OIE

Kompanija Đuro Đaković će graditi geotermalnu elektranu kod Bjelovara

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska grupa Đuro Đaković potpisala je sa kompanijom Geoen ugovor o izgradnji geotermalne elektrane kod Bjelovara, vredan 71,1 miliona kuna ili 9,6 miliona evra.

Đuro Đaković će biti zadužen za izgradnju geotermalne elektrane Velika 1, kao i za njeno  puštanje u rad i spajanje na mrežu. Ta kompanija će graditi i pripadajuće bušotinsko postrojenje i utisnuti cevovod u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara.

Projekat izgradnje geotermalne elektrane na lokaciji Velika Ciglena zvanično je pokrenut u maju 2015. godine. Reč je o najtoplijem izvoru u regionu gde se temperatura vode kreće oko 175 stepeni Celzijusa.

U medijima su se pominjali različiti iznosi investicija, kao i više različitih kompanija koje će obezbediti tehnologije ili usluge za izgradnju ovog postrojenja, kao prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj.

Ovo postrojenje bi trebalo da bude između ostalog, kako je ranije najavljeno, najveća geotermalna elektrana u Evropi sa organskim Rankinovim ciklusom (ORC) a tehnologiju treba da obezbedi Turboden.

Ukupne investicije bi trebalo da iznose između 35 i 40 miliona evra a planirani kapacitet elektrane da bude 10 MW.

Projekat realizuju hrvatska kompanija Geoen i turska kompanija MB Holding kao glavni investitor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.