x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

NIS i Betec potpisali sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije

02.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: NIS
NIS i Betec potpisali sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije

Kompanije NIS i Betec planiraju zajednički razvoj geotermalnih aktivnih zona i izgradnju elektrana zasnovanih na tehnologiji „proizvodnje električne energije na bušotinama“, kaže se u saopštenju NIS-a.

Rad na bušotinama treba da počne tokom 2017. godine, a prve elektrane bi trebalo da postanu operativne tokom 2018. godine. Zajednički projekti obuhvataju planove za elektrane s kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije.

NIS je raširio svoje poslovanje na susedne države, među njima Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju, što bi grupi kakva je Betec omogućilo buduće učešće u projektima eksploatacije geotermalne energije i proizvodnje električne energije širom regiona.

„NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji s našim partnerima, mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije,“ kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Betec (Beijing Exploration Technology and Engineering Co. Ltd.) je nedavno kupila kompanija KS Orka Renewables Pte Ltd. iz Singapura, zajednička investicija kineske kompanije Zhejiang Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd. (Kaishan) i  islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka u partnerstvo s NIS-om donosi iskustvo stručnjaka u projektima geotermalne energije i proizvodnje električne energije.

„KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu,“ objašnjava generalni direktor kompanije Kaishan Kevin Cao.

Betec uživa podršku Kineske razvojne banke (China Development Bank), a u Srbiji radi preko svog preduzeća Betec Resources d.o.o., koje je u septembru najavilo početak istraživanja geotermalnih resursa u opštini Vranjska Banja na jugu Srbije. Projekat je planiran kao studija izvodljivosti sa ciljem da da se utvrdi geotermalni potencijal na tom području. Sledeći korak bi bila izgradnja toplane za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, kapaciteta 39 MW, odnosno 20 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.