Električna energija

Turski MB Holding gradi drugu geotermalnu ORC elektranu u Hrvatskoj

Turski-MB-Holding-geotermalna-ORC-elektrana-Velika-Ciglena

Foto: Elektrana Velika Ciglena (MB Geothermal)

Objavljeno

06.09.2019.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2019.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma MB Geothermal iz Zagreba, koja je u stoprocentnom vlasništvu turskog MB Holdinga, potpisala je ugovor sa hrvatskom projektantskom kućom Ekonerg za projektovanje binarne (ORC) geotermalne elektrane Legrad, instalisane snage 19,9 MW, što je drugi veliki projekat MB Holdinga u oblasti geotermalne energije u Hrvatskoj, saopštila je MB Geothermal.

Geotermalna ORC elektrana u Legradu, u blizini Koprivnice, će biti izgrađena korišćenjem naprednih tehnoloških sistema i godišnje će proizvoditi oko 165 GWh električne energije, što je energetski ekvivalent oko 100.000 barela nafte, navodi se u saopštenju.

MB Geothermal je nedavno zatražio izradu elaborata optimalnog tehničkog rešenja za priključenje na mrežu od hrvatskog operatora prenosnog sistema, a budući da na geotermalnu energiju ne utiču vremenski uslovi, elektrana će kontinuirano isporučivati energiju u prenosnu mrežu severne Hrvatske, stoji u saopštenju.

MB Holding već upravlja prvom hrvatskom geotermalnom ORC elektranom

Ovo je drugi veliki geotermalni projekat kompanije MB Holding u Hrvatskoj, podseća se u saopštenju. Ova kompanija već upravlja elektranom u Velikoj Cigleni u blizini Bjelovara, prvom hrvatskom geotermalnom elektranom i najvećom u Evropskoj uniji koja radi na principu ORC (Organski Rankinov ciklus).

Elektrana u Velikoj Cigleni, koja je puštena u rad krajem 2018. godine, ima ukupnu bruto snagu od 16,5 MW i ugovor o otkupu električne energije na nivou od 10 MW neto, što odgovara prosečnoj potrošnji oko 29.000 hrvatskih domaćinstava i mesečnoj proizvodnji 7,3 GWh električne energije.

Kompanija planira gradnju elektrana snage 80 MW

Prema ranijim izveštajima, elektrana u Velikoj Cigleni, koja je u sistemu fid-in podsticaja, eksploatiše paru i toplu vodu čija je temperatura 170 stepeni Celzijusa kako bi proizvela električnu energiju i isporučila je u prenosnu mrežu.

ORC sistemi proizvode električnu energiju koristeći različite izvore, kao što su obnovljivi izvori energije (biomasa, geotermalna energija, solarna energija), tradicionalna goriva i otpadna toplota iz industrijskih procesa, postrojenja za spaljivanje otpada, motora ili gasnih turbina.

Srednjoročni planovi MB Holdinga u Hrvatskoj usmereni su na izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage 80 MW, navodi se u saopštenju firme MB Geothermal.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

6. septembar 2019. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

6. septembar 2019. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. septembar 2019. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. septembar 2019. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom