OIE

Raspisan tender za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj

Raspisan-tender-za-istrazivanje-geotermalne-energije-u-Hrvatskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska Agencija za ugljikovodike raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda na području grada Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica u Virovitičko-podravskom okrugu, radi izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe.

Ponude se, kako je saopštila ova Agencija, moraju dostaviti najkasnije do 20. septembra.

Javni poziv se odnosi na istražne prostore „Slatina 1“, „Slatina 2“, „Slatina 3“ i „Slatina 4“, navodi Agencija na svom portalu.

Dozvola za istraživanje geotermalnih voda izdaje se na rok potreban za sprovođenje istražnih radova, a najviše na pet godina, uz mogućnost produženja roka najviše dva puta uz trajanje produžetka najviše šest meseci, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Hrvatski mediji ranije su preneli, da bi uspešna istraživanja geotermalnih voda mogla da znače korišćenje ovog obnovljivog izvora energije za proizvodnju struje, poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i za razvoj turizma.

Inače, već nekoliko godina je u toku realizacija investicije u gradnju geotermalne elektrane Velika 1 na lokaciji Velika Ciglena kod Bjelovara. Pre godinu dana hrvatska grupa Đuro Đaković potpisala je sa kompanijom Geoen ugovor o izgradnji ove elektrane snage 10 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. jul 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. jul 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

13. jul 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. jul 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra