OIE

NIS i Betec potpisali sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije

NIS Betec sporazum o saradnji geotermalna energija

Slika: NIS

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije NIS i Betec planiraju zajednički razvoj geotermalnih aktivnih zona i izgradnju elektrana zasnovanih na tehnologiji „proizvodnje električne energije na bušotinama“, kaže se u saopštenju NIS-a.

Rad na bušotinama treba da počne tokom 2017. godine, a prve elektrane bi trebalo da postanu operativne tokom 2018. godine. Zajednički projekti obuhvataju planove za elektrane s kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije.

NIS je raširio svoje poslovanje na susedne države, među njima Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju, što bi grupi kakva je Betec omogućilo buduće učešće u projektima eksploatacije geotermalne energije i proizvodnje električne energije širom regiona.

„NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji s našim partnerima, mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije,“ kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Betec (Beijing Exploration Technology and Engineering Co. Ltd.) je nedavno kupila kompanija KS Orka Renewables Pte Ltd. iz Singapura, zajednička investicija kineske kompanije Zhejiang Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd. (Kaishan) i  islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka u partnerstvo s NIS-om donosi iskustvo stručnjaka u projektima geotermalne energije i proizvodnje električne energije.

„KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu,“ objašnjava generalni direktor kompanije Kaishan Kevin Cao.

Betec uživa podršku Kineske razvojne banke (China Development Bank), a u Srbiji radi preko svog preduzeća Betec Resources d.o.o., koje je u septembru najavilo početak istraživanja geotermalnih resursa u opštini Vranjska Banja na jugu Srbije. Projekat je planiran kao studija izvodljivosti sa ciljem da da se utvrdi geotermalni potencijal na tom području. Sledeći korak bi bila izgradnja toplane za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, kapaciteta 39 MW, odnosno 20 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

2. novembar 2016. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

2. novembar 2016. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

2. novembar 2016. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

2. novembar 2016. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"