OIE

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Foto: Jesper Marker from Pixabay

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačke kompanije Dravske elektrarne Maribor (DEM), Petrol i Nafta Lendava napravile su važan korak ka realizaciji poslovnog poduhvata koji bi mogao da pomogne energetsku tranziciju u ovoj zemlji, a to je korišćenje geotermalne energije iz isrpljenih nalazišta nafte i gasa.

Dravske elektrarne Maribor (DEM), deo kompanije Holding Slovenske elektrarne (HSE), dobile su građevinsku dozvolu od lokalne samouprave u Lendavi za izgradnju geotermalne elektrane na bušotini Pg-8, koja će služiti kao ogledni projekat za povećanje korišćenja geotermalne energije u Sloveniji.

Na ovaj način tri državne energetske kompanije žele da stvore uslove da se u zemlji geotermalna energija koristi za proizvodnju električne energije s obzirom da to danas nije slučaj. One su u februaru 2021. godine potpisale pismo o namerama za realizaciju projekta kojim je predviđena eksploatacija geotermalne energije iz napuštenih gasnih i naftnih bušotina.

Pilot projekat će koristiti potencijal geotermalne energije iz napuštene bušotine

Istraživački-pilot projekat će biti sproveden u Čentibi, nedaleko od Lendave, gde se nalazi pomenuta bušotina dubine 3.000 metara, a obezbeđena su i sredstva iz fondova Evropske unije.

Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev – tehnologija koju je patentirala Slovenija (patent SI 23618 A). Biće to prva njena primena, s obzirom da je DEM dobio pravo da je koristi. Ukoliko projekat bude uspešan može da predstavlja prekretnicu u korišćenju geotermalne energije u napuštenim gasnim i naftnim bušotinama.

Testiranje bi moglo da počne u julu 2023.

Kako je saopštio DEM, sledeći korak je sanacija bunara Pg-8 i postavljanje geotermalne gravitacione cevi. Zatim sledi montaža nadzemnog dela geotermalne elektrane i ispitivanje kvaliteta bunara i opreme.

Testiranje bi moglo da počne u julu 2023, a ako bude uspešno, elektrana će početi sa radom u aprilu 2024, naveo je DEM.

Obezbeđeno 730.000 evra za finansiranje projekta

Inače, DEM je u aprilu dobio 730.000 evra na konkursu za sufinansiranje programa za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama. Sredstva za program obezbeđena su iz finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i Norveškog finansijskog mehanizma.

Kompanija je konkurisala zajedno sa Petrolovom podružnicom Petrol Geo, Fakultetom za hemiju i hemijsku tehnologiju u Mariboru i Geološkim zavodom Slovenije.

Aleksander Brunčko, generalni direktor DEM-a, izjavio je da je ovaj poduhvat namenjen specifičnom delu globalnog tržišta, dok je Damjan Semea, direktora DEM-a, istakao da gravitaciona cev zahteva samo jedno iscrpljeno nalazište za rad elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku