Energetska kriza

EU zabranila uvoz uglja iz Rusije, kako će to uticati na cene uglja, gasa i struje u svetu

EU zabranila uvoz uglja iz Rusije, kako ce to uticati na cene uglja, gasa i struje u svetu

Foto: WikimediaImages from Pixabay

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Peti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije predviđa zabranu uvoza uglja iz ove zemlje od avgusta. Analitičari procenjuju da će ovaj potez povećati svetske cene uglja, prirodnog gasa i električne energije, a samim tim i račune za struju i gas domaćinstava i privrede.

Savet Evropske unije saopštio je da je usvojen peti paket sankcija koji uključuje zabranu kupovine, uvoza ili transfera uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u EU ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije i to od avgusta 2022. godine. EU svake godine, kako je naveo Savet, na uvoz uglja potroši osam milijardi evra.

Inače, EU uvozi više od 40 odsto uglja koji potroši, a polovina se isporučuje iz Rusije. Analitičari kompanije Rystad Energy navode da su Nemačka i Holandija najveći uvoznici uglja u EU.

Iz Rusije dolazi 70 odsto uglja koji EU koristi za proizvodnju električne energije

Posmatrajući samo uvoz uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije, zavisnost EU je mnogo veća jer Rusija isporučuje 70 odsto, naveo je Rystad.

Inače, EU je prošle godine iz uglja proizvela 14 odsto električne energije.

Sankcije EU dolazi u trenutku kada cene uglja rastu već duži period. Od januara 2021. cene Severnozapadnih evropskih fjučersa za ugalj (eng. Northwest Europe coal futures) porasle su sa oko 70 dolara po toni na skoro 450 u martu 2022, a sada su 300, što dobrim delom odslikava trenutnu energetsku krizu.

Istočna Evropa i Nemačka će biti najteže pogođeni

Istočna Evropa i Nemačka, kako navodi Rystad, biće posebno teško pogođene jer proizvode značajan deo svoje električne energije pomoću ruskog uglja.

Zemlje EU moraće da pronađu alternativne izvore snabdevanja na tržištu gde su cene više nego učetvorostručene u protekloj godini.

Rystad: sankcije su mač sa dve oštrice

Poslednje sankcije, kako kaže Rystad, su mač sa dve oštrice. Procenjuje se da je ruski izvoz uglja vredan četiri milijarde evra godišnje, a ne postoji laka zamena za ruski ugalj u evropskom miksu električne energije, kaže Karlos Torres Diaz, šef tima za istraživanje tržišta električne energije kompanije Rystad Energy.

Evropski potrošači, od velikih kompanija do domaćinstava, trebalo bi, prema njegovima rečima, da očekuju visoke cene električne energije do kraja 2022. jer su ugalj i gas od suštinskog značaja za zadovoljavanje potražnje za energijom na kontinentu.

Kako navodi Rojters, EU bi zamenu za Rusiju mogla da nađe u Kolumbiji, Južnoj Africi, Indoneziji i Australiji, što bi moglo da podstakne uvoznike uglja poput Kine, Japana, Indije i Južne Koreje da pređu na ruske isporuke.

Međutim, uvoz iz Južne Amerike, Azije i Australije ima visoku cenu zbog skupog transporta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

8. april 2022. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

8. april 2022. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

8. april 2022. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

8. april 2022. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači