Energetska kriza

EU zabranila uvoz uglja iz Rusije, kako će to uticati na cene uglja, gasa i struje u svetu

EU zabranila uvoz uglja iz Rusije, kako ce to uticati na cene uglja, gasa i struje u svetu

Foto: WikimediaImages from Pixabay

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Peti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije predviđa zabranu uvoza uglja iz ove zemlje od avgusta. Analitičari procenjuju da će ovaj potez povećati svetske cene uglja, prirodnog gasa i električne energije, a samim tim i račune za struju i gas domaćinstava i privrede.

Savet Evropske unije saopštio je da je usvojen peti paket sankcija koji uključuje zabranu kupovine, uvoza ili transfera uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u EU ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije i to od avgusta 2022. godine. EU svake godine, kako je naveo Savet, na uvoz uglja potroši osam milijardi evra.

Inače, EU uvozi više od 40 odsto uglja koji potroši, a polovina se isporučuje iz Rusije. Analitičari kompanije Rystad Energy navode da su Nemačka i Holandija najveći uvoznici uglja u EU.

Iz Rusije dolazi 70 odsto uglja koji EU koristi za proizvodnju električne energije

Posmatrajući samo uvoz uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije, zavisnost EU je mnogo veća jer Rusija isporučuje 70 odsto, naveo je Rystad.

Inače, EU je prošle godine iz uglja proizvela 14 odsto električne energije.

Sankcije EU dolazi u trenutku kada cene uglja rastu već duži period. Od januara 2021. cene Severnozapadnih evropskih fjučersa za ugalj (eng. Northwest Europe coal futures) porasle su sa oko 70 dolara po toni na skoro 450 u martu 2022, a sada su 300, što dobrim delom odslikava trenutnu energetsku krizu.

Istočna Evropa i Nemačka će biti najteže pogođeni

Istočna Evropa i Nemačka, kako navodi Rystad, biće posebno teško pogođene jer proizvode značajan deo svoje električne energije pomoću ruskog uglja.

Zemlje EU moraće da pronađu alternativne izvore snabdevanja na tržištu gde su cene više nego učetvorostručene u protekloj godini.

Rystad: sankcije su mač sa dve oštrice

Poslednje sankcije, kako kaže Rystad, su mač sa dve oštrice. Procenjuje se da je ruski izvoz uglja vredan četiri milijarde evra godišnje, a ne postoji laka zamena za ruski ugalj u evropskom miksu električne energije, kaže Karlos Torres Diaz, šef tima za istraživanje tržišta električne energije kompanije Rystad Energy.

Evropski potrošači, od velikih kompanija do domaćinstava, trebalo bi, prema njegovima rečima, da očekuju visoke cene električne energije do kraja 2022. jer su ugalj i gas od suštinskog značaja za zadovoljavanje potražnje za energijom na kontinentu.

Kako navodi Rojters, EU bi zamenu za Rusiju mogla da nađe u Kolumbiji, Južnoj Africi, Indoneziji i Australiji, što bi moglo da podstakne uvoznike uglja poput Kine, Japana, Indije i Južne Koreje da pređu na ruske isporuke.

Međutim, uvoz iz Južne Amerike, Azije i Australije ima visoku cenu zbog skupog transporta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pravedna energetska tranzicija

Kako energetsku tranziciju učiniti pravednom za stanovnike regiona zavisnih od uglja

8. april 2022. - Vlasti moraju da deluju pre nego što ljudi odu, ocenili su govornici na godišnjem sastanku Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Zoran sljukic vrsioca duznosti izvrsnog direktora EPCG

Zoran Šljukić imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora EPCG-a

8. april 2022. - Tehnički direktor Elektroprivrede Crne Gore i menadžer rekonstrukcije TE Pljevlja Zoran Šljukić postao je v. d. izvršnog direktora

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

8. april 2022. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

frane barbaric HEP plenkovic smena ostavka

Frane Barbarić posle šest godina nije više direktor Hrvatske elektroprivrede

8. april 2022. - Premijer Andrej Plenković je najavio njegovu smenu zbog bespravne gradnje, ali je Frane Barbarić podneo ostavku, koju je Vlada prihvatila