OIE

Kompanija Đuro Đaković će graditi geotermalnu elektranu kod Bjelovara

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska grupa Đuro Đaković potpisala je sa kompanijom Geoen ugovor o izgradnji geotermalne elektrane kod Bjelovara, vredan 71,1 miliona kuna ili 9,6 miliona evra.

Đuro Đaković će biti zadužen za izgradnju geotermalne elektrane Velika 1, kao i za njeno  puštanje u rad i spajanje na mrežu. Ta kompanija će graditi i pripadajuće bušotinsko postrojenje i utisnuti cevovod u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara.

Projekat izgradnje geotermalne elektrane na lokaciji Velika Ciglena zvanično je pokrenut u maju 2015. godine. Reč je o najtoplijem izvoru u regionu gde se temperatura vode kreće oko 175 stepeni Celzijusa.

U medijima su se pominjali različiti iznosi investicija, kao i više različitih kompanija koje će obezbediti tehnologije ili usluge za izgradnju ovog postrojenja, kao prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj.

Ovo postrojenje bi trebalo da bude između ostalog, kako je ranije najavljeno, najveća geotermalna elektrana u Evropi sa organskim Rankinovim ciklusom (ORC) a tehnologiju treba da obezbedi Turboden.

Ukupne investicije bi trebalo da iznose između 35 i 40 miliona evra a planirani kapacitet elektrane da bude 10 MW.

Projekat realizuju hrvatska kompanija Geoen i turska kompanija MB Holding kao glavni investitor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. jul 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

4. jul 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. jul 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora