Životna sredina

Građanski preokret tužio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekološke studije za Linglong

Gradjanski preokret tuzio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekoloske studije za Linglong

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Nevladina organizacija Građanski preokret podnela je Upravnom sudu tužbu kojom se traži poništenje rešenja Gradske uprave Zrenjanina o saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planirane kineske fabrike automobilskih guma Linglong.

Ekološka studija već je izazvala burna reagovanja građana početkom septembra kada svima koji su bili zainteresovani nije dozvoljeno da prisustvuju javnoj raspravi u Zrenjaninu.

U tužbi se tvrdi da Gradska uprava nije nadležna da odobri ekološku studiju

U tužbi, koja je sada podneta, se ističe da je rešenje Gradske uprave nezakonito zato što ona nije nadležna za njegovo donošenje, zato što nije postupala po pravilima postupka i zato što je onemogućila tužioca i druge građane da učestvuju u javnoj raspravi o studiji.

“Gradska uprava grada Zrenjanina je 1. oktobra donela rešenje kojim je dala saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu investitora Linglong iako je prošle godine isticala svoju nenadležnost za taj postupak”, saopštila je organizacija Građanski preokret.

Građanski preokret nije dobio odgovore na pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije

Tužbom se traži poništaj rešenja u celini i vraćanje na ponovno odlučivanje o studiji.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ni rešenje o davanju saglasnosti na nju, ne sadrže odgovore na pismeno postavljena pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije planirane fabrike guma.

Još ranije su nevladine organizacije upozoravale da ima nepravilnosti u pripremi procene uticaja na životnu sredinu za fabriku guma u Zrenjaninu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Loznica prostorni plan Rio Tinto gradani protestovali

Loznica usvojila prostorni plan za Rio Tinto dok su građani protestovali

29 July 2021 - Stotine ljudi je protestovalo dok je Skupština grada Loznica usvajala prostorni plan za projekat kompanije Rio Tinto za vađenje i preradu rude litijuma

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

29 July 2021 - Regioni imaju priliku da se prijave za program razmene čiji je cilj ubrzanje pravednih lokalnih energetskih tranzicija.

dan ekoloskog duga 2021

Dan ekološkog duga 2021. je 29 jul: svet se vratio rasipničkoj potrošnji resursa posle pandemije

29 July 2021 - Ponovljen je najgori rezultat ikada kada je reč o periodu u kojem je globalna populacija potrošila prirodne resurse, koje ekosistemi mogu da regenerišu.

Rio Tinto milijarde litijuma Srbiji ekolosku studiju

Rio Tinto spremio milijarde za projekat litijuma u Srbiji iako nema ekološku studiju

28 July 2021 - Rio Tinto nastavlja da kupuje zemlju i prikuplja dozvole za rudnik litijuma nakon investicione odluke, ali nema studiju uticaja na životnu sredinu