x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Geo power Zagocha planira gradnju geotermalne elektrane snage 20 MW

14.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Lokacija planirane elektrane Zagocha (elaborat)
Geo power Zagocha planira gradnju geotermalne elektrane snage 20 MW

Hrvatska firma Geo Power Zagocha planira da izgradi geotermalnu elektranu za proizvodnju električne energije, snage 20 MW, na istražnom prostoru geotermalne vode Slatina 2, navodi se u zahtevu za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koju je firma predala Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Elektrana će koristiti Organski Rankinov Ciklus (ORC) za proizvodnju električne energije koji će biti isporučivana u distributivnu mrežu HEP ODS-a, navodi se u zahtevu.

Postrojenje će se nalaziti u Virovitičko-podravskoj županiji, u opštini Čađavica.

Na području u kojem će se graditi elektrana trenutno se nalaze tri geotermalne bušotine PS-2, PS-4 i PS-5.

Postrojenje će koristiti geotermalnu vodu iz postojeće bušotine PS-5 i, eventualno, nove bušotine, koja je planirana oko 900 metara istočno od mesta na kojem će biti izgrađena geotermalna elektrana, navodi se u zahtevu firme Geo Power Zagocha.

Geotermalna elektrana Zagocha mogla bi biti druga elektrana koja u Hrvatskoj koristi ovaj obnovljivi izvor energije za proizvodnju električne energije

U julu prošle godine, hrvatska Agencija za ugljikovodike raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda na području mesta Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica u Virovitičko-podravskom okrugu, radi izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe.

Javni poziv se odnosio na istražne prostore “Slatina 1”, “Slatina 2”, “Slatina 3” i “Slatina 4”.

Prema podacima sa sajta Agencije za ugljikovodike, javni poziv je zatvoren.

Na pitanje kakav je ishod javnog poziva u Agenciji su za Balkan Green Energy News rekli da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru “Slatina 2” firmi Geo Power Zagocha, dok je za istražni prostor “Slatina 3” dozvolu dobila firma EES Dravacel Energetika.

Geotermalna elektrana Zagocha mogla bi biti druga ovakva elektrana u Hrvatskoj, nakon što je, krajem prošle godine, počela da radi geotermalna elektrana Velika Ciglena, snage 17,5 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.