Životna sredina

Građanski preokret tužio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekološke studije za Linglong

Gradjanski preokret tuzio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekoloske studije za Linglong

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Nevladina organizacija Građanski preokret podnela je Upravnom sudu tužbu kojom se traži poništenje rešenja Gradske uprave Zrenjanina o saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planirane kineske fabrike automobilskih guma Linglong.

Ekološka studija već je izazvala burna reagovanja građana početkom septembra kada svima koji su bili zainteresovani nije dozvoljeno da prisustvuju javnoj raspravi u Zrenjaninu.

U tužbi se tvrdi da Gradska uprava nije nadležna da odobri ekološku studiju

U tužbi, koja je sada podneta, se ističe da je rešenje Gradske uprave nezakonito zato što ona nije nadležna za njegovo donošenje, zato što nije postupala po pravilima postupka i zato što je onemogućila tužioca i druge građane da učestvuju u javnoj raspravi o studiji.

„Gradska uprava grada Zrenjanina je 1. oktobra donela rešenje kojim je dala saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu investitora Linglong iako je prošle godine isticala svoju nenadležnost za taj postupak“, saopštila je organizacija Građanski preokret.

Građanski preokret nije dobio odgovore na pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije

Tužbom se traži poništaj rešenja u celini i vraćanje na ponovno odlučivanje o studiji.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ni rešenje o davanju saglasnosti na nju, ne sadrže odgovore na pismeno postavljena pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije planirane fabrike guma.

Još ranije su nevladine organizacije upozoravale da ima nepravilnosti u pripremi procene uticaja na životnu sredinu za fabriku guma u Zrenjaninu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

23. oktobar 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

23. oktobar 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

23. oktobar 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. oktobar 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja