Životna sredina

Eko straža zove na drugi protest za bezopasan vazduh u Beogradu 4. septembra

Eko straza drugi protest za bezopasan vazduh Beogradu 4 septembra

Eko straža

Objavljeno

23.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

U januaru je u Beogradu održan jedan od dosad najvećih skupova za pravo građana na zdravu životnu sredinu. Neformalna grupa građana Eko straža organizuje sledeći protest za bezopasan vazduh 4. septembra da bi još pre početka grejne sezone upozorila nadležne da je situacija neodrživa.

Sledeća zima neće biti bolja sama od sebe po pitanju kvaliteta vazduha, poručila je Eko straža. „Zagađenje neće nestati preko noći, ali neka 2021. bude kao najgora i neka bude godina kada je sve počelo da se menja“, kažu u toj inicijativi i pozivaju građane da se u subotu, 4. septembra, u 18 sati okupe na Trgu Slavija.

Ova grupa je 10. januara organizovala jedan od dosad najvećih skupova u prestonici i Srbiji za pravo na zdravu životnu sredinu, na talasu sve većih napora među aktivističkom zajednicom i građanima da se izbore za sistemske mere koje će dovesti do poboljšanja. „Srpski gradovi su ove zime bili nosioci štafete najzagađenijih gradova na svetu, zaključali smo se sa svojim porodicama u naše domove od oktobra do maja“, podseća Eko straža.

Srpski gradovi su ove zime bili nosioci štafete najzagađenijih gradova na svetu

Deponija u Vinči je bila tempirana bomba, a sada je aktivirana, stoji u objavi. Sedmog avgusta avgusta je tamo počeo ogroman požar, a Gradski zavod za javno zdravlje i ostale relevantne institucije su se pozivale na to da je drastičan skok suspendovanih čestica brzo splasnuo.

„U vreme protesta u januaru, vazduh je bio jako zagađen. Imali smo konkretne zahteve, ali na njih nije odgovoreno. Sada je zagađenje i leti. Vinča ne nosi samo suspendovane čestice PM2.5 i PM10, već i daleko opasne materije, dioksine i furane. Njih Gradski zavod za javno zdravlje ni ne meri, a uverava nas da je sve u redu,“ kaže za Balkan Green Energy News Bojan Simišić iz Eko straže.

Okupljanje je povodom požara u Vinči i „predstojeće sezone zagađenja“, ali to je i „pokušaj ujedinjenja svih mesta u Srbiji“ gde su zagađivači: deponije, industrija ili privreda koja radi mimo zakona, spaljivanje sekundarnih sirovina i drugo, ističe Simišić.

Protest ostaje fokusiran na odredbu ustava da građani imaju pravo na čistu životnu sredinu i objektivno informisanje, s naglaskom na kvalitet vazduha. U Eko straži navode da su pojedinci i formalne i neformalne grupe, ali ne i političke organizacije, pozvani da se jave da se formulišu i ostali zahtevi.

U organizaciji mogu da učestvuju pojedinci i formalne i neformalne grupe, ali ne i političke organizacije

U najavi je dodato da će, između ostalog, tražiti progresivno smanjenje čestičnog zagađenja, momentalno uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit, sanaciju svih deponija i da se odgovorni za zagađivanje kazne.

Protestu će se priključiti mame Šapca, kojima fabrika Elixir godinama pravi zdravstvene tegobe, piše Eko straža, uz obećanje da će njeni aktivisti pomoći u organizaciji prevoza onima koji su zainteresovani da dođu.

Komentara: (1)
Zoran Gošić / 03.09.2021.

Imate punu podršku, ali mislim da vam je tajming pogrešan, čemu zamaranje naroda kada je već odavno zakazan veliki ekološki protest za sledeći vikend?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

22 јуна 2022 - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha

bernska konvencija jadar rudnik litijum zalba rio tinto

Biro Bernske Konvencije u pripravnosti, prati mogući razvoj projekta Rio Tinta u Srbiji

15 јуна 2022 - Biro zabrinut zbog značajnih negativnih efekata koji bi izgradnja rudnika litijuma imala na divlje vrste i staništa

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...