OIE

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Photo: isovicemir from Pixabay

Objavljeno

07.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Sarajevu pripremaju projekte za ugradnju toplotnih pumpi za proizvodnju toplotne energije koju bi koristio sistem daljinskog grijanja. Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema u glavnom gradu BiH, i smanjila zavisnost od uvoznih fosilnih goriva, pre svega prirodnog gasa.

Inicijativa za uvođenje toplotnih pumpi u daljinski sistem grejanja u Sarajevu je zajednička aktivnost gradskih vlasti i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Inače, ovo je samo jedna od više aktivnosti sarajevskih vlasti kako bi smanjili zagađenje vazduha, među kojima je otvaranje fabrike peleta, korišćenje geotermalne energije, zamena peći i kotolova na ugalj.

Trenutno sistem daljinskog grejanja u Sarajevu koristi prirodni gas ili mazut, dok se domaćinstva, koja nisu priključena na ovaj sistem, greju na drvo ili ugalj. Zbog svega toga grejanje je glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha u gradu.

Gradske vlasti i EBRD, kako se navodi u izveštaju Budućnost toplotnih pumpi, koji je Međunarodna agencija za energetiku nedavno objavila pripremaju se dva projekta za uvođenje velikih centralizovanih toplotnih pumpi voda-voda.

Toplotne pumpe će koristiti otpadne vode i vodu za piće

Projekat vredan oko 25 miliona evra uključuje instaliranje toplotne pumpe snage 18 MW koja će koristiti prečišćenu otpadnu vodu sa prosečnom temperaturom tokom cele godine od oko 10 stepeni Celzijusa. Voda će dolaziti iz obližnjeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Drugi projekat, za koji je investicija procenjena na oko 21 milion evra, predviđa da toplotna pumpa snage 21 MW koristi gradsku vodu za piće čija prosečna godišnja temperatura je oko  12 stepeni.

Ukoliko se dva projekta realizuju, udeo proizvodnje toplotne energije u toplotnim pumpama u sarajevskoj mreži daljinskog grejanja dostigao bi skoro 40 odsto.

Razmatra se i druga faza uvođenja toplotnih pumpi u sistem daljinskog grejanja

Očekuje se da će konačne odluke o investicijama biti donete u prvom kvartalu 2023, navodi se u Izveštaju, dok bi druga faza mogla da obezbedi još 18 MW dodatnog kapaciteta koji bi koristio prečišćene otpadne voda.

Dva planirana projekta trebalo bi da smanje godišnje emisije CO2 u Sarajevu za čak 16 kilotona, ali i da smanje neizvesnost u vezi sa cenama i bezbednošću snabdevanja prirodnim gasom izazvanih energetskom krizom, navodi se u izveštaju Budućnost toplotnih pumpi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

7. decembar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

7. decembar 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

7. decembar 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

7. decembar 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna