Životna sredina

Građanski preokret tužio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekološke studije za Linglong

Gradjanski preokret tuzio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekoloske studije za Linglong

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Nevladina organizacija Građanski preokret podnela je Upravnom sudu tužbu kojom se traži poništenje rešenja Gradske uprave Zrenjanina o saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planirane kineske fabrike automobilskih guma Linglong.

Ekološka studija već je izazvala burna reagovanja građana početkom septembra kada svima koji su bili zainteresovani nije dozvoljeno da prisustvuju javnoj raspravi u Zrenjaninu.

U tužbi se tvrdi da Gradska uprava nije nadležna da odobri ekološku studiju

U tužbi, koja je sada podneta, se ističe da je rešenje Gradske uprave nezakonito zato što ona nije nadležna za njegovo donošenje, zato što nije postupala po pravilima postupka i zato što je onemogućila tužioca i druge građane da učestvuju u javnoj raspravi o studiji.

„Gradska uprava grada Zrenjanina je 1. oktobra donela rešenje kojim je dala saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu investitora Linglong iako je prošle godine isticala svoju nenadležnost za taj postupak“, saopštila je organizacija Građanski preokret.

Građanski preokret nije dobio odgovore na pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije

Tužbom se traži poništaj rešenja u celini i vraćanje na ponovno odlučivanje o studiji.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ni rešenje o davanju saglasnosti na nju, ne sadrže odgovore na pismeno postavljena pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije planirane fabrike guma.

Još ranije su nevladine organizacije upozoravale da ima nepravilnosti u pripremi procene uticaja na životnu sredinu za fabriku guma u Zrenjaninu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

01 јула 2022 - Investitor je uputio opomene pred tužbu uz tvrdnju da su mu bila onemogućena geološka istraživanja u Rekovcu i da je zbog toga pretrpeo štetu.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

29 јуна 2022 - Novi Zakon o geološkim istraživanjima Republike Srpske je usvojen bez dodatnih amandmana koji se odnose na zaštitu životne sredine