Životna sredina

Nova mera za smanjenje zagađenja vazduha u Sarajevu

Nova-mera-za-smanjenje-zagadjenja-vazduha-u-Sarajevu

Slika: Vlada Kantona Sarajevo

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlasti sarajevskog kantona finansiraće zamenu peći i malih kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva u domaćinstvima, sertificiranim pećima i kotlovima na pelet, kao i toplotnim pumpama.

Mera, za koju je Vlada Kantona Sarajevo odvojila oko 280.000 evra, trebalo bi da pomogne glavnom gradu Bosne i Hercegovine da smanji zagađenje vazduha zbog koje je na listama najzagađenijih gradova sveta.

Za subvencije u okviru pilot projekta odvojeno je 280.000 evra

Prvi korak u realizaciji ove mere je odluka vlade sarajevskog kantona da da saglasnost za implementaciju pilot projekta „Subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo sa certificiranim pećima i toplotnim pumpama“.

Za peći i kotlove subvencija može biti najviše 70% ukupnih troškova ili najviše 5.000 konvertibilnih maraka, a za toplotne pumpe 40% ukupnih troškova ili 7.000 konvertibilnih maraka.

Sertificirane peći mogu da smanje emisije prašine do 70% i potrošnju goriva do 30%

Sertificirane peći na čvrsto gorivo mogu da smanje emisije prašine oko 70%, povećaju energetsku efikasnost u proizvodnje toplotne energije i smanje potrošnju goriva do 30%. U isto vreme prestanak korišćenja uglja smanjuje emisije sumpor-dioksida sto odsto.

Prioritet će imati domaćinstva koja koriste ugalj

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, izjavio je da je cilj projekta smanjenje zagađenja vazduha u Kantonu Sarajevo, posebno u prigradskim naseljima gde su dominantni izvori zagađenja kućna ložišta na čvrsta goriva.

Prioritet će imati oni koji koriste peći i kotolove na ugalj za grejanje kuća, jer su oni veoma često neefikasni i imaju visoke emisije zagađujućih materija, posebno sumpor-dioksida i čvrstih čestica.

U zavisnosti od osobina konkretnih objekata biće odabran odgovarajući tip toplotne pumpe, čime će se smanjiti zagađenje vazduha, ali i potrošnja energenata i troškovi grejanja za građane, objasnio je ministar.

Naredni korak u sprovođenju projekta je definisanje kriterijuma i postupaka izbora korisnika, projektanata i isporučilaca sertificiranih peći i toplotnih pumpi.

Projekat će sprovesti UNDP.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

24. septembar 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

24. septembar 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

24. septembar 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

24. septembar 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela