OIE

Kanton Sarajevo uvodi daljinsko grejanje na geotermalne vode

Sarajevo daljinsko grejanje geotermalna energija

Objavljeno

17.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i kanton Sarajevo potpisali su mandatno pismo za dodeljivanje sredstava za projekat uvođenja sistema daljinskog grejanja na bazi geotermalne vode.

Projekt će se finansirati sa 16 miliona evra kreditnih sredstava i 1 milion evra u formi grantova.

”Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grejanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje deluju u okviru preduzeća Toplane,” rekao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline kantona Sarajevo.

Bitan korak u prelasku na obnovljive izvore energije

“Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha u Sarajevu.”

Kao i u Beogradu i većini gradova u regionu, aerozagađenje je ozbiljan problem u Sarajevu. Prošle zime, vazduh u Sarajevu bio je zagađen gotovo pri svakom merenju.

Toplane koje rade na lož-ulje jedan su od većih izvora aerozagađenja.

“Ovim projektom će se smanjiti zagađenje vazduha uzrokovano korišćenjem lož-ulja i omogućiće se alternativni izvori goriva za snabdevanje grejanjem u kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta”, kaže direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli.

Prelazak sa lož-ulja na geotermalne vode smanjiće zagađenje vazduha

”Radujemo se brzoj implementaciji ovog projekta koji rešava probleme kvaliteta vazduha u kantonu i diverzifikuje snabdevanje Sarajeva grejanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se kanton oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina”, poručila je Manuela Naessl, direktorka EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevo je postalo deo EBRD-ovog instrumenta Zeleni grad 2019. godine, posle Zenice i Banja Luke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto