OIE

NIS i Betec potpisali sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije

NIS Betec sporazum o saradnji geotermalna energija

Slika: NIS

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije NIS i Betec planiraju zajednički razvoj geotermalnih aktivnih zona i izgradnju elektrana zasnovanih na tehnologiji „proizvodnje električne energije na bušotinama“, kaže se u saopštenju NIS-a.

Rad na bušotinama treba da počne tokom 2017. godine, a prve elektrane bi trebalo da postanu operativne tokom 2018. godine. Zajednički projekti obuhvataju planove za elektrane s kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije.

NIS je raširio svoje poslovanje na susedne države, među njima Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju, što bi grupi kakva je Betec omogućilo buduće učešće u projektima eksploatacije geotermalne energije i proizvodnje električne energije širom regiona.

„NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji s našim partnerima, mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije,“ kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Betec (Beijing Exploration Technology and Engineering Co. Ltd.) je nedavno kupila kompanija KS Orka Renewables Pte Ltd. iz Singapura, zajednička investicija kineske kompanije Zhejiang Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd. (Kaishan) i  islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka u partnerstvo s NIS-om donosi iskustvo stručnjaka u projektima geotermalne energije i proizvodnje električne energije.

„KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu,“ objašnjava generalni direktor kompanije Kaishan Kevin Cao.

Betec uživa podršku Kineske razvojne banke (China Development Bank), a u Srbiji radi preko svog preduzeća Betec Resources d.o.o., koje je u septembru najavilo početak istraživanja geotermalnih resursa u opštini Vranjska Banja na jugu Srbije. Projekat je planiran kao studija izvodljivosti sa ciljem da da se utvrdi geotermalni potencijal na tom području. Sledeći korak bi bila izgradnja toplane za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, kapaciteta 39 MW, odnosno 20 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

2. novembar 2016. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. novembar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. novembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK