Životna sredina

Sarajevo započelo popis individualnih ložišta u 70.000 domaćinstava

Sarajevo zapocelo popis individualnih lozista u 70.000 domacinstava

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo će u periodu od 7. juna do 15. augusta obaviti popis kojim će se evidentirati čvrsta goriva koja se koriste, zatim karakteristike ložišta, dimnjaka, kao i načine distribucije toplotne energije u domaćinstvima, kako bi se sagledalo stvarno stanje i uticaj individualnih ložišta na zagađivanje vazduha.

Vlada Kantona Sarajevo započela je pripremu desetogodišnje strategije ograničavanja upotrebe uglja kako bi smanjila veliko zagađenje vazduha, a popis svih individualnih ložišta, peći i kotlova je najavljen kao potez koji je neophodan da bi bile usvojene mere koje će dati rezultat. Vlasti su u jednom trenutku saopštile da je moguća i zabrana korišćenja uglja za grejanje od sledeće grejne sezone.

Biće pripremljen Akcioni plan sa merama i rokovima za postupno ograničavanja korišćenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina

U toku popisa planirano je anketiranje više od 70.000 objekata u svim delovima Kantona Sarajevo, a kao konačan rezultat projekta, čiji je cilja smanjenje zagađenja vazduha, biće pripremljen detaljan Akcioni plan sa merama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korišćenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina, saopštilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Individualna ložišta su označena kao jedan od glavnih „krivaca“ za zagađenje vazduha, tačnije izvora zagađenja vazduha, ne samo u Sarajevu nego širom regiona. Njihov popis je potez koji bi sigurno mogao da da dosta podataka o suštini problema, ali je pitanje kako će ovaj zahtevan posao biti sproveden.

Vlasti mole građane da pomognu anketarima da obave svoj posao

U Ministarstvu navode da je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja vazduha u Kantonu Sarajevo u toku grejne sezone, kao i da su u saradnji sa UNDP-jem započeli izradu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031.

Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu Strategije, potrebno je prethodno obaviti popis i uspostaviti Registar svih individualnih ložišta u Kantonu, dodaju u Ministarstvu i mole građane da izdvoje potrebno vreme i pruže podršku anketarima koji će sprovoditi popis, kako bi dali svoj doprinos ovom jako bitnom projektu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vazduh u Sarajevu je prosle zime bio zagadjen skoro pa uvek kada je zvanicno obavljano merenje

Vazduh u Sarajevu je prošle zime bio zagađen skoro pri svakom merenju

27 октобра 2021 - Skoro polovina štetnih PM2.5 čestica nastaje usled grejanja na drvo, pelet, ugalj, i zbog vožnje motornih vozila

Koalicija 27_izvestaj-za-poglavlje-27_2021

Koalicija 27: Građani izašli iz karantina, institucije i dalje zatvorene

26 октобра 2021 - "Građani su izašli iz karantina, životna sredina je konačno postala društvena tema u Srbiji, ali institucije su ostale zatvorene", zaključak je Izveštaja iz senke Koalicije 27 za 2021. godinu.

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke