Životna sredina

Veliko interesovanje građana Sarajeva za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

sarajevo zamena peci kotlova subvencije

Slika: Kanton Sarajevo

Objavljeno

24.02.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.02.2021.

Komentari

1

Podeli

Na javni poziv Kantona Sarajevo za dobijanje podsticaja za zamenu peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sertifikovanim pećima i kotlovima na pelet i toplotnim pumpama stiglo je 2.160 prijava.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštilo je da je odziv građana na javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata za subvencionisanje zamene peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sertifikovanim pećima i kotlovima i toplotnim pumpama bio izuzetno velik.

Za subvencije je u ovom pilot projektu obezbeđeno 280.000 evra

Ovo je jedna od mera vlasti da smanji veliko zagađenje vazduha u Sarajevu. Za subvencionisanje ovog pilot projekta Vlada Kantona Sarajevo odvojila je oko 280.000 evra. Inače, sertifikovane peći na čvrsto gorivo mogu da smanje emisije prašine oko 70% i potrošnju goriva do 30%.

Sarajevo priprema i desetogodišnju strategiju ograničavanja upotrebe uglja i najavljuje zabranu korišćenja uglja za grejanje od ove godine.

Prvi rezultati biće poznati do 15. marta

Prvi rezultati javnog poziva za zamenu peći i kotlova, kako iz kantonalnog Ministarstva naglašavaju, bi trebalo da budu poznati najverovatnije do 15. marta ove godine.

U narednih mesec dana radna grupa će rangirati prijave prema uslovima i sistemu bodovanja definisanim javnim pozivom i modelom pilot projekta, navodi Ministarstvo, a prenosti poratl kantona Sarajevo.

Za peći i kotlove subvencija može biti najviše 70% ukupnih troškova ili najviše 5.000 konvertibilnih maraka, a za toplotne pumpe 40% ukupnih troškova ili 7.000 konvertibilnih maraka.

Sledeći koraci: Rang liste, projekti, javni poziv za izvođače radova…

Radna grupa će napraviti dve rang liste: aplikanata za nabavku i ugradnju peći i kotlova na pelet i aplikanata za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Konačne rang liste će biti objavljene na web stranici Ministarstva i UNDP-a.

Radna grupa će na osnovu prijava pristiglih putem javnog poziva za proizvođače i ovlašćene distributere sertifikovanih peći i kotlova i toplotnih pumpi, a u okviru kojeg je primljeno 26 prijava, formirati listu tipova i proizvođača sertifikovanih kotlova i peći na pelet i toplotnih pumpi koji zadovoljavaju tehničke kriterijume navedene u ovom javnom pozivu.

Potom će uslediti izrada projekata za ugradnju peći i kotlova ili toplotnih pumpi od strane ovlašćenih projektantskih kuća.

Na osnovu projekta i ponude izvođača radova biće određena investicija i iznos subvencije

Paralelno će UNDP objaviti i javni poziv firmama za izvođenje radova i za nadzor nad izvođenjem radova. Izrađeni projekti će biti poslati pretkvalifikovanim izvođačima radova sa zahtevom za ponudu, na osnovu koje će se definisati ukupna investicija i iznosi subvencija, odnosno, učešće krajnjih korisnika.

Korisnici će biti obavešteni o izabranoj firmi i iznosu koji joj moraju uplatiti za izvođenje radova, a preostali deo će UNDP uplatiti navedenim firmama, prema uslovima iz ponuda, navelo je Ministarstvo.

Komentara: (1)
Enida Muzur / 15.03.2021.

Nadam se da će biti uspijesan projekat i naravno realizovan.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...