Životna sredina

Beograd je šampion aerozagađenja, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ga prate u stopu

Foto: IQAir

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Podeli

Beograd je od sinoć u vrhu po zagađenosti vazduha na listi velikih i glavnih gradova u svetu na aplikaciji IQAir, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ne zaostaju mnogo.

Kao i proteklih nekoliko godina, koliko se na aplikaciji IQAir porede očitavanja kvaliteta vazduha na zvaničnim mernim stanicama država širom planete, s početkom grejne sezone je na Balkanu došlo do naglog porasta u aerozagađenju. Beograd je od sinoć uglavnom bio na najvišem mestu spiska devedesetak velikih i glavnih gradova u svetu. Rang se određuje svakog sata, po indeksu US AQI.

Kao i obično, dominantna zagađujuća materija u vazduhu, koja određuje mesto na listi, jesu čestice tipa PM2.5, čiji prečnik ne prelazi 2,5 mikrometara. Ta najsitnija prašina je najopasnija, jer prodire i kroz najbolje zaštitne maske, pa čak i kroz kožu.

Vazduh u Beogradu na granici veoma nezdravog

U prestonici Srbije je u nedelju na ponedeljak u jednom trenutku očitano 193 poena, što je u opsegu od šest kategorija kvalitet vazduha svrstalo u nezdrav i označava se crvenom bojom. Beograd je tada ubedljivo vodio, jer je drugoplasirani Lahor u Pakistanu imao čak 24 poena manje. Pokazatelj US AQI već iznad 200 postaje ljubičast, a vazduh se u tom slučaju smatra vrlo nezdravim. Kada se izmeri više od 300 poena, boja je kestenjasta i vazduh je opasan.

Beograd, Sarajevo i Zagreb se od sinoć drže među prvih pet gradova s najzagađenijim vazduhom na rang-listi na aplikaciji IQAir

Skoro svi gradovi na spisku aplikacije IQAir su na severnoj hemisferi, a pokriveno je skoro pedeset država. Svi gradovi koji se nalaze na Balkanu se od prošle večeri kotiraju visoko na listi. Na prvo mesto je izbijalo i Sarajevo, Zagreb se uglavnom držao u prvih pet, a Skoplje, Priština i Sofija nisu bili daleko ispod.

Beograd sampion aerozagadenja Zagreb Sarajevo Pristina Skoplje Sofija

 

Sokolac u BiH najzagađeniji u Evropi

Treba pomenuti i da su stanovnici pojedinih industrijskih centara u regionu, poput Bora i Smedereva u Srbiji, mnogo češće izloženi ekstremnom aerozagađenju. Danas je na široj listi IQAir-a, takođe po satnim vrednostima, Sokolac u Bosni i Hercegovini bio najzagađeniji na evropskom kontinentu. Vrednost za PM2.5 je stizala do skoro 230 poena, tako da je tamo vazduh bio veoma nezdrav.

S druge strane, u svetskom pregledu za prošlu godinu po aerozagađenju samo u kategoriji praškastih materija PM2.5, velika većina gradova među prvih 200 se nalazi u Kini i Indiji. Sarajevo je u Jugoistočnoj Evropi bilo najzagađenije, na 167. mestu, a sledi Valjevo na 174. poziciji.

Komentara: (2)
MarijaBgd / 19.10.2021.

Sve se ponavlja od prosle godine.Moramo sami sebi da pomognemo ,postoje fotokataliticki preciscivaci vazduha za kucu,pa barem da se u svom doku zastitimo od zagadjenja.

nemanja / 21.10.2021.

ja da kupim i stavim fotokataliticki precistac, a Zidjin u Boru zagadjuje da su zardjali pesacki prelazi?????

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Blokada-Srbija_Twitter_@NSVeselko

Masovne blokade po Srbiji u subotu u 14h zbog litijuma – spisak gradova, lokacija

02 децембра 2021 - Ekološke organizacije pozvale su građane Srbije da opet blokiraju saobraćajnice kao vid protesta zbog najavljenog otvaranja većeg broja rudnika litijuma