Životna sredina

Bor ređa rekorde u zagađenosti vazduha sumpor-dioksidom

Bor rekorde zagadenosti vazduha sumpor dioksidom

Grozni Laki / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Granična srednja dnevna vrednost sumpor-dioksida izmerena u stanici Bor Gradski park premašena je od početka godine 15 puta, što je najviše u Srbiji, a dozvoljeno je samo tri puta godišnje. Poslednji oblak zagađenja dobacio je toliko daleko da je na još jednoj stanici izmereno ekstremno zagađenje u toj kategoriji, što se retko dešava.

Građani Bora su upravo prošli kroz ozbiljnu epizodu zagađenja sumpor dioksidom (SO2) i žalili se na smetnje pri disanju. Snimci korisnika društvenih mreža pokazali su da se grad s visine jedva video od izmaglice.

Taj rudarski centar je ove godine rekorder po broju takvih incidenata. Granična srednja dnevna vrednost sumpor-dioksida izmerena u stanici Bor Gradski park premašena je od početka godine 15 puta, što je najviše u Srbiji, a dozvoljeno je samo tri puta. Na drugom i trećem mestu su stanice Bor Brezonik i Bor Institut RIM, sa po pet prekoračenja.

Sumpor-dioksid prekrio čitav grad

Poslednji oblak otrova je bio toliko širok da je na dve stanice u isto vreme zabeleženo ekstremno prisustvo SO2, tri puta veće od dozvoljenog i to u ovom slučaju na satnom nivou. Ovakva pojava se retko dešava.

Dejan Lekić, autor aplikacije za merenje kvaliteta vazduha xECO, kaže za Balkan Green Energy News da se prekoračenja obično izmere kod Gradskog parka. To znači da je SO2 bio mnogo rasprostranjeniji nego inače i da je njemu bilo izloženo mnogo više stanovnika. Lekić je član Stručnog saveta Nacionalne ekološke organizacije – NEA, i bivši pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Ne mogu da vam opišem težinu tog dima

Epizode zagađenja su intenzivnije otkad je kineska kompanija Zijin pre tri godine preuzela rudarsko-topioničarski basen, ispričala nam je stanovnica Bora Milica Nikodijević, koja ceo život obitava u ovom gradu na istoku Srbije. Ona je tokom skoka koncentracije SO2 u vazduhu snimila Bor obavijen gustom belom maglom.

„Zamislite kako je kada na 40 stepeni ne smete da otvorite prozore“, ističe Boranka Milica Nikodijević

„Osećamo gušenje. Ne mogu da vam opišem težinu tog dima. Najviše patimo leti, u jutarnjim časovima, kada vodimo decu u vrtić, a ljudi se vraćaju iz treće smene. A zamislite kako je kada na 40 stepeni ne smete da otvorite prozore. Odrasla sam u naselju koje je nekad bilo najviše na udaru piritne prašine, a sada se desi da dim prekrije ceo grad i stigne čak do Borskog jezera i Brestovačke banje“, navela je.

Snimak zagađenja u Boru, snimljen 23. avgusta 2021. godine

Borani i Boranke nemaju dovoljno volje da se suprotstave

Podsetila je i na prošlogodišnji požar na obližnjoj deponiji, kada je izmerena ekstremna zagađenost vazduha. Inače, u Srbiji je ovog leta izbilo desetak požara na deponijama, među kojima i u Vinči nadomak Beograda, a stručnjaci upozoravaju da se u takvim situacijama oslobađaju otrovna i kancerogena jedinjenja čije prisustvo niko ne meri, prvenstveno dioksini i furani.

„Narod u Boru se svake godine pobuni i leti obično bude protesta. Kompanija onda izađe s tvrdnjom da će da uradi remonte i ugradi filtere. I učine nešto da nakratko bude lakše da se diše, pa ponovo postane zagađeno i tako unedogled. Pritom, kao prošle godine, već na sledećem protestu odziv bude manji, pa onda sve splasne. Svi se javljaju na društvenim mrežama, a nema ih nigde da izađu na ulicu“, kaže Milica Nikodijević.

U Beogradu će 4. septembra u organizaciji Eko straže biti održan drugi protest zbog zagađenosti vazduha u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

24. avgust 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

24. avgust 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

24. avgust 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

24. avgust 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave