x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska raspisala treći poziv ovog leta za geotermalna istraživanja

10.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Geotermalna elektrana Velika Ciglena (MB Geothermal)
Hrvatska raspisala treći poziv ovog leta za geotermalna istraživanja

Hrvatska Agencija za ugljikovodike (AZU) raspisala je konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru “Križevci”, u cilju izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe, što je treći takav poziv objavljen na sajtu AZU u poslednja tri meseca.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. novembar 2019. godine, navodi se u obaveštenju AZU o poktetanju postupka, objavljenom u službenom glasilu Republike Hrvatske.

Dozvola za istraživanje geotermalnih voda izdaje se na rok potreban za sprovođenje istražnih radova, a najviše na pet godina, uz mogućnost produženja roka najviše dva puta uz trajanje produžetka najviše šest meseci, navodi se u obaveštenju.

Krajem avgusta, AZU je izdala obaveštenje o pokretanju postupka za izbor najpovoljnijih ponuđača za istraživanje geotermalnih voda u istražnim prostorima “Babina Greda 1” i “Babina Greda 2”, takođe radi izdavanja dozvole za eksploataciju geotermalnih voda u energetske svrhe. Takođe, u junu je objavljen javni poziv za istraživanje geotermalnih voda radi korišćenja u energetske svrhe u istražnom prostoru “Karlovac 1”.

Najavljena gradnja dve elektrane

Pre nekoliko dana firma MB Geothermal iz Zagreba, koja je u stoprocentnom vlasništvu turskog MB Holdinga, potpisala je ugovor za projektovanje geotermalne ORC elektrane Legrad, instalisane snage 19,9 MW. To je drugi veliki projekat MB Holdinga u oblasti geotermalne energije u Hrvatskoj, nakon puštanja u rad elektrane u Velikoj Cigleni krajem 2018. godine.

Ranije ove godine, hrvatska firma Geo Power Zagocha saopštila je da planira da izgradi geotermalnu elektranu koja koristi Organski Rankinov Ciklus (ORC), snage 20 MW, u istražnom prostoru “Slatina 2”, u opštini Čađavica.

Postupak za izbor najboljeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda u istražnim prostorima “Slatina 1”, “Slatina 2”, “Slatina 3” i “Slatina 4”, koji se nalaze na području grada Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica, pokrenut je u julu prošle godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.