Životna sredina

Građanski preokret tužio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekološke studije za Linglong

Gradjanski preokret tuzio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekoloske studije za Linglong

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nevladina organizacija Građanski preokret podnela je Upravnom sudu tužbu kojom se traži poništenje rešenja Gradske uprave Zrenjanina o saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planirane kineske fabrike automobilskih guma Linglong.

Ekološka studija već je izazvala burna reagovanja građana početkom septembra kada svima koji su bili zainteresovani nije dozvoljeno da prisustvuju javnoj raspravi u Zrenjaninu.

U tužbi se tvrdi da Gradska uprava nije nadležna da odobri ekološku studiju

U tužbi, koja je sada podneta, se ističe da je rešenje Gradske uprave nezakonito zato što ona nije nadležna za njegovo donošenje, zato što nije postupala po pravilima postupka i zato što je onemogućila tužioca i druge građane da učestvuju u javnoj raspravi o studiji.

„Gradska uprava grada Zrenjanina je 1. oktobra donela rešenje kojim je dala saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu investitora Linglong iako je prošle godine isticala svoju nenadležnost za taj postupak“, saopštila je organizacija Građanski preokret.

Građanski preokret nije dobio odgovore na pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije

Tužbom se traži poništaj rešenja u celini i vraćanje na ponovno odlučivanje o studiji.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ni rešenje o davanju saglasnosti na nju, ne sadrže odgovore na pismeno postavljena pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije planirane fabrike guma.

Još ranije su nevladine organizacije upozoravale da ima nepravilnosti u pripremi procene uticaja na životnu sredinu za fabriku guma u Zrenjaninu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

23. oktobar 2020. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

23. oktobar 2020. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

23. oktobar 2020. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

23. oktobar 2020. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije