Životna sredina

Smanjenje upotrebe uglja za čistiji vazduh u Sarajevu

Sarajevo koriscenje uglja zagadjenje vazduha

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlasti u Sarajevu planiraju da ograniče korišćenje uglja i tako započnu rešavanje višedecenijskog problema zagađenog vazduha ovog grada. Problem nije mali o čemu govori i podatak da je zagađenje vazduha odgovorno za jedan od pet prevremenih smrtnih slučajeva u ovom gradu.

Zbog zagađenja vazduha glavni grad Bosne i Hercegovine je vrlo često među 50 najzagađenijih gradova sveta, i to ne samo u zimskim mesecima, kada se često dešava da nadležni proglase „Uzbunu“ jer su koncentracije zagađujućih materija opasne po zdravlje ljudi, nego i u letnjim.

Kanton Sarajevo priprema Strategiju ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva od. 2021. do 2031.

Tako je i jutros Sarajevo bilo na 26. mestu na listi 50 gradova sa najzagađenijim vazduhom u svetu koju objavljuje portal AirVisual. Inače, odmah iza njega bilo je Skoplje, što oslikava problem celog regiona sa zagađenjem vazduha.

S obzirom da je jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha sagorevanje uglja, ne samo u elektranama i toplanama, nego i u pećima u domaćinstvima, Kanton Sarajevo krenuo je u pripremu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2021 – 2031. godina.

Na pripremi dokumenta radiće UNDP i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša

Na izradi strategije, koja je jedna od aktivnosti u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji se sprovodi u celoj BiH, zajednički će raditi UNDP i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

U cilju smanjenja zagađenja vazduha nedavno su i Toplane Sarajevo pokrenule istaživanje upotrebe geotermalne energije umesto prirodnog gasa u sistemu daljinskog grejanja.

Strategije će sadržati i popis svih izvora emisija čvrstih goriva

U okviru strategije radiće se analiza trenutnog stanja, odnosno popis svih izvora emisija čvrstih goriva, uključujući i kućna ložišta kojih ima oko 100 hiljada, zatim analiza dostupnih goriva i peći, njihov uticaj na kvalitet vazduha, predlog za uspostavljanje sistema sertifikovanja peći i kontrole vrste i kvaliteta čvrstih goriva, kao i pregled mogućih mera za smanjenje emisija.

Dokumentom će se utvrditi i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente

Na osnovu prikupljenih podataka biće pripremljene liste prioritetnih zona i naselja koja imaju najveći uticaj na kvalitet vazduha, kao i plan gde usmeriti sredstva za sanaciju i unapređenje sistema grejanja individualnih objekata i njihovu energetsku efikasnost.

Strategijom će se utvrditi i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente.

Izrada Strategije koštaće oko 204.000 evra

Procena je da će izrada studije koštati oko 400.000 KM (oko 204.000 evra), koje će obezbediti Ambasada Švedske i pomenuto ministarstvo.

Izrada Strategije jedan je od prioritetnih projekata za smanjenje zagađenja vazduha koji su predviđeni Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine kao i Kantonalnim planom zaštite okoliša.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

20. jul 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

20. jul 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. jul 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.