građevinsku dozvolu od lokalne samouprave u Lendavi za izgradnju geotermalne elektrane na bušotini Pg-8, koja će služiti kao ogledni projekat za povećanje korišćenja geotermalne energije u Sloveniji.

Na ovaj način tri državne energetske kompanije žele da stvore uslove da se u zemlji geotermalna energija koristi za proizvodnju električne energije s obzirom da to danas nije slučaj. One su u februaru 2021. godine potpisale pismo o namerama za realizaciju projekta kojim je predviđena eksploatacija geotermalne energije iz napuštenih gasnih i naftnih bušotina.

Pilot projekat će koristiti potencijal geotermalne energije iz napuštene bušotine

Istraživački-pilot projekat će biti sproveden u Čentibi, nedaleko od Lendave, gde se nalazi pomenuta bušotina dubine 3.000 metara, a obezbeđena su i sredstva iz fondova Evropske unije.

Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev – tehnologija koju je patentirala Slovenija (patent SI 23618 A). Biće to prva njena primena, s obzirom da je DEM dobio pravo da je koristi. Ukoliko projekat bude uspešan može da predstavlja prekretnicu u korišćenju geotermalne energije u napuštenim gasnim i naftnim bušotinama.

Testiranje bi moglo da počne u julu 2023.

Kako je saopštio DEM, sledeći korak je sanacija bunara Pg-8 i postavljanje geotermalne gravitacione cevi. Zatim sledi montaža nadzemnog dela geotermalne elektrane i ispitivanje kvaliteta bunara i opreme.

Testiranje bi moglo da počne u julu 2023, a ako bude uspešno, elektrana će početi sa radom u aprilu 2024, naveo je DEM.

Obezbeđeno 730.000 evra za finansiranje projekta

Inače, DEM je u aprilu dobio 730.000 evra na konkursu za sufinansiranje programa za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama. Sredstva za program obezbeđena su iz finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i Norveškog finansijskog mehanizma.

Kompanija je konkurisala zajedno sa Petrolovom podružnicom Petrol Geo, Fakultetom za hemiju i hemijsku tehnologiju u Mariboru i Geološkim zavodom Slovenije.

Aleksander Brunčko, generalni direktor DEM-a, izjavio je da je ovaj poduhvat namenjen specifičnom delu globalnog tržišta, dok je Damjan Semea, direktora DEM-a, istakao da gravitaciona cev zahteva samo jedno iscrpljeno nalazište za rad elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku