Energetska kriza

Tajni ugovor Vlade Srbije i norveškog Rystad Energyja za konsultanta za prevazilaženje energetske krize

Tajni ugovor Vlade Srbije norveskog Rystad Energyja konsultanta energetske krize

Foto: Imeao / https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/legalcode

Objavljeno

12.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je početkom septembra potpisala tajni ugovor s firmom Rystad Energy iz Norveške, koji je došao u ruke novinara. Bez ikakvog konkursa, toj konsultantskoj kući je dodeljen zadatak da pomogne državi da prevaziđe izazove u energetskom sektoru.

Energetska kriza u Srbiji se rasplamsala prošlog decembra sa masovnim ispadanjem termoelektrana na ugalj iz sistema, a pogoršala se daljim havarijama i požarima u Elektroprivredi Srbije, napadom Rusije na Ukrajinu i ovogodišnjom sušom. Kako saznaje Nova.rs, vlada je iz tih razloga angažovala Rystad Energy iz Norveške za pružanje konsultantskih usluga u pet faza.

Novinari koji su čitali ugovor kojeg je potpisao ministar finansija Siniša Mali navode da će prvih pet segmenata biti nominalno naplaćeno 1,55 miliona dolara. Za te usluge javna nabavka nije raspisana, a zamišljene su za pomoć Srbiji da prevaziđe izazove u energetskom sektoru i sastavi dugoročnu strategiju.

Strogo poverljiv sporazum čuva nacionalnu bezbednost

Vlada je u dokumentu napisala da se odlučila da sklopi strogo poverljiv sporazum da bi izbegla otkrivanje informacija kojim bi nanela štetu nacionalnoj bezbednosti, dodaje pomenuta medijska kuća. U izveštaju stoji da je Vlada Srbije u tajnom zaključku od 1. septembra naložila da se ugovor Ministarstvu rudarstva i energetike dostavi „samo radi informisanja.“ Iz toga se može zaključiti da je vicepremijerka i nadležna ministarka Zorana Mihajlović skrajnuta.

Srbija se obavezala da plati fiksnu nadoknadu od 1,55 miliona dolara na ime usluga koje će biti pružene do kraja oktobra

Predsednik Aleksandar Vučić je dva puta u poslednjih nedelju dana pominjao „Norvežane“ koji pomažu Srbiji u energetskom sektoru, ali nije otkrio o kome je reč.

Sporazum uključuje mogućnost dugoročne saradnje

Prvi deo sporazuma je za analizu stanja u energetici, nakon koje sledi identifikacija „izazova i mogućnosti za Srbiju u oblasti energetike u naredne tri godine“. Treća faza, koja bi trajala četiri godine, pokriva „tranziciju energetskog sektora i postavljanja uslova za rast“. Četvrta se tiče perspektivama do 2050. godine, a poslednji segment predviđa nastavak saradnje u dogovoru s vlastima.

Rečena  fiksna nadoknada, ne računajući troškove, pokriva rad do kraja oktobra, a dalje usluge bi bile posebno naplaćene, naveo je Rystad Energy, stoji u članku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

12. oktobar 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

12. oktobar 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

12. oktobar 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

12. oktobar 2022. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku