OIE

Geo power Zagocha planira gradnju geotermalne elektrane snage 20 MW

geo-power-zagocha

Slika: Lokacija planirane elektrane Zagocha (elaborat)

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska firma Geo Power Zagocha planira da izgradi geotermalnu elektranu za proizvodnju električne energije, snage 20 MW, na istražnom prostoru geotermalne vode Slatina 2, navodi se u zahtevu za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koju je firma predala Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Elektrana će koristiti Organski Rankinov Ciklus (ORC) za proizvodnju električne energije koji će biti isporučivana u distributivnu mrežu HEP ODS-a, navodi se u zahtevu.

Postrojenje će se nalaziti u Virovitičko-podravskoj županiji, u opštini Čađavica.

Na području u kojem će se graditi elektrana trenutno se nalaze tri geotermalne bušotine PS-2, PS-4 i PS-5.

Postrojenje će koristiti geotermalnu vodu iz postojeće bušotine PS-5 i, eventualno, nove bušotine, koja je planirana oko 900 metara istočno od mesta na kojem će biti izgrađena geotermalna elektrana, navodi se u zahtevu firme Geo Power Zagocha.

Geotermalna elektrana Zagocha mogla bi biti druga elektrana koja u Hrvatskoj koristi ovaj obnovljivi izvor energije za proizvodnju električne energije

U julu prošle godine, hrvatska Agencija za ugljikovodike raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za istraživanje geotermalnih voda na području mesta Slatine, kao i opština Sopje, Čađavica, Crnac i Nova Bukovica u Virovitičko-podravskom okrugu, radi izdavanja dozvole za korišćenje geotermalnih voda u energetske svrhe.

Javni poziv se odnosio na istražne prostore „Slatina 1“, „Slatina 2“, „Slatina 3“ i „Slatina 4“.

Prema podacima sa sajta Agencije za ugljikovodike, javni poziv je zatvoren.

Na pitanje kakav je ishod javnog poziva u Agenciji su za Balkan Green Energy News rekli da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Slatina 2“ firmi Geo Power Zagocha, dok je za istražni prostor „Slatina 3“ dozvolu dobila firma EES Dravacel Energetika.

Geotermalna elektrana Zagocha mogla bi biti druga ovakva elektrana u Hrvatskoj, nakon što je, krajem prošle godine, počela da radi geotermalna elektrana Velika Ciglena, snage 17,5 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

14. maj 2019. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

14. maj 2019. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

14. maj 2019. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

14. maj 2019. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva