x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Puštena u rad geotermalna elektrana Velika Ciglena

21.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pexels
Puštena u rad geotermalna elektrana Velika Ciglena

Geotermalna elektrana Velika Ciglena, prva u Hrvatskoj i najveća koja koristi Organski Rankinov Ciklus (ORC) u Evropi, snage 17,5 MW, počela je sa radom. Investitor u postrojenje za proizvodnju električne energije je turska kompanija MB Holding.

Odobrenje za izgradnju geotermalne elektrane ova turska firma dobila je 2015. godine, a procenjena vrednost investicije je 35 miliona evra. Izgradnja postrojenja poverena je hrvatskoj kompaniji Đuro Đaković, dok će električna energija biti prodavana Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Elektrana je u sistemu fid-in podsticaja.

Italijanska kompanija Turboden, deo grupacije Mitsubishi Heavy Industries, završila je puštanje u rad geotermalne elektrane Velika Ciglena za turskog kupca Geoen-MB Holding, saopštio je Turboden.

Firma, koja je isporučila ORC sistem, saopštila je da je u decembru započela puštanje u rad najveće elektrane ove vrste u Evropi.

Nakon samo četiri dana puštanja u pogon, postrojenje je obavilo i nominalni test opterećenja.

Inače, ORC sistemi proizvode električnu energiju koristeći različite izvore, kao što su obnovljivi izvori energije (biomasa, geotermalna energija, solarna energija), tradicionalna goriva i otpadna toplota iz industrijskih procesa, postrojenja za spaljivanje otpada, motora ili gasnih turbina.

Elektrana Velika Ciglena eksploatiše paru i toplu vodu čija je temperatura 170 stepeni Celzijusa kako bi proizvela električnu energiju i isporučila je u prenosnu mrežu.

Geotermalno nalazište Velika Ciglena otkrila je 1990. godine državna firma INA-Naftaplin, tokom istraživanja nafte. “Crno zlato” nikada nije pronađeno, a umesto toga otkriven je potencijal za geotermalnu energiju.

Potencijal geotermalne energije u regionu nije zanemarljiv, ali iskorišćenost je veoma loša.

Pre pet meseci, Hrvatska agencija za ugljikovodike objavila je javni poziv za izbor najbolje ponude za istraživanje geotermalne energije u 4 područja. Namera agencije je da izda dozvole za korišćenje te energije.

A, u julu, Opština Bogatić u Srbiji započela je izgradnju prvog geotermalnog sistema daljinskog grejanja u zemlji. Švajcarska kancelarija za saradnju i KfW, kao i Naftna industrija Srbije (NIS), takođe, razvijaju geotermalne projekte u Srbiji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.