Životna sredina

Milion evra iz budžeta za subvencije kupcima električnih i hibridnih vozila u Srbiji

elektricni automobili subvencije srbija

Slika: (Joenomias) Menno de Jong from Pixabay

Objavljeno

31.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će i naredne godine subvencionisati kupovinu električnih i hibridnih vozila sa 120 miliona dinara ili oko milion evra kako bi se smanjilo zagađenje vazduha. Organizacije civilnog društva smatraju da bi ovaj novac umesto u skupe automobile trebalo preusmeriti u povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima građana koji su u lošijoj materijalnoj situaciji.

Nevladine organizacije pre mesec dana pokrenule su i potpisivanje peticije da se promeni namena subvencija koju je dosad podržalo više od 40.000 građana. U međuvremenu Vlada Srbije je usvojila novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih električnih i hibridnih vozila, kojom je potvrdila odluku iz budžeta da podrži nabavku ekoloških automobila, i razradila detalje.

Inače, ove subvencije uvedene su u martu kao jedna od mera da se smanji zagađenje vazduha. U suštini ovo je bila i jedina mera za smanjenje zagađenja. Subvencije prema uredbi iznose od 250 do 5.000 evra, a najniža cena električnih i hibridnih automobila u Srbiji je oko 20.000 evra.

Grejanje mnogo više zagađuje vazduh od saobraćaja

“Zahtevamo da se umesto subvencionisanja kupovine novih vozila koja imaju električni ili hibridni pogon opredeljena sredstva preraspodele i njima subvencionišu mere energetske efikasnosti i kupovina energetski efikasnijih ložišta za građane koji su u lošijoj materijalnoj situaciji, navodi se u peticiji nevladinih organizacija.

One ističu da je zagađenje vazduha u Srbiji u velikoj meri uzrokovano načinom na koji se grejemo, dok saobraćaj učestvuje u emisijama PM čestica sa 6%, i podsećaju da je vlada u januaru formirala radnu grupu za smanjenje zagađenja vazduha, koja je kao jedini konkretan rezultat rada usvojila uredbu o subvencijama za automobile.

Zastarela ložišta predstavljaju velike zagađivače vazduha

Subvencijama se novac građana usmerava u kupovinu privatnih skupih automobila, umesto da se pomogne socijalno ugroženim domaćinstvima koji sa zastrelim ložištma predstavljaju znatno veće zagađivače, navele su ove organizacije.

Peticiju su pokrenule organizacije Beogradska otvorena škola, “RES publica” Kragujevac, UG “Novi put” Kraljevo, “Protok 21” Smederevo, “Eko straža” Šabac, Udruženje penzionera Opštine Stari grad, Društvo mladih istraživača, Kreni-Promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Subvencije u 2021. neće biti odobravane za kupovinu na kredit

Jedna od promena u novoj uredbi, u odnosu na staru, je da se subvencije neće odobravati za kupovinu automobila na kredit, već samo za lizing i gotovinu.

Inače, Ministarstvo zaštite životne sredine koje vodi proceduru dodele subvencija nije zvanično saopštilo rezultate ovog programa u 2020. Kako je pisao Balkan Green Energy News, do kraja juna od ukupno 45 podnetih zahteva država je pozitivnu odluku o subvenciji donela za samo dva vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

erion veliaj gradonacelnik tirane odrzivi urbani transport 21 heroes 2021

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj jedan je od heroja urbane mobilnosti u svetu u 2020.

19 February 2021 - Inicijativa za transformativnu urbanu mobilnost (Transformative Urban Mobility Initiative) uvrstila ga je u publikaciju 21Heroes2021.

Petrol 35 investicionog plana 2025 energetsku tranziciju

Petrol namenio 35% investicionog plana do 2025. za energetsku tranziciju

03 February 2021 - U okviru svoje diverzifikacije, Petrol će više od trećine petogodišnjeg plana za kapitalnu potrošnju usmeriti u energetsku tranziciju

Posao za inzenjere istrazivacki centar Continental Automotive Serbia

Posao za inženjere u istraživačkom centru Continental Automotive Serbia

13 January 2021 - Kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnologija i usluga za održivu mobilnost, traži inženjere, ekonomiste, ali nudi i stažiranje.

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

11 January 2021 - Vozila će morati da ispune standarde za izduvne gasove, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih emisija.