OIE

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Photo: isovicemir from Pixabay

Objavljeno

07.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Sarajevu pripremaju projekte za ugradnju toplotnih pumpi za proizvodnju toplotne energije koju bi koristio sistem daljinskog grijanja. Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema u glavnom gradu BiH, i smanjila zavisnost od uvoznih fosilnih goriva, pre svega prirodnog gasa.

Inicijativa za uvođenje toplotnih pumpi u daljinski sistem grejanja u Sarajevu je zajednička aktivnost gradskih vlasti i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Inače, ovo je samo jedna od više aktivnosti sarajevskih vlasti kako bi smanjili zagađenje vazduha, među kojima je otvaranje fabrike peleta, korišćenje geotermalne energije, zamena peći i kotolova na ugalj.

Trenutno sistem daljinskog grejanja u Sarajevu koristi prirodni gas ili mazut, dok se domaćinstva, koja nisu priključena na ovaj sistem, greju na drvo ili ugalj. Zbog svega toga grejanje je glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha u gradu.

Gradske vlasti i EBRD, kako se navodi u izveštaju Budućnost toplotnih pumpi, koji je Međunarodna agencija za energetiku nedavno objavila pripremaju se dva projekta za uvođenje velikih centralizovanih toplotnih pumpi voda-voda.

Toplotne pumpe će koristiti otpadne vode i vodu za piće

Projekat vredan oko 25 miliona evra uključuje instaliranje toplotne pumpe snage 18 MW koja će koristiti prečišćenu otpadnu vodu sa prosečnom temperaturom tokom cele godine od oko 10 stepeni Celzijusa. Voda će dolaziti iz obližnjeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Drugi projekat, za koji je investicija procenjena na oko 21 milion evra, predviđa da toplotna pumpa snage 21 MW koristi gradsku vodu za piće čija prosečna godišnja temperatura je oko  12 stepeni.

Ukoliko se dva projekta realizuju, udeo proizvodnje toplotne energije u toplotnim pumpama u sarajevskoj mreži daljinskog grejanja dostigao bi skoro 40 odsto.

Razmatra se i druga faza uvođenja toplotnih pumpi u sistem daljinskog grejanja

Očekuje se da će konačne odluke o investicijama biti donete u prvom kvartalu 2023, navodi se u Izveštaju, dok bi druga faza mogla da obezbedi još 18 MW dodatnog kapaciteta koji bi koristio prečišćene otpadne voda.

Dva planirana projekta trebalo bi da smanje godišnje emisije CO2 u Sarajevu za čak 16 kilotona, ali i da smanje neizvesnost u vezi sa cenama i bezbednošću snabdevanja prirodnim gasom izazvanih energetskom krizom, navodi se u izveštaju Budućnost toplotnih pumpi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

7. decembar 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

7. decembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

7. decembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

7. decembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.