OIE

Kanton Sarajevo uvodi daljinsko grejanje na geotermalne vode

Sarajevo daljinsko grejanje geotermalna energija

Objavljeno

17.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i kanton Sarajevo potpisali su mandatno pismo za dodeljivanje sredstava za projekat uvođenja sistema daljinskog grejanja na bazi geotermalne vode.

Projekt će se finansirati sa 16 miliona evra kreditnih sredstava i 1 milion evra u formi grantova.

”Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grejanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje deluju u okviru preduzeća Toplane,” rekao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline kantona Sarajevo.

Bitan korak u prelasku na obnovljive izvore energije

“Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha u Sarajevu.”

Kao i u Beogradu i većini gradova u regionu, aerozagađenje je ozbiljan problem u Sarajevu. Prošle zime, vazduh u Sarajevu bio je zagađen gotovo pri svakom merenju.

Toplane koje rade na lož-ulje jedan su od većih izvora aerozagađenja.

“Ovim projektom će se smanjiti zagađenje vazduha uzrokovano korišćenjem lož-ulja i omogućiće se alternativni izvori goriva za snabdevanje grejanjem u kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta”, kaže direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli.

Prelazak sa lož-ulja na geotermalne vode smanjiće zagađenje vazduha

”Radujemo se brzoj implementaciji ovog projekta koji rešava probleme kvaliteta vazduha u kantonu i diverzifikuje snabdevanje Sarajeva grejanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se kanton oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina”, poručila je Manuela Naessl, direktorka EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevo je postalo deo EBRD-ovog instrumenta Zeleni grad 2019. godine, posle Zenice i Banja Luke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

17. novembar 2021. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

17. novembar 2021. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

17. novembar 2021. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

17. novembar 2021. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra