OIE

Geotermalna toplana i elektrana unaprediće opštinu Babina Greda u Hrvatskoj

Geotermalna toplana i elektrana Babina Greda

Slika: Geotermalni izvori

Objavljeno

07.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalne vlasti koriste sredstva iz fondova Evropske unije u utvrđivanju kapaciteta i temperature izvora na do 3.800 metara dubine. Geotermalna energija ispod mesta Babina Greda ima potencijal za grejanje od barem 27 megavata, uz mogućnost podizanja elektrane od najmanje jednog megavata.

Vukovarsko-srijemska županija na krajnjem istoku Hrvatske spremila je strateške razvojne projekte vredne 1,7 milijardi kuna odnosno 225 miliona evra. Jedan od njih su istraživanje i eksploatacija geotermalnog izvora. Državna naftna kompanija INA ga je otkrila osamdesetih godina prošlog veka. Geotermalna toplana i elektrana u opštini Babina Greda bi trebalo da bude instalirana posle bušenja. Dokumentacija neophodna za te radove je u pripremi, s rokom izrade od deset meseci.

Na čelu projekta je firma Geotermalni izvori doo, koju su osnovali županija i opština. Lokacija je na samo kilometar od centra sela, koje se nalazi na Savi, koja tu razdvaja Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Nedavnom studijom otkriven je, s tačnošću od 90 odsto, kapacitet od 6.400 kubika na dan ili 74 litra vode u sekundi, temperature 125 stepeni Celzijusa. To je ekvivalentno snazi grejanja od 27 megavata, uz mogućnost za barem jedan megavat električne energije, po računici za dubinu od 2.600 metara. Postoje indicije da je na 3.800 metara temperatura 170 stepeni, što bi omogućilo instaliranje kogenerativnog sistema s komponentom za proizvodnju struje od 15 do 20 megavata.

Poslednji podaci pokazuju da bi temperatura na 3.800 metara ispod površine mogla biti 170 stepeni, što bi omogućilo kogeneraciju sa kapacitetom za električnu energiju do 20 megavata

Bušenje do 3.800 metara dubine koštaće između 15 i 20 miliona evra. Istraživanje će se sprovesti radi određivanja zapremine, temperature, pritiska i hemijskog sastava vode. Zatim vlasti mogu da uspostave pravac razvoja. Na primer, voda ispod 80 stepeni može da se koristi u industrijskim postrojenjima, sušarama, staklenicima i banjskim centrima, dok više temperature otvaraju mogućnost proizvodnje električne energije.

Ulaganja mogu da se popnu do 200 miliona evra. Država je ustupila 43,5 hektara Opštini Babina Greda, koja uspostavlja privrednu zonu Krčevine na ukupno 47 hektara. Dozvola za istraživanje pokriva 770 hektara.

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj nalazi se u Cigleni kod Bjelovara, a počela je s proizvodnjom struje u decembru 2018. godine

Budžet za dokumentaciju neophodnu za bušenje iznosi 2,13 miliona kuna (281.000 evra), od čega je 85 procenata pokriveno iz Evropskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj, u Cigleni kod Bjelovara, pokrenuta je u martu prošle godine. Grad Karlovac planira da prebaci svoju toplanu na geotermalnu energiju. Državna Agencija za ugljikovodike procenila je potencijal proizvodnje električne energije u zemlji iz ovog obnovljivog izvora na 830 megavata, uz sve ostale koristi od izvlačenja vruće vode.

Katedra za energetska postrojenja i energetiku u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predložila je, zajedno s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske – REGEA da se u okviru obnove centra glavnog grada od nedavnog zemljotresa uvede centralno grejanje. Ove dve institucije pritom tvrde da geotermalna energija može da pokrije celokupnu potražnju za grejanjem u Zagrebu.

Između ostalog, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike saopštilo je u februaru da mu je Geo Power Zagocha doo uputio zahtev da utvrdi da li je za projekat geotermalne energije Slatina 2 potrebna procena uticaja na životnu sredinu. Lokacija se nalazi na teritoriji opština Čađavica i Sopje na severu Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

7. maj 2020. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

7. maj 2020. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

7. maj 2020. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

7. maj 2020. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević