Životna sredina

Sarajevo započelo popis individualnih ložišta u 70.000 domaćinstava

Sarajevo zapocelo popis individualnih lozista u 70.000 domacinstava

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo će u periodu od 7. juna do 15. augusta obaviti popis kojim će se evidentirati čvrsta goriva koja se koriste, zatim karakteristike ložišta, dimnjaka, kao i načine distribucije toplotne energije u domaćinstvima, kako bi se sagledalo stvarno stanje i uticaj individualnih ložišta na zagađivanje vazduha.

Vlada Kantona Sarajevo započela je pripremu desetogodišnje strategije ograničavanja upotrebe uglja kako bi smanjila veliko zagađenje vazduha, a popis svih individualnih ložišta, peći i kotlova je najavljen kao potez koji je neophodan da bi bile usvojene mere koje će dati rezultat. Vlasti su u jednom trenutku saopštile da je moguća i zabrana korišćenja uglja za grejanje od sledeće grejne sezone.

Biće pripremljen Akcioni plan sa merama i rokovima za postupno ograničavanja korišćenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina

U toku popisa planirano je anketiranje više od 70.000 objekata u svim delovima Kantona Sarajevo, a kao konačan rezultat projekta, čiji je cilja smanjenje zagađenja vazduha, biće pripremljen detaljan Akcioni plan sa merama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korišćenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina, saopštilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Individualna ložišta su označena kao jedan od glavnih „krivaca“ za zagađenje vazduha, tačnije izvora zagađenja vazduha, ne samo u Sarajevu nego širom regiona. Njihov popis je potez koji bi sigurno mogao da da dosta podataka o suštini problema, ali je pitanje kako će ovaj zahtevan posao biti sproveden.

Vlasti mole građane da pomognu anketarima da obave svoj posao

U Ministarstvu navode da je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja vazduha u Kantonu Sarajevo u toku grejne sezone, kao i da su u saradnji sa UNDP-jem započeli izradu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031.

Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu Strategije, potrebno je prethodno obaviti popis i uspostaviti Registar svih individualnih ložišta u Kantonu, dodaju u Ministarstvu i mole građane da izdvoje potrebno vreme i pruže podršku anketarima koji će sprovoditi popis, kako bi dali svoj doprinos ovom jako bitnom projektu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

9. jun 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

9. jun 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

9. jun 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

9. jun 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja