OIE

Solarni bum u Srbiji: više od 100 MW solarnih elektrana na krovovima

solarni bum srbija prozjumeri natalija lukovic ministarstvo

Foto: Beta/Amir Hamzagic

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Korišćenje solarne energije za proizvodnju struje polako osvaja Srbiju. Domaćinstva i firme su u poslednjih nekoliko meseci instalirali oko 360 krovnih fotonaponskih elektrana, ukupne snage 5,7 megavata (MW), a prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u proceduri su elektrane snage 100 megavata (MW).

Solarne elektrane na krovovima domaćinstava i firmi u Srbiji su do pre nekoliko meseci bili prava retkost, ali usvajanje odgovarajuće regulative je omogućilo građanima da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Natalija Luković, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike, izjavila je da je Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, kojim je građanima i privredi omogućeno da postanu prozjumeri.

Ona je istakla da je novim Zakonom omogućeno građanima i privredi da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Ministarstvo priprema promenu uredbe o prozjumerima

Pojednostavljene su procedure, pa više nije potrebno 20 koraka, već samo dva kako bi prozjumeri zaključili ugovore sa EPS snabdevanjem, rekla je ona na panel diskusiji „(Ne)iskorišćeni potencijal Srbije u obnovljivoj energiji“, koji je organizovala novinska agencija Beta, u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom.

„Imamo više od 370 prozjumera u registru i 5,7 MW na mreži. Osim toga, u postupku obrade zahteva za priključenje kod Elektrodistribucije Srbije (EDS) imamo još 100 MW“, rekla je Luković.

Trenutno je, kako je rekla, primetan pravi solarni bum, zbog čega Ministarstvo priprema izmenu Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

Namera je, kako je rekla, da se dodatno pojednostave svi koraci za priključenje na mrežu. Cilj je da sve prilagodimo građanima, a ne da se oni nama prilagođavaju, naglasila je Luković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

21. oktobar 2022. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

21. oktobar 2022. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

21. oktobar 2022. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni

saraorci solar avr powerchina

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

21. oktobar 2022. - Otvaranjem elektrane snage 9,9 MW izjednačen je kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji