OIE

NIS i Betec potpisali sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije

NIS Betec sporazum o saradnji geotermalna energija

Slika: NIS

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije NIS i Betec planiraju zajednički razvoj geotermalnih aktivnih zona i izgradnju elektrana zasnovanih na tehnologiji „proizvodnje električne energije na bušotinama“, kaže se u saopštenju NIS-a.

Rad na bušotinama treba da počne tokom 2017. godine, a prve elektrane bi trebalo da postanu operativne tokom 2018. godine. Zajednički projekti obuhvataju planove za elektrane s kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije.

NIS je raširio svoje poslovanje na susedne države, među njima Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju, što bi grupi kakva je Betec omogućilo buduće učešće u projektima eksploatacije geotermalne energije i proizvodnje električne energije širom regiona.

„NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji s našim partnerima, mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije,“ kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Betec (Beijing Exploration Technology and Engineering Co. Ltd.) je nedavno kupila kompanija KS Orka Renewables Pte Ltd. iz Singapura, zajednička investicija kineske kompanije Zhejiang Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd. (Kaishan) i  islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka u partnerstvo s NIS-om donosi iskustvo stručnjaka u projektima geotermalne energije i proizvodnje električne energije.

„KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu,“ objašnjava generalni direktor kompanije Kaishan Kevin Cao.

Betec uživa podršku Kineske razvojne banke (China Development Bank), a u Srbiji radi preko svog preduzeća Betec Resources d.o.o., koje je u septembru najavilo početak istraživanja geotermalnih resursa u opštini Vranjska Banja na jugu Srbije. Projekat je planiran kao studija izvodljivosti sa ciljem da da se utvrdi geotermalni potencijal na tom području. Sledeći korak bi bila izgradnja toplane za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, kapaciteta 39 MW, odnosno 20 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. novembar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. novembar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. novembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. novembar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.