OIE

Počela izgradnja prvog daljinskog sistema grejanja na geotermalnu energiju u Srbiji

Objavljeno

17.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Bogatić do početka grejne sezone trebalo bi da dobije prvi daljinski sistem za zagrevanje javnih ustanova koji koristi hidrogeotermalnu energiju, a uskoro bi njeni korisnici, kako su najavili predstavnici opštine, trebalo da postanu i građani i privreda.

Novi sistem grejanja obezbeđuje uštedu na godišnjem nivou od 12 do 18 miliona dinara, kao i smanjenje zagađenja vazduha. Reč je, kako je navedeno na sajtu opštine, o otvorenom prstenastom sistemu sa podstanicama u svakom od sedam javnih objekata.

Radovi se izvode po projektu urađenom u saradnji sa stručnjacima Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dejanom Milenićem i dr Anom Vranješ, autorom Studije za toplifikaciju.

Ugovor o izgradnji sistema potpisan je krajem prošle godine. Troškovi izgradnje toplovodne mreže iznose oko 120 miliona dinara, od čega se 75 osto finansira iz kredita, a ostatak iz budžeta opštine Bogatić.

Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, rekao je da je rok za izvođenje radova 120 dana.

“Mi smo već u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu izradili studiju kompletnih geotermalnih potencijala i resursa na teritoriji opštine Bogatić. U studiji je predviđena druga faza, u kojoj će toplotna energija koju budemo proizvodili moći da se ponudi građanima i privredi, a krajnji cilj je proizvodnja električne energije”, najavio je on.

Antić: Prilika za nekoliko berbi

Otvarajući radove, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, rekao je da je ovo važan dana, kako za Bogatić i Mačvu, tako i za ovaj deo Srbije, jer su započeti radovi, prvog u nizu projekata koji će biti otvoreni na ovom području.

“Kod javnih ustanova obuhvaćenih projektom vrlo brzo će doći do povraćaja investicije, što nam daje prostora da planiramo da u budućnosti ovu uslugu ponudimo i građanima, ali i privredi. Ovaj kraj Srbije, sa velikim poljoprivrednim potencijalom, uz korišćenje hidrogeotermalnih resursa, može da dođe na nivo da godišnje ima nekoliko berbi. To bi bila kapitalna vrednost za čitavu Srbiju”, izjavio je Antić.

Istraživanja započeta pre 30 godina

Opština Bogatić jedna je od tri koja je 2012. godine, na osnovu tadašnje studije izvodljivosti Ministarstva energetike i zaštite životne sredine, ušla u izbor za finansiranje toplifikacije javnih ustanova iz sredstava Evropske unije, prenosi opštinski sajt. Godinu dana kasnije urađena je sanacija bušotine BB1 u Bogatiću.

Geotermalna istraživanja u Mačvi započeta su pre više od 30 godina, nakon čega je utvrđeno da postoji veliki hidrogeotermalni potencijal, koji je ostao neiskorišćen.

Inače, kada je reč o ostalim projektima za korišćenje geotermalne energije u Srbiji, poznato je da Švajcarska kancelarija za saradnju i KfW rade na projektu upotrebe geotermalne energije za daljinsko grejanje u Bečeju, dok je Naftna industrija Srbije (NIS) oktobra 2016. godine potpisala sporazum o saradnji u ovoj oblasti sa kineskom kompanjom Betec.

A, nedavno je Hrvatska Agencija za ugljikovodike raspisala javni poziv radi odabira najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda na području grada Slatine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.