OIE

Puštena u rad geotermalna elektrana Velika Ciglena

Slika: Pexels

Objavljeno

21.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Geotermalna elektrana Velika Ciglena, prva u Hrvatskoj i najveća koja koristi Organski Rankinov Ciklus (ORC) u Evropi, snage 17,5 MW, počela je sa radom. Investitor u postrojenje za proizvodnju električne energije je turska kompanija MB Holding.

Odobrenje za izgradnju geotermalne elektrane ova turska firma dobila je 2015. godine, a procenjena vrednost investicije je 35 miliona evra. Izgradnja postrojenja poverena je hrvatskoj kompaniji Đuro Đaković, dok će električna energija biti prodavana Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Elektrana je u sistemu fid-in podsticaja.

Italijanska kompanija Turboden, deo grupacije Mitsubishi Heavy Industries, završila je puštanje u rad geotermalne elektrane Velika Ciglena za turskog kupca Geoen-MB Holding, saopštio je Turboden.

Firma, koja je isporučila ORC sistem, saopštila je da je u decembru započela puštanje u rad najveće elektrane ove vrste u Evropi.

Nakon samo četiri dana puštanja u pogon, postrojenje je obavilo i nominalni test opterećenja.

Inače, ORC sistemi proizvode električnu energiju koristeći različite izvore, kao što su obnovljivi izvori energije (biomasa, geotermalna energija, solarna energija), tradicionalna goriva i otpadna toplota iz industrijskih procesa, postrojenja za spaljivanje otpada, motora ili gasnih turbina.

Elektrana Velika Ciglena eksploatiše paru i toplu vodu čija je temperatura 170 stepeni Celzijusa kako bi proizvela električnu energiju i isporučila je u prenosnu mrežu.

Geotermalno nalazište Velika Ciglena otkrila je 1990. godine državna firma INA-Naftaplin, tokom istraživanja nafte. „Crno zlato“ nikada nije pronađeno, a umesto toga otkriven je potencijal za geotermalnu energiju.

Potencijal geotermalne energije u regionu nije zanemarljiv, ali iskorišćenost je veoma loša.

Pre pet meseci, Hrvatska agencija za ugljikovodike objavila je javni poziv za izbor najbolje ponude za istraživanje geotermalne energije u 4 područja. Namera agencije je da izda dozvole za korišćenje te energije.

A, u julu, Opština Bogatić u Srbiji započela je izgradnju prvog geotermalnog sistema daljinskog grejanja u zemlji. Švajcarska kancelarija za saradnju i KfW, kao i Naftna industrija Srbije (NIS), takođe, razvijaju geotermalne projekte u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

21. decembar 2018. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

21. decembar 2018. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

21. decembar 2018. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

21. decembar 2018. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023