OIE

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Foto: Jesper Marker from Pixabay

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačke kompanije Dravske elektrarne Maribor (DEM), Petrol i Nafta Lendava napravile su važan korak ka realizaciji poslovnog poduhvata koji bi mogao da pomogne energetsku tranziciju u ovoj zemlji, a to je korišćenje geotermalne energije iz isrpljenih nalazišta nafte i gasa.

Dravske elektrarne Maribor (DEM), deo kompanije Holding Slovenske elektrarne (HSE), dobile su građevinsku dozvolu od lokalne samouprave u Lendavi za izgradnju geotermalne elektrane na bušotini Pg-8, koja će služiti kao ogledni projekat za povećanje korišćenja geotermalne energije u Sloveniji.

Na ovaj način tri državne energetske kompanije žele da stvore uslove da se u zemlji geotermalna energija koristi za proizvodnju električne energije s obzirom da to danas nije slučaj. One su u februaru 2021. godine potpisale pismo o namerama za realizaciju projekta kojim je predviđena eksploatacija geotermalne energije iz napuštenih gasnih i naftnih bušotina.

Pilot projekat će koristiti potencijal geotermalne energije iz napuštene bušotine

Istraživački-pilot projekat će biti sproveden u Čentibi, nedaleko od Lendave, gde se nalazi pomenuta bušotina dubine 3.000 metara, a obezbeđena su i sredstva iz fondova Evropske unije.

Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev – tehnologija koju je patentirala Slovenija (patent SI 23618 A). Biće to prva njena primena, s obzirom da je DEM dobio pravo da je koristi. Ukoliko projekat bude uspešan može da predstavlja prekretnicu u korišćenju geotermalne energije u napuštenim gasnim i naftnim bušotinama.

Testiranje bi moglo da počne u julu 2023.

Kako je saopštio DEM, sledeći korak je sanacija bunara Pg-8 i postavljanje geotermalne gravitacione cevi. Zatim sledi montaža nadzemnog dela geotermalne elektrane i ispitivanje kvaliteta bunara i opreme.

Testiranje bi moglo da počne u julu 2023, a ako bude uspešno, elektrana će početi sa radom u aprilu 2024, naveo je DEM.

Obezbeđeno 730.000 evra za finansiranje projekta

Inače, DEM je u aprilu dobio 730.000 evra na konkursu za sufinansiranje programa za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama. Sredstva za program obezbeđena su iz finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora (EEA) i Norveškog finansijskog mehanizma.

Kompanija je konkurisala zajedno sa Petrolovom podružnicom Petrol Geo, Fakultetom za hemiju i hemijsku tehnologiju u Mariboru i Geološkim zavodom Slovenije.

Aleksander Brunčko, generalni direktor DEM-a, izjavio je da je ovaj poduhvat namenjen specifičnom delu globalnog tržišta, dok je Damjan Semea, direktora DEM-a, istakao da gravitaciona cev zahteva samo jedno iscrpljeno nalazište za rad elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

25. maj 2022. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

25. maj 2022. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

25. maj 2022. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

25. maj 2022. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji