Životna sredina

Sarajevo zabranjuje upotrebu uglja od 2021.

sarajevo zabrana uglja zagadjenje vazduha

Slika: Markus Winkler on Unsplash

Objavljeno

30.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Zbog još jedne grejne sezone u nizu sa velikim zagađenjem vazduha, vlasti u Sarajevu najavljuju zabranu korišćenja uglja za grejanje. To bi mogla da bude revolucionarna odluka za region u kojem je ugalj veoma zastupljen u zagrevanju domaćinstava.

Vlada Kantona Sarajevo priprema strategiju za smanjenje upotrebe čvrstih goriva kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, a sada je najavila i akcioni plan za njenu primenu. Lokalna vlada odlučila je da u njega uključi zabranu posedovanja i upotrebe uglja u kućama i stambenim zgradama kao i u objektima koje koriste firme i javni sektor.

Zabrana bi trebalo da bude uvedena 1. novembra sledeće godine

Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom da je riječ o desetogodišnjem planu“, izjavio je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine.

Ministar je otkrio da će zabrana biti uvedena 1. novembra naredne godine ukoliko budu sprovedene sve mere iz akcionog plana.

Subvencije i dinamika realizacije za moratorijum biće utvrđeni u akcionom planu

Subvencionisanje i dinamika realizacije obaveza u vezi sa moratorijumom na korišćenje uglja biće utvrđeni u ovom dokumentu, navodi se u saopštenju. Vlada je takođe istakla da je za ovaj potez potrebno da se promene zakoni i propisi u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo.

Zagađenje vazduha opasno za ljude

Vlasti Kantona Sarajevo su upravo proglasile upozorenje na zagađenost vazduha, što povlači hitne mere drugog od tri stadijuma. Naime, koncentracija suspendovanih čestica PM10 premašila je 150 mikrograma po kubnom metru na dnevnom nivou, a vremenske prilike se po prognozi neće menjati do 6. decembra, što pogoduje povećanju zagađenja.

Dnevne koncentracije PM10 dostigle su 286 mikrograma po kubnom metru

Prema aplikaciji koju je razvila ekološka organizacija Eko akcija, dnevna koncentracija PM10 bila je 182 mikrograma 26. novembra, 282 dan kasnije, a 28. novembra iznosila je 286. Ukupni indeks kvaliteta vazduha je 27. novembra bio na 303 a sledećeg dana na 323, što znači da je zagađenje vazduha bilo opasno za ljude.

Dnevne vrednosti su se u međuvremenu smanjile, ali su očitane vrednosti na više stanica išle iznad 150 poena, što znači da je vazduh u Sarajevu bio nezdrav, navodi se na sajtu Eko akcije.

Inače, Eko akcija je jedna od najaktivnijih ekoloških organizacija u BiH. Osnovana je 2009. i specijalizovana je za praćenje kvaliteta vazduha.

Javna okupljanja na otvorenom su zabranjena

Osim mera koje se primenjuju kada lokalna vlast proglasi početni stadijum intervencije, pripravnost, sada su na snazi dodatna pravila. Proizvodni pogoni koji su na posebnoj listi moraju smanjiti radno vreme za najmanje 20 procenata, a kod svih kotlova koji imaju snagu veću od 50 kilovata i koriste fosilna goriva, temperatura u objektima koje greju mora se smanjiti za najmanje tri stepena Celzijusa.

Upotreba teških vozila je ograničena

Upotreba teških kamiona je ograničena, a automobili na dizel i sa standardom Evro 2 ne mogu da se koriste, od čega su izuzete javne službe.

Zaustavljaju se veliki građevinski radovi na otvorenom i u zatvorenom, a javni skupovi napolju su zabranjeni. Takođe, javne ustanove moraju da prilagode radno vreme kako bi se smanjio saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

Beograd je sampion medu velikim gradovima sveta u aerozagadenju

Beograd je šampion aerozagađenja, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ga prate u stopu

18 октобра 2021 - Balkan je od sinoć u vrhu po zagađenosti vazduha na listi velikih i glavnih gradova u svetu na aplikaciji IQAir

g20-klimatski-ciljevi-samit-cop26

G20 mora izaći sa ambicioznijim ciljevima za smanjenje emisija pred klimatski samit COP26

15 октобра 2021 - G20 mora postaviti ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija pre konferencije Ujedinjenih nacija o klimi COP26, koja počinje 31. oktobra.