OIE

Kanton Sarajevo uvodi daljinsko grejanje na geotermalne vode

Sarajevo daljinsko grejanje geotermalna energija

Objavljeno

17.11.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i kanton Sarajevo potpisali su mandatno pismo za dodeljivanje sredstava za projekat uvođenja sistema daljinskog grejanja na bazi geotermalne vode.

Projekt će se finansirati sa 16 miliona evra kreditnih sredstava i 1 milion evra u formi grantova.

”Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grejanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje deluju u okviru preduzeća Toplane,” rekao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline kantona Sarajevo.

Bitan korak u prelasku na obnovljive izvore energije

“Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha u Sarajevu.”

Kao i u Beogradu i većini gradova u regionu, aerozagađenje je ozbiljan problem u Sarajevu. Prošle zime, vazduh u Sarajevu bio je zagađen gotovo pri svakom merenju.

Toplane koje rade na lož-ulje jedan su od većih izvora aerozagađenja.

“Ovim projektom će se smanjiti zagađenje vazduha uzrokovano korišćenjem lož-ulja i omogućiće se alternativni izvori goriva za snabdevanje grejanjem u kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta”, kaže direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli.

Prelazak sa lož-ulja na geotermalne vode smanjiće zagađenje vazduha

”Radujemo se brzoj implementaciji ovog projekta koji rešava probleme kvaliteta vazduha u kantonu i diverzifikuje snabdevanje Sarajeva grejanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se kanton oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina”, poručila je Manuela Naessl, direktorka EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevo je postalo deo EBRD-ovog instrumenta Zeleni grad 2019. godine, posle Zenice i Banja Luke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

17. novembar 2021. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

17. novembar 2021. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

17. novembar 2021. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

17. novembar 2021. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra