OIE

Geo power Zagocha planira gradnju geotermalne elektrane snage 20 MW

geo-power-zagocha

Slika: Lokacija planirane elektrane Zagocha (elaborat)

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska firma Geo Power Zagocha planira da izgradi geotermalnu elektranu za proizvodnju električne energije, snage 20 MW, na istražnom prostoru geotermalne vode Slatina 2, navodi se u zahtevu za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koju je firma predala Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Elektrana će koristiti Organski Rankinov Ciklus (ORC) za proizvodnju električne energije koji će biti isporučivana u distributivnu mrežu HEP ODS-a, navodi se u zahtevu.

Postrojenje će se nalaziti u Virovitičko-podravskoj županiji, u opštini Čađavica.

Na području u kojem će se graditi elektrana trenutno se nalaze tri geotermalne bušotine PS-2, PS-4 i PS-5.

Postrojenje će koristiti geotermalnu vodu iz postojeće bušotine PS-5 i, eventualno, nove bušotine, koja je planirana oko 900 metara istočno od mesta na kojem će biti izgrađena geotermalna elektrana, navodi se u zahtevu firme Geo Power Zagocha.

Geotermalna elektrana Zagocha mogla bi biti druga elektrana koja u Hrvatskoj koristi ovaj obnovljivi izvor energije za proizvodnju električne energije

U julu prošle godine, hrvatska Agencija za ugljikovodike raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda na području mesta Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica u Virovitičko-podravskom okrugu, radi izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe.

Javni poziv se odnosio na istražne prostore „Slatina 1“, „Slatina 2“, „Slatina 3“ i „Slatina 4“.

Prema podacima sa sajta Agencije za ugljikovodike, javni poziv je zatvoren.

Na pitanje kakav je ishod javnog poziva u Agenciji su za Balkan Green Energy News rekli da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Slatina 2“ firmi Geo Power Zagocha, dok je za istražni prostor „Slatina 3“ dozvolu dobila firma EES Dravacel Energetika.

Geotermalna elektrana Zagocha mogla bi biti druga ovakva elektrana u Hrvatskoj, nakon što je, krajem prošle godine, počela da radi geotermalna elektrana Velika Ciglena, snage 17,5 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom