Životna sredina

Održan protest za bezopasan vazduh: građani traže Srbiju bez smoga

eko straza protest vazduh kolona

Slika: Facebook/Žaklina Živković

Objavljeno

10.01.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

10.01.2021.

Država

Podeli

Nekoliko hiljada građana protestovalo je danas u Beogradu zbog prekomernog zagađenja vazduha. Oni su prošetali od trga Slavija do sedišta Vlade Srbije gde su na vrata zalepili svoje zahteve.

Glavna parola protesta za bezopasan vazduh je bila „Za Srbiju bez smoga“, a osnovni zahtev građana je da im državne institucije obezbede Ustavom zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu, koja je sada ugrožena zagađenim vazduhom, gradnjom malih hidroelektranama (MHE) i najavljenim investicijama u prljave tehnologije.

Protest je organizovala Eko straža.

eko straza protest vazduh zahtevi

Građani su se okupili na trgu Slavija odakle su iza transparenta „Za Srbiju bez smoga“ u koloni prošetali do sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj 11. U koloni je bilo dve do tri hiljade protestanata, među kojima je bilo i roditelja sa decom, a većina je nosila zaštitne maske. Mogle su se videti i parole kao što su „Zdrav vazduh zdrava deca“, „Vazduh nije roba“.

Pred sedištem Vlade Srbije obratili su im se Bojan Simišić, iz Eko straže, Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta, Aleksandar Jovanović Ćuta, iz udruženja Odbranimo reke Stare planine, i Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM).

Protesti moraju biti češći da bi vlast uradila nešto

Bojan Simišić, iz Eko straže, poručio je da su se građani okupili kako bi odbranili Ustav Republike Srbije.

Nama su čist vazduh i zdrava životna sredina zagrantovani članom 74. Ustava i došlo smo ovde da ostvarimo to svoje pravo, rekao je on, i dodao da je ovo početak duge borbe za ekologiju u Srbiji.

Simišić je podsetio da je Vlada Srbije zbog zagađenja vazduha pre godinu osnovala radnu grupu, koja je održala jedan sastanak na kojem su bili samo političari, bez struke, i danas nema nikakvih rezultata njenog rada.

Početak duge borbe za ekologiju u Srbiji

Zahtevi, kako je naveo, odnose se na kratkoročne i dugoročne mere za smanjenje zagađenja, kao i na pravovremeno informisanje javnosti o kvalitetu vazduha.

Među zahtevima su hitno ispitivanje emisija koje proizvode termoelektrane i velika industrija angažovanjem nezavisnih laboratorija, povećanje transparentnosti u pripremi procena uticaja na životnu sredinu, javna rasprava o energetskoj tranziciji, ukidanje subvencije za nove elektična i hibridna vozila, kao i vraćanje na posao Milenka Jovanovića koji je dobio otkaz na radnom mestu načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Više se ne može sakriti da je vazduh zagađen

„Ovde smo jer zdravlje nema cenu, a zdravlja nema ako udišemo zagađen vazduh“, poručila je Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM).

Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta, poručio je da bi ovu meru za poboljšanje kvaliteta vazduha, a to je pritisak javnosti, trebalo koristiti češće.

Saznali smo da je kvalitet vazduha loš, gledamo aplikacije svaki dan, tako dan nam taj monitoring nije više potreban, već nam treba praćenje primene mera koje će to sprečiti, rekao je Đurđević, i pozdravio sve pokrete širom Srbije koji se bore protiv zagađenja vazduha.

eko straza protest vazduh setnja

Državnom vrhu koji sedi u Nemanjinoj 11 obratio se Aleksandar Jovanović Ćuta, iz udruženja Odbranimo reke Stare planine.

Poručujem njima kao i njihovim strateškim partnerima sa kojima sklapaju tajne ugovore, kao što su Rio Tinto, Linglong, i drugi koji su došli ovde da nas truju: našu zemlju nećete više natapati otrovom, naše reke nećete trpati u cevi, naše izvore nećete davati Koka koli, našu decu nećete trovati sumpor-dioksidom, rekao je Jovanović, i dodao da se oko vazduha, vode i zemlje ne pregovara.

Komentara: (2)
Tijana / 10.01.2021.

Bravo za protest! I u pravu je Ćuta da se oko vazduha, vode i zemlje ne pregovara!!!

Momcilo Petrovic / 11.01.2021.

Tako se bori za Srbiju,jer mi u Srbiji necemo da budemo robovi kod stranaca.Ovo je nasa zemlja i mi se u njoj pitamo ,a ne stranci.Svesni smo svoje istorijske uloge i snage.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

10. januar 2021. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

10. januar 2021. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

10. januar 2021. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

10. januar 2021. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević