x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kompanija Đuro Đaković će graditi geotermalnu elektranu kod Bjelovara

04.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Kompanija Đuro Đaković će graditi geotermalnu elektranu kod Bjelovara

Hrvatska grupa Đuro Đaković potpisala je sa kompanijom Geoen ugovor o izgradnji geotermalne elektrane kod Bjelovara, vredan 71,1 miliona kuna ili 9,6 miliona evra.

Đuro Đaković će biti zadužen za izgradnju geotermalne elektrane Velika 1, kao i za njeno  puštanje u rad i spajanje na mrežu. Ta kompanija će graditi i pripadajuće bušotinsko postrojenje i utisnuti cevovod u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara.

Projekat izgradnje geotermalne elektrane na lokaciji Velika Ciglena zvanično je pokrenut u maju 2015. godine. Reč je o najtoplijem izvoru u regionu gde se temperatura vode kreće oko 175 stepeni Celzijusa.

U medijima su se pominjali različiti iznosi investicija, kao i više različitih kompanija koje će obezbediti tehnologije ili usluge za izgradnju ovog postrojenja, kao prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj.

Ovo postrojenje bi trebalo da bude između ostalog, kako je ranije najavljeno, najveća geotermalna elektrana u Evropi sa organskim Rankinovim ciklusom (ORC) a tehnologiju treba da obezbedi Turboden.

Ukupne investicije bi trebalo da iznose između 35 i 40 miliona evra a planirani kapacitet elektrane da bude 10 MW.

Projekat realizuju hrvatska kompanija Geoen i turska kompanija MB Holding kao glavni investitor.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.