OIE

Raspisan tender za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj

Raspisan-tender-za-istrazivanje-geotermalne-energije-u-Hrvatskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska Agencija za ugljikovodike raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda na području grada Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica u Virovitičko-podravskom okrugu, radi izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe.

Ponude se, kako je saopštila ova Agencija, moraju dostaviti najkasnije do 20. septembra.

Javni poziv se odnosi na istražne prostore “Slatina 1”, “Slatina 2”, “Slatina 3” i “Slatina 4”, navodi Agencija na svom portalu.

Dozvola za istraživanje geotermalnih voda izdaje se na rok potreban za sprovođenje istražnih radova, a najviše na pet godina, uz mogućnost produženja roka najviše dva puta uz trajanje produžetka najviše šest meseci, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Hrvatski mediji ranije su preneli, da bi uspešna istraživanja geotermalnih voda mogla da znače korišćenje ovog obnovljivog izvora energije za proizvodnju struje, poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i za razvoj turizma.

Inače, već nekoliko godina je u toku realizacija investicije u gradnju geotermalne elektrane Velika 1 na lokaciji Velika Ciglena kod Bjelovara. Pre godinu dana hrvatska grupa Đuro Đaković potpisala je sa kompanijom Geoen ugovor o izgradnji ove elektrane snage 10 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.