Životna sredina

Sarajevo popisuje individualna ložišta kao korak u borbi sa zagađenjem vazduha

City-of-Sarajevo,-Bosnia-and-Herzegovina

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo započeo je pripremu desetogodišnje strategije ograničavanja upotrebe uglja kako bi smanjio drastično zagađenje vazduha, a prvi potez u ovom poslu biće popis svih individualnih ložišta, peći i kotlova na teritoriji grada.

Glavni grad Bosne i Hercegovine na ovaj način pokazuje da ima nameru da se ozbiljno pozabavi problemom koji ugrožava zdravlje građana. Tome u prilog ide još nekoliko aktivnosti, kao što je pomoć građanima da zamene peći i kotlove na ugalj, kao i istraživanje geotermalnih voda koje sprovode Toplane – Sarajevo.

U ograničavaju korišćenja uglja biće uvažena socijalna karta stanovništva

U saopštenju kantonalnih vlasti, navodi se da značajnije poboljšanje kvaliteta vazduha nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grejanje, ali i bez ograničavanja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva, uvažavajući i socijalnu kartu stanovništva.

Popis će se biti sproveden obilaskom naselja i direktnim utvrđivanjem vrste goriva, karakteristika ložišta i dimnjaka

„Strategiju ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031“ počeli su da pripremaju Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i UNDP.

Kako je saopšteno, zbog nedostatka potrebnih ulaznih podataka, izradi ove strategije prethodi popis i izrada registra svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo na GIS podlogama. Popis će se biti sproveden obilaskom naselja i direktnim utvrđivanjem vrste goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka i načina distribucije toplotne energije.

Biće izračunate ukupne emisije i uticaj na kvalitet vazduha svih individualnih ložišta na čvrsta goriva

Izrada ove strategija, između ostalog, predviđa: izračunavanje ukupnih emisija i uticaja na kvalitet vazduha svih individualnih ložišta na čvrsta goriva upotrebom disperzionog modela, analize i davanje predloga za unapređenje kontrole emisija, unapređenje dimnjačarskog sektora, kontrolu i sertifikaciju peći i goriva koja se koriste u Kantonu Sarajevo, analizu izloženosti stanovništva, mere energetske efikasnosti u individualnim objektima, unapređenje i izmene zakonske regulative.

Strategijom će biti predložene mere grupisane u tri scenarija

Strategijom će biti predložen set mera grupisan u tri scenarija, te će biti sprovedena analiza efekata smanjenja emisija svih pojedinačnih mera i procena potrebnih sredstva za implementaciju. Prilikom odabira i predlaganja mera uzimaće se u obzir iskustva i najbolje prakse zemalja EU, ali i lokalne prilike i mogućnosti, navedeno je u  saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

12. novembar 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

12. novembar 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

12. novembar 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. novembar 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja