OIE

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Foto: iStock

Objavljeno

24.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija je pripremilo izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) kako bi se primenio povoljniji obračun poreza na računima koje prozjumerima šalje Elektroprivreda Srbije (EPS). Time bi njihov mesečni trošak od sledeće godine trebalo da bude manji.

Povoljniji obračun trebalo bi da umanji veliko nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju jer su očekivali da im ova investicija donese veću uštedu. Takođe, bi ovo trebalo da bude dodatni podstrek za sve one koji nameravaju da instaliraju fotonaponske panele.

Ključ nezadovoljstva prozjumera je u tome što nije primenjen obračun koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, već Ministarstvo finansija.

EPS je primenio obračun koji je bio nepovoljniji jer je takav bio stav Ministarstva finansija

Naime, Elektroprivreda Srbije (EPS) je prilikom obračuna primenila mišljenje Ministarstva finansija, pa su računi u proseku bili umanjeni oko 30 odsto, a bili bi, kako tvrdi Ministarstvo rudarstva i energetike, 50 odsto da je primenjena Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača koju je ono pripremilo, a usvojila Vlada Srbije.

Prema tumačenju sektora finansija PDV, akcize, ali i naknade za povlašćene proizvođače energije i energetsku efikasnost moraju se obračunati na preuzetu energiju odnosno svu struju koju je prozjumer preuzeo od EPS-a, pa i na struju koju je proizveo i isporučio EPS-u. A, sektor energetike smatra da bi trebalo da se obračunaju na utrošenu energiju, što je razlika između struje koju je prozjumer proizveo i isporučio EPS-u i struje koju je preuzeo od ove kompanije.

Koliko će biti umanjenje računa prozjumeri bi trebalo da vide na januarskim računima

Promene u Zakonu o PDV-u bi u suštini trebalo da znače da će se primenjivati obračun koji je predlagao sektor energetike.

Ipak, koliko će biti umanjenje zbog novog obračuna svi prozjumeri bi trebalo da vide u februaru kada dobiju račune za januarsku potrošnju. Izmene Zakona o PDV-u trebalo bi da stupe na snagu 1. januara 2023. godine, piše u Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o PDV-u.

Ministarstvo finansija: ako građani i firme proizvode više struje, manje će se uvoziti

U obrazloženju izmena Zakona o PDV-u Ministarstvo finansija je navelo da promene u delu koji se odnosi na kupce-proizvođače predlažu u cilju pospešivanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i povećanju energetske stabilnosti u zemlji.

Zato se predlaže da osnovicu za promet električne energije, koji obavlja obveznik PDV-snabdevač kupcu-proizvođaču električne energije iz obnovljivih izvora energije, čini iznos naknade za utrošenu električnu energiju utvrđen u skladu sa zakonom kojim se uređuje korišćenje obnovljivih izvora energije, bez PDV, piše u Predlogu izmena i dopuna zakona.

Broj prozjumera se samo za poslednjih mesec dana uvećao skoro 40 odsto

Ministarstvo navodi da je u periodu energetske krize potrebno stvoriti uslove za stimulaciju kupaca-proizvođača, pre svega građana, da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Na taj način se, dodaju, smanjuje potreba za proizvodnjom struje od strane EPS-a odnosno za uvozom.

Ne treba sumnjati da će dodatno smanjenje računa za prozjumere povećati interesovanje građana i firmi da postanu proizvođači zelene energije.

Zvanični podaci govore da je ono već sada veliko, pa je za nepunih pet meseci Srbija dobila 500 malih solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i firmi. Kako se njihov broj uvećava govori podatak da ih je pre samo mesec dana bilo 360.

Ministarstvo energetike je ranije saopštilo da su u proceduri priključenja solarne elektrane ukupne snage 100 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

24. novembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

24. novembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

24. novembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

24. novembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije