OIE

Solarni bum u Srbiji: više od 100 MW solarnih elektrana na krovovima

solarni bum srbija prozjumeri natalija lukovic ministarstvo

Foto: Beta/Amir Hamzagic

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Korišćenje solarne energije za proizvodnju struje polako osvaja Srbiju. Domaćinstva i firme su u poslednjih nekoliko meseci instalirali oko 360 krovnih fotonaponskih elektrana, ukupne snage 5,7 megavata (MW), a prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u proceduri su elektrane snage 100 megavata (MW).

Solarne elektrane na krovovima domaćinstava i firmi u Srbiji su do pre nekoliko meseci bili prava retkost, ali usvajanje odgovarajuće regulative je omogućilo građanima da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Natalija Luković, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike, izjavila je da je Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, kojim je građanima i privredi omogućeno da postanu prozjumeri.

Ona je istakla da je novim Zakonom omogućeno građanima i privredi da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Ministarstvo priprema promenu uredbe o prozjumerima

Pojednostavljene su procedure, pa više nije potrebno 20 koraka, već samo dva kako bi prozjumeri zaključili ugovore sa EPS snabdevanjem, rekla je ona na panel diskusiji „(Ne)iskorišćeni potencijal Srbije u obnovljivoj energiji“, koji je organizovala novinska agencija Beta, u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom.

„Imamo više od 370 prozjumera u registru i 5,7 MW na mreži. Osim toga, u postupku obrade zahteva za priključenje kod Elektrodistribucije Srbije (EDS) imamo još 100 MW“, rekla je Luković.

Trenutno je, kako je rekla, primetan pravi solarni bum, zbog čega Ministarstvo priprema izmenu Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

Namera je, kako je rekla, da se dodatno pojednostave svi koraci za priključenje na mrežu. Cilj je da sve prilagodimo građanima, a ne da se oni nama prilagođavaju, naglasila je Luković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

frane barbaric HEP plenkovic smena ostavka

Frane Barbarić posle šest godina nije više direktor Hrvatske elektroprivrede

21. oktobar 2022. - Premijer Andrej Plenković je najavio njegovu smenu zbog bespravne gradnje, ali je Frane Barbarić podneo ostavku, koju je Vlada prihvatila

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

21. oktobar 2022. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

21. oktobar 2022. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

21. oktobar 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir