Životna sredina

Veliko interesovanje građana Sarajeva za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

sarajevo zamena peci kotlova subvencije

Slika: Kanton Sarajevo

Objavljeno

24.02.2021.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

24.02.2021.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Na javni poziv Kantona Sarajevo za dobijanje podsticaja za zamenu peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sertifikovanim pećima i kotlovima na pelet i toplotnim pumpama stiglo je 2.160 prijava.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštilo je da je odziv građana na javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata za subvencionisanje zamene peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sertifikovanim pećima i kotlovima i toplotnim pumpama bio izuzetno velik.

Za subvencije je u ovom pilot projektu obezbeđeno 280.000 evra

Ovo je jedna od mera vlasti da smanji veliko zagađenje vazduha u Sarajevu. Za subvencionisanje ovog pilot projekta Vlada Kantona Sarajevo odvojila je oko 280.000 evra. Inače, sertifikovane peći na čvrsto gorivo mogu da smanje emisije prašine oko 70% i potrošnju goriva do 30%.

Sarajevo priprema i desetogodišnju strategiju ograničavanja upotrebe uglja i najavljuje zabranu korišćenja uglja za grejanje od ove godine.

Prvi rezultati biće poznati do 15. marta

Prvi rezultati javnog poziva za zamenu peći i kotlova, kako iz kantonalnog Ministarstva naglašavaju, bi trebalo da budu poznati najverovatnije do 15. marta ove godine.

U narednih mesec dana radna grupa će rangirati prijave prema uslovima i sistemu bodovanja definisanim javnim pozivom i modelom pilot projekta, navodi Ministarstvo, a prenosti poratl kantona Sarajevo.

Za peći i kotlove subvencija može biti najviše 70% ukupnih troškova ili najviše 5.000 konvertibilnih maraka, a za toplotne pumpe 40% ukupnih troškova ili 7.000 konvertibilnih maraka.

Sledeći koraci: Rang liste, projekti, javni poziv za izvođače radova…

Radna grupa će napraviti dve rang liste: aplikanata za nabavku i ugradnju peći i kotlova na pelet i aplikanata za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Konačne rang liste će biti objavljene na web stranici Ministarstva i UNDP-a.

Radna grupa će na osnovu prijava pristiglih putem javnog poziva za proizvođače i ovlašćene distributere sertifikovanih peći i kotlova i toplotnih pumpi, a u okviru kojeg je primljeno 26 prijava, formirati listu tipova i proizvođača sertifikovanih kotlova i peći na pelet i toplotnih pumpi koji zadovoljavaju tehničke kriterijume navedene u ovom javnom pozivu.

Potom će uslediti izrada projekata za ugradnju peći i kotlova ili toplotnih pumpi od strane ovlašćenih projektantskih kuća.

Na osnovu projekta i ponude izvođača radova biće određena investicija i iznos subvencije

Paralelno će UNDP objaviti i javni poziv firmama za izvođenje radova i za nadzor nad izvođenjem radova. Izrađeni projekti će biti poslati pretkvalifikovanim izvođačima radova sa zahtevom za ponudu, na osnovu koje će se definisati ukupna investicija i iznosi subvencija, odnosno, učešće krajnjih korisnika.

Korisnici će biti obavešteni o izabranoj firmi i iznosu koji joj moraju uplatiti za izvođenje radova, a preostali deo će UNDP uplatiti navedenim firmama, prema uslovima iz ponuda, navelo je Ministarstvo.

Komentara: (1)
Enida Muzur / 15.03.2021.

Nadam se da će biti uspijesan projekat i naravno realizovan.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

24. februar 2021. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

24. februar 2021. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

24. februar 2021. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

24. februar 2021. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila