Životna sredina

Beograd je šampion aerozagađenja, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ga prate u stopu

Foto: IQAir

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Podeli

Beograd je od sinoć u vrhu po zagađenosti vazduha na listi velikih i glavnih gradova u svetu na aplikaciji IQAir, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ne zaostaju mnogo.

Kao i proteklih nekoliko godina, koliko se na aplikaciji IQAir porede očitavanja kvaliteta vazduha na zvaničnim mernim stanicama država širom planete, s početkom grejne sezone je na Balkanu došlo do naglog porasta u aerozagađenju. Beograd je od sinoć uglavnom bio na najvišem mestu spiska devedesetak velikih i glavnih gradova u svetu. Rang se određuje svakog sata, po indeksu US AQI.

Kao i obično, dominantna zagađujuća materija u vazduhu, koja određuje mesto na listi, jesu čestice tipa PM2.5, čiji prečnik ne prelazi 2,5 mikrometara. Ta najsitnija prašina je najopasnija, jer prodire i kroz najbolje zaštitne maske, pa čak i kroz kožu.

Vazduh u Beogradu na granici veoma nezdravog

U prestonici Srbije je u nedelju na ponedeljak u jednom trenutku očitano 193 poena, što je u opsegu od šest kategorija kvalitet vazduha svrstalo u nezdrav i označava se crvenom bojom. Beograd je tada ubedljivo vodio, jer je drugoplasirani Lahor u Pakistanu imao čak 24 poena manje. Pokazatelj US AQI već iznad 200 postaje ljubičast, a vazduh se u tom slučaju smatra vrlo nezdravim. Kada se izmeri više od 300 poena, boja je kestenjasta i vazduh je opasan.

Beograd, Sarajevo i Zagreb se od sinoć drže među prvih pet gradova s najzagađenijim vazduhom na rang-listi na aplikaciji IQAir

Skoro svi gradovi na spisku aplikacije IQAir su na severnoj hemisferi, a pokriveno je skoro pedeset država. Svi gradovi koji se nalaze na Balkanu se od prošle večeri kotiraju visoko na listi. Na prvo mesto je izbijalo i Sarajevo, Zagreb se uglavnom držao u prvih pet, a Skoplje, Priština i Sofija nisu bili daleko ispod.

Beograd sampion aerozagadenja Zagreb Sarajevo Pristina Skoplje Sofija

 

Sokolac u BiH najzagađeniji u Evropi

Treba pomenuti i da su stanovnici pojedinih industrijskih centara u regionu, poput Bora i Smedereva u Srbiji, mnogo češće izloženi ekstremnom aerozagađenju. Danas je na široj listi IQAir-a, takođe po satnim vrednostima, Sokolac u Bosni i Hercegovini bio najzagađeniji na evropskom kontinentu. Vrednost za PM2.5 je stizala do skoro 230 poena, tako da je tamo vazduh bio veoma nezdrav.

S druge strane, u svetskom pregledu za prošlu godinu po aerozagađenju samo u kategoriji praškastih materija PM2.5, velika većina gradova među prvih 200 se nalazi u Kini i Indiji. Sarajevo je u Jugoistočnoj Evropi bilo najzagađenije, na 167. mestu, a sledi Valjevo na 174. poziciji.

Komentara: (2)
MarijaBgd / 19.10.2021.

Sve se ponavlja od prosle godine.Moramo sami sebi da pomognemo ,postoje fotokataliticki preciscivaci vazduha za kucu,pa barem da se u svom doku zastitimo od zagadjenja.

nemanja / 21.10.2021.

ja da kupim i stavim fotokataliticki precistac, a Zidjin u Boru zagadjuje da su zardjali pesacki prelazi?????

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

18. oktobar 2021. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

18. oktobar 2021. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

18. oktobar 2021. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

18. oktobar 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu