Životna sredina

Prvih 100 domaćinstava u Sarajevu dobilo sredstva da prestane da se greje na ugalj

Prvih 100 domacinstava u Sarajevu sredstva prestane greje ugalj

Slika: Darcey Beau on Unsplash

Objavljeno

20.04.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2021.

Komentari

0

Podeli

U okviru pilot-projekta subvencija za domaćinstva u Kantonu Sarajevo, 77 korisnika će dobiti subvencije za instaliranje sertifikovanih peći na pelet za grejanje umesto svojih kotlova na ugalj, dok će 27 odabranih uvesti toplotne pumpe.

Od 2.610 prijava na javni poziv unutar projekta Zeleni ekonomski razvoj, validno je bilo samo 817, objavilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. U saopštenju je navelo da je odlučilo da dodeli bespovratna sredstva za 77 domaćinstava za zamenu peći i kotlova na ugalj i druga čvrsta goriva onima koji rade na pelet.

Pored toga, 27 prijavljenih će dobiti subvencije da se prebace na toplotne pumpe. Tako su ukupno 104 stambene jedinice odabrane za početak kampanje odbacivanja uglja u administrativnom području u kojem se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine. Svrha plana kantonalne vlade je da se poboljša kvalitet vazduha, jer se Sarajevo redovno kotira pri vrhu tabela najzagađenijih velikih gradova sveta.

Subvencije za nove peći i kotlove, s idu do 70 odsto ukupnih troškova ili najviše 2.500 evra po komadu, u poređenju sa plafonom od 40 procenata odnosno maksimalnih 3.500 evra za potrebna ulaganja u toplotne pumpe.

Pilot-projekat je sproveden u okviru Zelenog ekonomskog razvoja, kojeg finansira Švedska. Ipak, ministarstvo je saopštilo da je poduhvat vredan 280.000 evra izvelo samo svojim sredstvima. U pilot-projektu je učestvovao i Program Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

20. april 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

20. april 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. april 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. april 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.