Životna sredina

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Slika: holdosi from Pixabay

Objavljeno

13.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo obezbedio je zajedno sa švedskom vladom 2,9 miliona konvertibilnih maraka (oko 1,5 miliona evra) za subvencionisanje domaćinstava da zamene peći na fosilna i druga čvrsta goriva sertifikovanim pećima, kotlovima i toplotnim pumpama. Ovo je jedna od mera za smanjenje velikog zagađenja vazduha u Sarajevu koja će takođe smanjiti i račune građana za grejanje.

Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstava pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju ovog tipa u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj kada je subvencije dobilo 114 građana.

Oko 30.000 domaćinstava u Sarajevu koristi ugalj za grejanje

Put do potpunog rešavanja problema korišćenja uglja za grejanje je ipak dugačak, s obzirom da je, prema podacima Kantona, ovakav način grejanja zastupljen u oko 30.000 domaćinstava, koja se najvećim delom nalaze na području opština Novi Grad Sarajevo, Ilidža i Ilijaš. Inače, kantonalne vlasti su tokom leta sprovele jedinstven popis individualnih ložišta, u sklopu pripreme desetogodišnje strategije ograničavanja upotrebe uglja.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštilo je da je usled velike zainteresovanosti građana za subvencionisanje zamene peći obezbeđeno dodatnih 2,9 miliona KM. I Ministarstvo i Švedska obezbedili su isti iznos.

Na prvom konkursu za subvencije stiglo je 2.610 prijava, ispravno je bilo 817, a novac je dobilo 114 domaćinstava

Sporazum o nastavku subvencionisanja nabavke i ugradnje sertifikovanih peći i kotlova na čvrsta goriva (ogrevno drvo i pelet) i toplotnih pumpi (u zavisnosti od uslova na konkretnim objektima odredit će se tip toplotne pumpe), potpisali su ministar Enver Hadžiahmetović i Steliana Nedera, predstavnica UNDP-ja u BiH.

Ministar Hadžiahmetović je naveo da se krenulo da jednim pilot projektom u vrednosti od 550.000 KM (oko 280.000 evra), ali je Ministarstvo odlučilo da zbog velikog interesovanja i oko 2.500 aplikanata zatraži partnere za sufinansiranje njegove proširene realizacije. Inače, 817 prijavljenih ispunilo je tražene uslove iz javnog poziva objavljenog u februaru, a 114 je dobilo subvencije.

Peći koje se sada koriste imaju efikanost ispod 50 odsto, a sertifikovane će imati više od 77 odsto, što je standard u EU

On je istakao da će sa dodatnim sredstvima oko 500 aplikanata dobiti podsticaje za zamenu peći.

Johanna Strömquist, ambasadorka Švedske u BiH, je podsetila da zagađenje vazduha prouzrokuje preranu smrt skoro 3.300 ljudi godišnje u zemlji, dok je Steliana Nedera rekla da se u prigradskim i naseljima na okolnim padinama Sarajeva za zagrevanje kuća većinom koriste peći na čvrsta goriva, posebno ugalj, sa sezonskom efikasnošću ispod 50 odsto, što je izuzetno slabo.

Sertifikovane peći koje će biti ugrađene u okviru ovog projekta će imati efikasnost iznad 77 odsto, što je u skladu sa zahtevima koje zemlje EU stavljaju pred svoje stanovnike, istakla je ona, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

13. septembar 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

13. septembar 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

13. septembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

13. septembar 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.