OIE

Puštena u rad geotermalna elektrana Velika Ciglena

Slika: Pexels

Objavljeno

21.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Geotermalna elektrana Velika Ciglena, prva u Hrvatskoj i najveća koja koristi Organski Rankinov Ciklus (ORC) u Evropi, snage 17,5 MW, počela je sa radom. Investitor u postrojenje za proizvodnju električne energije je turska kompanija MB Holding.

Odobrenje za izgradnju geotermalne elektrane ova turska firma dobila je 2015. godine, a procenjena vrednost investicije je 35 miliona evra. Izgradnja postrojenja poverena je hrvatskoj kompaniji Đuro Đaković, dok će električna energija biti prodavana Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Elektrana je u sistemu fid-in podsticaja.

Italijanska kompanija Turboden, deo grupacije Mitsubishi Heavy Industries, završila je puštanje u rad geotermalne elektrane Velika Ciglena za turskog kupca Geoen-MB Holding, saopštio je Turboden.

Firma, koja je isporučila ORC sistem, saopštila je da je u decembru započela puštanje u rad najveće elektrane ove vrste u Evropi.

Nakon samo četiri dana puštanja u pogon, postrojenje je obavilo i nominalni test opterećenja.

Inače, ORC sistemi proizvode električnu energiju koristeći različite izvore, kao što su obnovljivi izvori energije (biomasa, geotermalna energija, solarna energija), tradicionalna goriva i otpadna toplota iz industrijskih procesa, postrojenja za spaljivanje otpada, motora ili gasnih turbina.

Elektrana Velika Ciglena eksploatiše paru i toplu vodu čija je temperatura 170 stepeni Celzijusa kako bi proizvela električnu energiju i isporučila je u prenosnu mrežu.

Geotermalno nalazište Velika Ciglena otkrila je 1990. godine državna firma INA-Naftaplin, tokom istraživanja nafte. „Crno zlato“ nikada nije pronađeno, a umesto toga otkriven je potencijal za geotermalnu energiju.

Potencijal geotermalne energije u regionu nije zanemarljiv, ali iskorišćenost je veoma loša.

Pre pet meseci, Hrvatska agencija za ugljikovodike objavila je javni poziv za izbor najbolje ponude za istraživanje geotermalne energije u 4 područja. Namera agencije je da izda dozvole za korišćenje te energije.

A, u julu, Opština Bogatić u Srbiji započela je izgradnju prvog geotermalnog sistema daljinskog grejanja u zemlji. Švajcarska kancelarija za saradnju i KfW, kao i Naftna industrija Srbije (NIS), takođe, razvijaju geotermalne projekte u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane