Životna sredina

Vazduh u Sarajevu je prošle zime bio zagađen skoro pri svakom merenju

Vazduh u Sarajevu je prosle zime bio zagadjen skoro pa uvek kada je zvanicno obavljano merenje

Foto: jashta from Pixabay

Objavljeno

27.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Dnevne vrednosti kvaliteta vazduha tokom prethodne zime u Sarajevu prekoračene su čak u 90 odsto vremena, odnosno perioda u kojem su merene, pokazali su preliminarni rezultati „Studije raspodjele izvora zagađenja zraka u BiH“.

Studiju merenja emisija zagađujućih materija urađena je za period od novembra 2020. do januara 2021. godine, i pokazala je da zagađujuće materije u vazduhu imaju izuzetno visoku, zabrinjavajujuću vrednost, preneo je portal Akta.ba.

Inače, Sarajevo je i ovih dana među najzagađenijim gradovima regiona.

Studija, na osnovu koje će se znati ko i koliko zagađuje vazduh u BiH, istovremeno je sprovedena u šest bosanskohercegovačkih gradova: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Banjaluka, Brod i Bijeljina.

Studiju je pripremila Švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) uz pomoć lokalnih partnera

Studiju je uradila Švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) uz pomoć svog vodećeg projektnog partnera – Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI) i istraživačkih instituta iz regiona, kako bi se dobilo nepristrasno merenje i mišljenje.

U Sarajevu su, kako se navodi u Studiji, na osnovu ažuriranih smernica Svetske zdravstvene organizacije dnevne vrednosti kvaliteta vazduha prekoračene u 90 odsto vremena, odnosno perioda u kojem su merene.

Skoro polovina štetnih PM2.5 čestica nastaje usled grejanja na drvo, pelet, ugalj, i zbog vožnje motornih vozila

Studija će doneti i rezultate hemijske analiza uzoraka kako bi se popisali glavni izvori zagađenja suspendovanim česticama PM 2.5. Preliminarni podaci ukazuju da se oko četvrtina ovih čestica nastaje usled sagorevanja drva i peleta za potrebe grejanja, a petina zbog sagorevanja fosilnih goriva, odnosno korišćenja uglja za grejanje i vožnje motornih vozila.

Oko 25 odsto čestica PM2.5 u BiH je došlo iz okruženja

Zanimljivo je da je oko 25 odsto čestica PM2.5 u vazduh BiH došlo iz zemalja okruženja, ali i šire, kao i da incidenti poput građevinskih radova ili spaljivanja otpada mogu da imaju produženo delovanje na ljude i okolinu i tri meseca posle njihovog odigravanja.

Ostali rezultati studije, kako prenosi portal, biće predstavljeni tokom zime i proleća naredne godine.

Autori Studije trenutno obavljaju proveru preliminarnih rezultata, odnosno usaglašenost sa dostupnim inventarom emisija. Inače, izrada ovog dokumenta je jedna od glavnih aktivnosti višegodišnjeg projekta IMPAQ za unapređenje kvaliteta vazduha u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE

Novoizabrana Skupština Srbije dobila rok od sedam dana da verifikuje potpise narodne inicijative protiv litijuma

01 августа 2022 - Narodna skupština ima rok od sedam dana da proveri potpise za narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, istakli su aktivisti.